Asos Kefalonija
GRČKA,  PUTOVANJA,  SAVETI ZA PUTOVANJA

10 najlepših mesta koja treba obići na ostrvu Kefalonija

Kefalonija je ostrvo koje se ne zaboravlja, verujte mi. Ko jednom spozna čari Jonskog mora, ostaće zauvek zaljubljen u penušavo trkizne nijanse i dugačke bele plaže, a ovo ostrvo je pravo mesto za to. Nakon letovanja na Lefkadi, naredne godine sam sa prijateljima krenula ka Kefaloniji, najvećem ostrvu Jonskog arhipelaga koje me je potpuno očaralo.

Kefalonija nudi dosta mogućnosti kada je u pitanju letovanje, a sve u zavisnosti kakve su vam želje. Lično smatram da je šteta na ostrvima kao što je ovo ne posetiti sva ona najinteresantnija mesta, a na Kefaloniji ih je zaista mnogo.

 

Šta treba znati o Kefaloniji?

Kefalonija je udaljena od Beograda nešto više od 1.000 km. Do nje se stiže ili avionom do mesta Lasi, ili trajektom sa Lefkade ili Peloponeza. Polaske trajekta sa Lefkade možete pogledati ovde.

Ukupna površina ostrva je 904 km, a broji oko 40.000 stanovnika. Njena obala je dugačka i razuđena sa predivnim dugačkim plažama. Ako ste već posetili najlepše plaže Lefkade, onda ćete znati na šta mislim.

Kako je ovo najveće po površini od svih Jonskih ostrva, ono što je sigurno je to da će vam biti neophodan automobil za funkcionisanje i obilaske. Pored plaža, simpatični mali gradovi i predivna priroda je ono što nikako ne smete propustili na Kefaloniji.

Proveli smo ovde aktivnih 10 dana i potrudili smo se da upoznamo ostrvo što bolje. Upravo zato želim da podelim sa vama, po mom mišljenju, 10 najlepših mesta koja treba obići na Kefaloniji.

Nadam se da ću vas inspirisati da krenete put ovog ostrva nestvarne lepote i da istražite sva njegova najlepša mesta.

Kefalonija
Kefalonija

 

1. Fiskardo – najprometnija luka ostrva Kefalonija

Ima li lepšeg dočeka na ostrvu od gradića Fiskardo? Ako krenete na Kefaloniju sa Lefkade automobilom, kao i mi, trajektom stižete upravo u Fiskardo i odatle kopnom dalje ka svom odredištu. Stare prelepe kuće sa prozorima prepunim cveća će vam poželeti dobrodošlicu i imaćete osećaj da vas je trajekt vratio u neko ranije doba. 

Fiskardo je ribarski gradić sa slikovitom i živopisnom lukom gde možete videti obične lokalne male čamce i luksuzne jahte i jedrilice u isto vreme. Ušuškan, sa puno cveća, deluje kao malo i mirno mesto. Međutim, ono što treba da znate je da njegova luka spada u pet najprometnijih pravaca Grčke.

Duž šetališta se nalazi dosta autentičnih taverni i kafića odakle možete posmatrati kako pristaju jedrilice i brodovi. Ovaj grad je jedan od retkih koji je ostao neoštećen u zemljotresu 1953. godine. Zadržao je taj stari grčki šmek, pa mi je zbog toga još i lepši.

Fiskardo - Kefalonija
Fiskardo – Kefalonija

Fiskardo i njegova okolina proglašeni su područjem velike prirodne lepote i zaštićeni su po grčkom Zakonu. Trenutno je toliko popularan da ga zovu još i mali Mikonos. Iz Fiskarda se vrlo lako stize do ostrva Skorpios koje se nalazi u blizini.

Detalji - Fiskardo
Detalji – Fiskardo

 

2. Gradić Asos – najfotogeničniji gradić ostrva Kefalonija

Ubedljivo najupečatljiviji utisak na mene je ostavio gradić na zapadnoj obali, Asos, koji me je svojim šarmom osvojio na prvu. Put do Asosa je izuzetno interesantan jer se do njega stiže spuštanjem niz serpentine, sa spektakularnim poglednom na Jonsko more. Postoji nekoliko proširenja na kojima možete stati i shvatićete o čemu govorim. 🙂 Pogled na more bukvalno oduzima dah.

