Sankt Wolfgang
AUSTRIJA,  PUTOVANJA

Bajkoviti Sent Gilgen i Sent Wolfgang

Nakon što smo obišli Halštat, drugi deo dana je bio rezervisan za St. Gilgen i St. Wolfgang, dva gradića koja se nalaze u istoj regiji uključujući i voznju po jezeru Wolfgang.

 

Sent Gilgen – Šta videti

Nakon vožnje od oko sat vremena stižemo u St.Gilgen. Ovde smo imali pauzu za ručak i obilazak grada.

Sent Gilgen je gradić u kojem je rođena Mocartova majka, a njegova sestra se nakon udaje preselila upravo ovde. Pored savršeno uređenih ulica i kućica sa muškatlama, postoji nekoliko atrakcija koje možete ovde da vidite.

Mocartova kuća u kojoj je rođena Mocartova majka. Njen otac je bio sudija St. Gilgena pa je ovu kuću sagradio 1720. godine.

Na njoj je postavljena ploča 1906. godine koja prikazuje glave Mocartove majke i sestre, a unutra je predivna bašta za sedenje sa fontanom.

Mocartova kuća

 

Mocartov trg – Na ovom trgu nalazi se fontana koja prikazuje Mocarta kako svira violinu. Iza njega nalazi se Gradska većnica – opština, sagrađena 1916. godine. Iznad ulaza stoji grb koji predstavlja symbol sunca i jezera.

Mocartov trg

 

Ovo je po mom mišljanju najlepša zgrada u St. Gilgenu, kao iz bajke.

Tu je i Muzej lokalne istorije St. Gilgena kao i Župna crkva u kojoj su se venčali Mocartovi baka i deka.  Godine 1991. godine u njoj su postavljene nove orgulje i nazvane  „Mozartove orgulje“,a iza crkve se nalazi groblje slično kao u Halštatu.

Naš brod je kretao u 17h i uputilismo se ka Sent Wolfgangu.

 

 

Nekoliko informacija o Sent Wolfgang-u…

 

Vožnja brodom do St. Wolfganga je trajala 40 minuta. Savršeno uređeni prizori i kućice uz obalu oduzimaju dah.

 

Sent Wolfgang je grad koji je dobio ime po Sv. Wolfgangu koji je pre 1000 godina tražio sklonište na ovim prostorima. Poznat je po svojim isceliteljskim moćima i širenju religije.

 

 

Uz jezero Wolfgangsee i planine Schafberg ovaj gradić predstavlja pravi raj za sve one koji vole miran, a opet, raznovrstan odmor. Kažu da je neverovatan kad je okićen pred Novu godinu.

Kada smo stigli svi kafići su bili puni meštana u njihovoj narodnoj nošnji. To je samo povećalo utisak i oduševljenje da Austrija i od običnog malog grada može napraviti prelepu atrakciju.

Takođe, očuvana prirodna bogatstva idealna prilika su planinarenje, plivanje, penjanje, šetnju ili biciklizam…

Sent Wolfgang
Sent Wolfgang

 

Uživali smo na obali uz „Bosna kobasicu“ spremljenu na njihov način, šetali i istraživali…

Nakon kupovine suvenira naše vreme u Austriji se približilo kraju i oko 19h smo krenuli za Srbiju.

 

 

Vratili smo se kući svakako puni utisaka i sa željom da se opet vratimo jednom prilikom i obiđemo još neki gradić u ovom regionu Austrije.

Koja su to najlepša mesta za fotografisanje u Halštatu, možete pročitati u tekstu OVDE.

Korisne informacije:

  • Kartu Sent Wolfganga pogledajte OVDE;
  • Kartu Sent Gilgena pogledajte OVDE;
  • Mi nismo imali vremena ovaj put, ali ako imate priliku obavezno idite u obilazak vozom preko planina, Schafberg Mountain Railway deluje baš fascinantno;
  • Ostale informacije o gradu u blizini – Halštatu pogledajte OVDE;
  • Ako budete imali vremena, preporuka je da odete na još jedan vidikovac Five fingers koji deluje još fascinantnije od onog koji smo mi posetili iznad Halštata

Srećan put!!!

 

4 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: