Krupajsko vrelo
PUTOVANJA,  SRBIJA

Krupajsko vrelo i čarolija homoljskog kraja

Legenda kaže da se u Homoljskim planinama nalazi blago na dnu zlatne pećine za kojim meštani ovog kraja i danas neumorno tragaju. Ne znam da li je ga je neko pronašao, ali pravo blago ovog kraja sigurno je Krupajsko vrelo. I ono nije skriveno, svima nama je dostupno.  

Ranije sam se češće odlučivala da otputujem u neke druge države da što više vidim i obiđem. Divila se njihovim nacionalnim parkovima, gradovima i prirodi. Kada su me pre nekoliko godina pitali za Krupajsko vrelo, shvatila sam da ne poznajem dovoljno zemlju u kojoj živim. Zato vas ovaj put vodim u homoljski kraj gde ušuskano ispod planine Beljanice izvire čarobno Krupajsko vrelo.

 

 

Opšte informacije 

 

Oazu homoljskog kraja zapravo upotpunjavaju dva kraška vrela koja se ovde nalaze – vrelo  Mlave u blizini Žagubice i Krupajsko vrelo između sela Milanovac i Krupaja.

U ovom putopisu ću vam reći nešto više o Krupajskom vrelu.

Okruženo je šumom i u podnožju Beljanice predstavlja pravi egzotični prizor sa svojim promenljivim nijansama zelene i plave.

Dužina jezera je 40 metara, a širina 17 metara. Igradnjom brane za potrebe mlina koji i danas radi potopljen je prvobitni izvor. U blizini vrela se nalazi i izvor vode sa temperaturom od 26 °C. Oba izvora su proglašena spomenicima prirode od nacionalnog značaja.

U istraživanjima koja su vršena, ronioci su se spustili na 123 metra dubine gde su prolazili kroz čitav lavirint podzemnih krakova. Koristili su kanape kako bi mogli da se vrate na površinu. Dakle, nije samo fascinantno spolja već i ispod svoje površine.

 

 

 

Kako stići do Krupajskog vrela

 

Kao što sam već napisala, Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, između sela Krupaja i Milanovac. Udaljeno je od Beograda oko 160 km.  Autoputem ka Požarevcu, preko Svilajnca i Despotovca i tu ste.

Put koji vodi do Krupajskog vrela prolazi pored manastira Manasija, pa smo iskoristili priliku i obišli najznačajniju građevinu Moravske škole. Karakterističan je po zidinama koje ga opasuju sa 11 kula. Podigao ga je despot Stefan Lazarević (Stefan Visoki) i ovde se nalaze njegove mošti. 

 

Zatim smo nastavili i nakon nekih 30 kilometara, posle znaka za Krupajsko vrelo, skrenuli u desno.  Odmah nakon 200 m parkirajte se i spremite foto aparate.

Sa leve strane je restoran. Pravo gledam u staru vodenicu i oko nje gomilu starudija. Prolazimo iza nje do uske staze sa nekoliko stepenica. Prva pomisao mi je da je staza prilično neobeležena i nekako zapuštena. Sa desne strane je par ribnjaka, a putić kojim hodam je veoma uzak (kao da hodam po širem zidu). Sve je ovo palo u drugi plan kada sam čula huk vode. Odmah mi je pogled odlutao na vodopad i zeleno-plavu boju koja se razliva u sred šume kao čarolija.

 

Neverovatan je spoj mirne i prozirne vode i vodopada koji samo posle nekoliko metara pravi šum. U dnu jezera se vidi pećina do pola u vodi koja sa refleksijom Sunca pravi oblik punog srca. Moram vam reći da je i moje srce bilo puno.

Provesti na Krupajskom vrelu pola sata sasvim je dovoljno da uživate i fotografišete. Nema tu mnogo prostora za obilazak. Nažalost, ne postoji nikakva klupica ili mesto gde biste mogli sesti i uživati malo duže u ovom egzotižnom prizoru.

 

Još smo obišli u blizini…

 

Mi smo produžili do Resavske pećine koja spada u najlepše pećine u Srbiji. Otvorena je od 1972. godine za posetioce i predstavlja zaštićeni spomenik prirode I kategorije. Nalazi se na oko 20 km od Despotovca u brdu koje se zove Babina glava. Pećinu krase dvorane, galerije, kameni vodopadi i stubovi koje možete videti na dva nivoa. Jedna je od najstarijih pećina kod nas sa nakitom starim 45 miliona godina.

Na putu ka Resavskoj pećini postoji odvajanje za vodopad Veliki buk u Lisinama. Lepo je sve obeleženo, samo je potrebno da pratite putokaze i tu ste za desetak minuta. Pored vodopada postoji nekoliko restorana u kojima možete uživati uz fenomenalan ambijent. Sa 15 metara visine dugo je smatran najvišim u Srbiji dok nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini. Prošetajte do vrha izvora, priroda je fenomenalna. Naš izbor je bio restoran Vodopad koji se nalazi pored samog Velikog buka.

 

Mnogo volim zemlju u kojoj živim. Što je više istražujem i upoznajem, shvatam koliko nam je priroda očaravajuća.

I možda zaista Homoljske planine kriju svoje blago, a ako toj lokalnoj legendi dodamo i ova prirodna bogatstva, složićete se da je priča o ovom kraju zaista čarobna.

I zato, istraži Srbiju i ispričaj i ti neku čarobnu priču.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao, pročitajte utiske i kako da stignete do Taorskih vrela u okolini Valjeva.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.