Ulaskom u selo Asos odmah nailazite na mali trg pored obale sa spomenikom i sidrom. Uske ulice, sarene, stare kućice, a tu je i mali dok za privatne čamce lokalaca. I ovde sam imala utisak kao da je vreme stalo. Bake i deke koji sede ispred svojih kuća, igraju karte i sa smeškom nas pozdravljaju. 

Asos - Kefalonija
Asos – Kefalonija

Iznad sela i dalje kao čuvar, uzdiže se venecijanska tvrđava iz 16. veka sa koje se pruža pogled na jonsko plavetnilo i uvalu u kojoj se nalazi. Sagrađena je radi zaštite ovog dela ostrva od pirata i važi za najfotogeničnije mesto na Kefaloniji.

Tvršava iznad Asosa - Kefalonija
Tvršava iznad Asosa – Kefalonija

Do tvrđave je uređena staza i za oko 30 minuta hoda se stiže do vrha. Usput ćete imati priliku da se odmorite na klupama i da posmatrate panorame koje se pamte do kraja života.

Tvrđava Asos - Kefalonija
Tvrđava Asos – Kefalonija

 

3. Argostoli – glavni grad ostrva Kefalonija

Na kraju zaliva okružen brdima nalazi se najveći grad na ostrvu koji broji oko 15.000 stanovnika. Agrostoli je odličan izbor za ljubitelje većih mesta i onih koji žele da osete duh urbanijeg života Kefalonije.

Mnoštvo restorana, dugačko šetalište i veliki izbor kafića za predah i osveženje je ono što je ovde posebno interesantno. Ako poželite da saznate nešto više o Kefaloniji, možete posetiti Arheološki muzej u Argostoliju. Glavni trg je prošaran uskim ulicama sa raznovrsnim prodavnicama i suvenirnicama.

Ulice i shopping zona Argostolija
Ulice i shopping zona Argostolija
Argostoli, glavni grad Kefalonije
Argostoli, glavni grad Kefalonije

Čim uđete u grad, ugledaćete kameni most koji se zove „Drapano“, jednu od retkih građevina koja je preživela zemljotres 1953. godine. Sa 690 metara dužine, najduži je kameni most na moru, na svetu. Ulepšajte sebi neku od vrelih letnjih noći i prošetajte se ovim mostom. Mi smo to uradili tokom vetrovitog dana, pa nas je nemirno more prilično okupalo.

Kada vam dosadi gužva i gradska vreva, na samo par kilometara od grada nalazi se svetionik Fanari, odnosno svetionik Svetog Teodora. Izgrađen je 1828. godine i njegova osnova se sastoji od 20 stubova poređanih u krug.

Zbog pogleda koji se odavde pruža omiljeno je mesto turistima koji ovde čekaju jedan od najlepših zalazaka sunca na ostrvu Kefalonija.

Svetionik Fanari
Svetionik Fanari
Fanari svetionik u blizini grada Argostoli
Fanari svetionik u blizini grada Argostoli

 

4. Planina Ainos – najviša tačka Kefalonije

Ako poželite da se rashladite na ostrvu Kefalonija, popnite se na planinu Ainos. Na vrhu je razlika u temperaturi i do 15 stepeni. Nakon priličnih letnjih vrućina, jako nam je prijalo ovo osveženje.

Iz mesta Sami asfaltiranim putem, do vrha se stiže za oko 45 minuta. Nama je dan bio sunčan i vedar pa smo imali priliku da vidimo Zakintos u daljini. 

Planina Ainos je proglašena Nacionalnim parkom 1962. godine i jedan je od retkih na grčkim ostrvima. Njen najviši vrh se zove Megas Soros i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.628 metara. Na vrhu se nalaze klupe za odmor i divna mesta za fotografisanje. 

Megas Soros, planina Ainos
Megas Soros, planina Ainos
Megas Soros, najviši vrh Kefalonije
Megas Soros, najviši vrh Kefalonije

 

5. Mirtos plaža – najpopularnija plaža Kefalonije

Na severo-zapadnom delu ostrva, smeštena između dva brda, nalazi se, bez konkurencije, najpopularnija plaža ostrva Kefalonija – Mirtos. Mitros je divlja dugačka plaža koja je zadnjih godina postala popularna zbog svog položaja, čistog tirkiznog mora, spektakularne panorame i još lepšeg zalaska sunca. Na plaži se nalazi uglavnom krupan beli šljunak, koji u kombinaciji sa Jonskim tirkizom čini jednu od najlepših panorama koje sam imala prilike da vidim. Na kraju plaže se nalazi pećina, pa obavezno, obujte sandalice i prošetajte do nje.

Mirtos plaža
Mirtos plaža

Plaža jeste divna, ali treba obratiti pažnju jer praktično nema plićaka i već posle 2 metra počinje dubina. Ono što još želim da naglasim jeste da ovde struje znaju da budu prilično jake, kao i vetrovi koji prave ogromne talase, pa je popodne često nemoguće kupanje. 

Kako stići do plaže Mirtos? Kada smo mi bili, nije bio otvoren put od Asosa ka Mirtosu, odakle je pogled na plažu najlepši. Od Argostolija do Mirtosa možete doći preko mesta Dilinata i Divarata gde se odvajate levo ka plaži. Kada je sezona, već posle 10h ujutru je nemoguće pronaći parking, pa preporučujem kada krenete na Mirtos da poranite i da se sami uverite zašto je razni travel časopisi često ubrajaju u 10 najlepših plaža sveta.

Mirtos plaža - Kefalonija
Mirtos plaža – Kefalonija

 

6. Antisamos plaža – plaža „kao“ sa filma

Antisamos plaža se smatra, posle Mitrosa jednom od najlepših plaža na Kefaloniji. Nalazi se na oko 20 km od glavnog grada, Argostolija, u blizini luke Sami. Njeno okruženje je posebno lepo iz razloga što je okružena zelenilom, pa je predeo i pogled na nju očaravajući. Voda je bistra, sa krupnijim kamenjem u vodi.

Kada smo stigli na plažu, iznenada je počeo da duva jak vetar koji je na sve strane nosio prasinu, suncobrane i peškire. Praktično, imali smo manje od sat vremena za uživanje na Antisamosu, pa ne mogu da kažem da smo je dovoljno istražili.

Plaža ima ogroman improvizovani parking, pa smo našli mesto i popodne kada smo došli.

Plaža Antisamos
Plaža Antisamos

Antisamos plaža je takođe poznata po tome što je ovde sniman film „Mandolina kapetana Korelija“ u kojem glume Nikolas Kejdž i Penelope Kruz u glavnim ulogama.

 

7. Petani plaža – modre nijanse i toplo more

Petani plaža se nalazi na 30 km od Argostolija ili 15 km od Liksurija. Toplo more i boje koje se prelivaju od svetlo plave do tamno zelene je izdvajaju od ostalih. Put do Petani plaže je prilično naporan jer ima dosta oštrih krivina, ali pogled na nju koji se vidi sa litice zaista oduzima dah. Ova plaža je organizovana sa ležaljkama i suncobranima, a ima dosta mesta za sopstvene suncobrane.

Pogled na plažu Petani
Pogled na plažu Petani

Petani je zapravo kombinacija krupnog šljunka i sitnog peska, a vrlo je moguće da ćete videti i jata ribica koja vam plivaju oko nogu. U blizi plaže je i parking, ali zbog čestih gužvi, može da se desi da nema mesta za parkiranje, pa je potrebno poraniti.

Plaža Petani
Plaža Petani

 

8. Melisani podzemno jezero i pećina 

Melisani pećina i podzemno jezero nalaze se na 2 km od grada Sami i 10 km od grada Argostoli. Posebno je zanimljivo kako zapravo nastaje jezero i odakle voda u ovoj pećini. Naime, kod mesta Katavotres morska voda ponire u zemlju i otiče podzemnim kanalima gde nakon 14 dana izbija upravo u pećini Melisani na sasvim drugom kraju ostrva.

Refleksija boje je najjača u podne kada se sunce nalazi tačno iznad otvora, pa ako planirate da posetite Melisani, gledajte da to bude oko podneva. Zaista je spektakularno. Voda je izuzetno hladna i dostiže dubinu do 39 metara. Na ulazu će vas čekati čamci kojim ćete se provozati 10-ak minuta po jezeru i čuti još po neku interesantnu priču o pećini i ostrvu.

Melisani jezero i pećina - Kefalonija
Melisani jezero i pećina – Kefalonija

Prema legendi, Melisani je dobila ime po nimfi Melisi koja se udavila u jezeru zbog neuzvraćene ljubavi prema bogu Panu. 

Melisani jezero i pećina
Melisani jezero i pećina

Još jedno interesantno mesto koje se nalazi odmah pored Melisani jezera je pećina Drogarati. Tokom cele godine temperatura u unutrašnjosti je 18 stepeni uz veliku vlažnost vazduha, pa su zbog toga staze uglavnom klizave i mokre. Da biste stigli do dvorana i ukrasa starih oko 150 miliona godina, treba da pređete 200 stepenika. Sve staze u pećini su obeležene pa se možete slobodno kretati.

Pećinski ukrasi su predivni, a posebno se izdvaja dvorana obožavanja u kojoj su se, zbog akustičnosti ovde održavali koncerti.

Pećina Drogarati - Kefalonija
Pećina Drogarati – Kefalonija

 

9. Makris Gialos plaža

Lasi je najveće i najposećenije letovalište na celoj Kefaloniji. Udaljeno je samo 10 km od aerodroma i oko 2 km od glavnog grada Argostoli, tako da je njegova lokacija idealna. Ima dovoljno restorana i marketa za funkcionisanje, a blizina Argostolija otvara i druge mogućnosti za provod, šetnju i istraživanje. 

Lasi - Kefalonija
Lasi – Kefalonija

Jedna od meni najlepših plaža se nalazi upravo u Lasiju. Potpuno je drugačija od svega onoga što se može videti na Kefaloniji.

Zlatan pesak, odličan plažni bar sa egzotičnim lezaljkama i miris borove šume je za mene idealna kombinacija zbog čega je Makris Gialos jedna od najlepših plaža na ostrvu. Ima dugačak plićak, urbana je i pristupačna, pa je apsolutno preporučujem porodicama sa decom.

Plaža Makris Gialos - mesto Lasi
Plaža Makris Gialos – mesto Lasi

 

10. Ksi (Xi) plaža – narandžasti raj 

Ne viđa se često na grčkim ostrvima plaža kao što je Ksi. Ili će vam se jako svideti ili neće uopšte, mislim da sredine nema. Plaža je peščana sa intenzivno narandžastim peskom koji menja jačinu boje u zavisnosti od položaja sunca tokom dana. Plaža se nalazi u uvali koja ima oblik X pa je zbog toga i dobila naziv Ksi (Xi).

Okružena je sa visokim sivim stenama koje prave još jači intenzitet i kontrast sa narandžastom bojom. Posebno je interesantno to da se u stenama nalazi lekovito blato kojim se maže lice i telo. I da, naravno da smo to probali!

Ksi plaža
Ksi plaža

Jedan deo plaže je uređen i ima plažni bar, a drugi deo je slobodan gde mogu da se postave sopstveni suncobrani. Ksi je lako dostupna plaža i nalazi se na 7 km od Liksurija. U blizini ima nekoliko prodavnica i radnji, a i parking je prilično blizu. Narandžasti pesak, kao prah odaje utisak da se šeta po nekom mekanom tepihu.

Ksi plaža, Kefalonija
Ksi plaža, Kefalonija

 

Sigurna sam da vam ovde, kao i nama, ni 10 dana neće biti dovoljno. Kefalonija je izuzetno zanimljivo ostrvo sa čudesnom prirodom i nadam se da sam uspela bar malo da vam približim njena najlepša mesta koja treba obići. 

Pišite mi utiske da li ste je posetili i šta vam se najviše dopalo?

Ukoliko Vam je ovaj tekst bio interesantan, možda će vas zanimati i tekst sa utiscima sa letovanja iz Parge i Sivote.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: