Park Guelj
PUTOVANJA,  ŠPANIJA

Barselona – grad gde arhitektura postaje umetnost

Barselona je definitivno grad gde arhitektura postaje umetnost. Jedna je od najpopularnijih evropskih destinacija, predivne i maštovite arhitekture koja svake godine privlači veliki broj turista iz celog sveta. Barselona je grad gde je slavni arhitekta Gaudi ostavio impozantne primere svoje inspiracije, kojem je Pikaso poklonio svoju neprocenljivu umetnost i kojem Mesi i dalje donosi pobede.

Barselona mi je bila odavno u planu, ali su me uvek putevi vodili na neku drugu stranu. Ovo se čak i rimuje. 🙂 U decembru smo kupili povoljne avio karte iz Temišvara preko Wizz Air-a u za početak februara. Četiri putnika su sklopila dogovor i to je bilo to. Ostalo je samo da se odbrojava do polaska. 

Do Temišvara smo stigli automobilom koji smo ostavili na parkingu „Tera park“ koji se nalazi u blizini aerodroma. Parking možete online rezervisati i najaviti i dobićete sve potrebne informacije kao i link kako se stiže do njih. Profesionalni su i ljubazni, za svaku su preporuku.

Rezervisali smo hotel u  blizini jedne od najpoznatih ulica Barselone, La Rambla, tako da nam je bilo mnogo lakše da se krećemo gradom. Takođe, unapred smo napravili plan i program po danima kako bismo mogli kupiti ulaznice za sve lokalitete koje smo želeli posetiti.

Barselona je preplavljena turistima i kako bi se gužve kontrolisale, prilikom kupovine ulaznica za većinu lokaliteta morate navesti vreme ulaska. Baš zbog toga je bitno da vidite gde vam je hotel, kako se stiže do lokaliteta i koliko će vam vremena trebati za to.

Najbolje je da sve ulaznice kupite putem interneta par dana pre putovanja, jer ćete na taj način izbeći čekanje u redovima za kupovinu karata i imaćete mogućnost da birate vreme posete.

Još jedna bitna stvar, sve ulaznice kada se kupuju online su jeftinije.

 

Kako funkcioniše gradski prevoz u Barseloni?

Kao i u većini evropskih gradova, gradski prevoz u Barseloni funkcioniše tačno i precizno. Mi smo koristili T casual karte, gde za 11.35 eura dobijete 10 karata i gde svaka važi 75 minuta neprekidne vožnje. Jednu T casual karticu može koristiti više ljudi i kada potrošite tih 10 karata, kupite sledeću i tako u krug. Inače je cena pojedinačne karte za jednu vožnju 2.30 eura, pa je ovo dosta isplatljivije. Nama je ovo odgovaralo, jer nam je hotel bio praktično u centru, pa nije bilo potrebe da kupujemo karte za višednevnu neograničenu vožnju.

Za sve one koji gradski prevoz koriste svakodnevno više puta, isplatljivije su Barcelona Hola travel card koje nude neograničeno korišćenje svih vidova gradskog prevoza, pa imate mogućnost da kupite kartice koje važe 2, 3, 4 i 5 dana.

Barselona - grad gde arhitektura postaje umetnost
Barselona – grad gde arhitektura postaje umetnost

 

Šta sve videti i obići u Barseloni?

Barselona nudi bezbroj mogućnosti za obilaske i sigurna sam da će svako za sebe pronaći po nešto. Grad prelepih parkova, još lepših panoramskih pogleda, bogatih muzeja i neverovatne arhitekture, a pri tom ne mislim samo na Gaudija.

Naš četvorodnevni plan je izgledao ovako:

Plan obilaska za prvi dan: Gotska četvrt, plaža Barseloneta, ulica La Rambla, pijaca La Bokerija i park Citadela.

Plan obilaska za drugi dan: Sagrada Familija, Park Guelj, vidikovac Bunker del Karmel.

Plan obilaska za treći dan: Monžuik, Špansko selo, Stadion FK Barselona – Kamp Nou.

Plan obilaska za četvrti dan: Kuća Batlo, Kuća Mila, Tibidabo brdo i muzej Pabla Pikasa.

Nakon što smo ostavili stvari u hotel, krenuli smo ka starom delu grada – Gotskoj četvrti, odakle je i započelo naše upoznavanje Barselone – od prošlosti.

 

Gotska četvrt – sve čari stare Barselone

Gotska četvrt, kao najstariji deo Barselone je nekada bila srce i centar grada. Kao što samo ime kaže, ovaj deo grada krase gotičke građevine, muzeji, ušuškani trgovi i crkve koje su nas vratile u neka prošla vremena. Uskim ulicama smo krenuli bez cilja i jednostavno upijali duh prošlosti i šarma koji se ovde posebno oseća. Iako je bio sunčan i prilično topao dan, u ove uličice sunce tek po malo da probija.

Gotska četvrt - Barselona
Gotska četvrt – Barselona

Dolazimo do Katedrale La Seu čija arhitektura me je posebno oduševila. Grandiozna i prostrana, dominira celim kvartom. Sagrađena je u 13. veku, na temeljima crkve iz 4. veka. U Gotskoj četvrti se nalazi i zgrada u kojoj je smeštena najstarija sinagoga u Evropi i čuveni Pikasov muzej. Moj predlog je da se po Gotskoj četvrtiti upustite u šetnje starim ulicama i zaista doživite čar „stare“ Barselone.

Katedrala u Gotskoj četvrti - Barselona
Katedrala u Gotskoj četvrti – Barselona

 

Plaža Barseloneta 

Lutajući uskim ulicama Gotske četvrti, krenuli smo ka čuvenoj plaži Barseloneti. Barselona ima 4 gradske plaže i jedina je evropska metropola koja ima više od 4 km plaže. Za vreme Olimpijskih igara 1992. godine, nepristupačna i stenovita obala Barselonete kompletno je preuređena i danas je to široka peščana plaža udaljena od La Rambla ulice oko 20-ak minuta hoda. Duž šetališta se nalazi dosta restorana, kafića i noćnih klubova.

Plaža Barseloneta i Marina - Barselona
Plaža Barseloneta i Marina – Barselona

U povratku smo svratili do spomenika Kristoferu Kolumbu koji je 1888. godine za potrebe Univerzalne izložbe napravljen kao zahvalnost što je izabrao luku u Barseloni na svom povratku iz Amerike. Unutar spomenika se liftom možete popeti na vidikovac odakle se pruža pogled na more i deo grada.

Mi smo to preskočili i uputili se u naš hotel ulicom La Rambla kako bismo se smestili i nastavili obilaske dalje po planu. La Rambla počinje upravo kod spomenika Kristoferu Kolumbu i završava se na trgu Katalonija.

 

La Rambla – najpoznatija ulica Barselone 

Kako nam je hotel bio u blizini (na sredini) La Ramble, svakodnevno smo njome šetali. La Rambla je sigurno najpoznatija ulica Barselone i dugačka je 1.2 km. Ulica je od 1766. godine postala omiljeno mesto okupljanja lokalnog stanovništva, jer su u to vreme gradske ulice bile prilično uske i tamne, opasane zidinama, što najbolje oslikava Gotska četvrt.

La Rambla ulica - Barselona
La Rambla ulica – Barselona

Danas je La Rambla omiljena ulica turista, zbog interesantnih sadržaja, dosta suvenirnica, restorana i lokalnih prodavnica. Zbog ogromnih gužvi, treba posebno da obratite pažnju na svoje stvari i torbe, zato što je poznata i kao ulica praznih džepova, jer su česta džeparenja na koje će vas svi upozoriti kada krenete u Barselonu.

Izbegavajte kupovinu suvenira u La Rambla ulici, jer su magneti i ostali suveniri u Gotskoj četvrti i sporednim ulicama više nego duplo jeftiniji.

 

La Bokerija pijaca 

Jedno od mesta na koje treba da svratite u ulici La Rambla je pijaca La Bokerija. Sigurno je nećete promašiti. Najpoznatija je pijaca u Barseloni i prava atrakcija za turiste. Gužva i žamor kupaca, prodavaca i turista vlada tokom celog dana. Ovde možete probati ceđene sokove od svih vrsta voća, poneti već pripremljene paketiće voća, slatkiše, meso, ribu, koštunjave plodove, špansku šunku i još mnogo toga.

La Bokerija pijaca
La Bokerija pijaca

Prvi redovi su uvek najskuplji, tako da sok koji košta 2.5 eura na početku pijace, košta 1 euro ako zađete malo dublje. Pijaca radi ceo dan, a pred zatvaranje su cene još niže.

 

Park Citadela i trijumfalna kapija

Nakon osveženja i pauze, drugi deo dana smo proveli u mirnijem delu Barselone. Od našeg hotela, preko La Ramble i kroz jedan deo Gotske četvrti trebalo nam je peške oko 15 minuta hoda do šetališta sa predivnom trijumfalnom kapijom. 

Trijumfalna kapija - Barselona
Trijumfalna kapija – Barselona

Još par minuta napred i ušli smo u zelenilo čuvenog parka Citadela. Nastao je sredinom 19. veka i definitivno se ubraja u top 10 mesta koja treba posetiti u Barseloni. U kompleksu se nalazi Muzej geologije, staklena bašta, Muzej zoologije i zoološki vrt Barselone. Centralni deo zauzima fontana La Cascada, a iza nje je i jezero u kojem možete iznajmiti čamac. Opuštajuća šetnja je upravo ono što nam je trebalo na kraju ovog dana. 

Park Citadela - Barselona
Park Citadela – Barselona

Hvatajući poslednje zrake sunca krenuli smo nazad ka hotelu kako bismo se odmorili i spremili za dugi dan u Barseloni.

 

Sagrada Familija – Gaudijevo remek delo iz bajke

S obzirom da je Barselona grad koji se kasno budi, jer svanjava tek oko 08h, prilično smo se svi naspavali, odmorili i spremno krenuli u obilazak Sagrada Familija, čuvene Gaudijeve katedrale.

Do Sagrada Familija se od trga Katalonija stiže ljubičastom linijom metroa L2 i silazite na stanici Sagrada Familija. 

Sagrada Familija je projektovana i sagrađena u gotičkom stilu. Arhiteksta Antoni Gaudi je preuzeo prvobitni projekat crkve 1882. godine i u potpunosti ga promenio. Radio je na ovom projektu 40 godina i ono što je kreirano ne znam sa čime bih mogla uporediti. Ovo je nešto najlepše što sam ikada videla. Ti detalji, posvećenost, grandioznost i gracioznost, sve govori da je ovo Gaudijevo životno delo i da se ova crkva ne može meriti ni sa jednom drugom.

Sagrada Familija - Barselona
Sagrada Familija – Barselona

Antoni Gaudi je umro tako što ga je udario tramvaj, pa je nakon njegove iznenadne smrti, bilo teško nastaviti gradnju jer nisu postojali precizni i tačni planovi i proračuni. Baš zbog toga je on svaki sekund provodio na gradilištu, gde je nicala najveličanstvenija građevina Barselone. Neke skice koje su ostale, uništene su u Španskom građanskom ratu, pa je Sagrada Familija čekala neka bolja vremena da se nastavi njena gradnja. Predviđa se da će crkva biti kompletno završena 2028. godine.

Sagrada Familija - Barselona
Sagrada Familija – Barselona
Sagrada Familija - Barselona
Sagrada Familija – Barselona

Sagrada Familija se nalazi na listi UNESCO i smatra se najposećenijom atrakcijom u Španiji.

Nažalost nismo ušli unutra. Prvo, imali smo informaciju da su predugi redovi za ulazak iako se kupuju karte online. Druga informacija je bila da je zatvorena za posetioce u danima kada smo mi bili u Barseloni. Sigurno ću se nekada vratiti ovde i nadoknaditi propušteno.

 

Park Guelj 

Nastavili smo dalje po planu i krenuli ka parku Guelj peške. Od Sagrada Familija dugačkom pešačkom zonom stižemo nakon 10 minuta do bolnice svetog Pavla. Na mestu današnje bolnice, ovde se u 15. veku nalazio kompleks sa šest malih bolnica. Bolnica je i danas aktivna, ali postoji deo koji predstavlja muzej i otvoren je za posetu. Mi smo je obišli samo spolja, jer nam je ulaz u park bio zakazan za 13h pa smo nastavili ka našem cilju.

Na brdu El Karmel, iznad grada nalazi se čuveni park Guelj. Gaudi ga je projektovao po uzoru na engleske vrtove, ali ga je prilagodio svom prepoznatljivom krivudavom stilu sa dosta mozaika, boja i nepravilnih oblika. Jedan deo parka je besplatan i može se obići, ali ono najlepše se ipak naplaćuje. Iako je svrha parka da se pobegne od gradske gužve, od turista i posetilaca je nemoguće osetiti tako nešto. Čekaju se redovi za ulaze, redovi za fotografisanje, za prolazak, itd.

Park Guelj
Park Guelj
Park Guelj
Park Guelj

Najpopularnije mesto je čuvena terasa, odnosno najduža klupa koju sam videla. Napravljena je u obliku morske zmije sa prepoznatljivim Gaudijevim mozaicima od polomljenih keramičkih pločica. Prilikom projektovanja, jedan radnik je morao da sedi u glini da bi se na klupi napravila udubljenja za sedenje.

Gaudijeva terasa - park Guelj
Gaudijeva terasa – park Guelj

Čim se pomerite od terase, gužve se smanjuju. Prošetajte i istražite sve ove vijugave staze koje su pred vama. Na vrhu parka vas čeka nagrada, vidikovac Mirador de Joan Sales, sa divnim pogledom na grad i dugačkim stepenicama kojim se spuštate ka gradu. Za one koji vole još lepše i uzbudljivije panorame, idemo do vidikovca.

 

Vidikovac Bunker del Karmel

Lepši pogled od onoga u parku Guelj sigurno je vredan 20 minuta dodatne šetnje. Kada smo se spustili iz parka, i napravili pauzu za ručak, uz pomoć Google Maps krenuli smo ka bunkerima.

Zaključak – ko želi da vidi Barselonu sa visine, onda pravac Bunker del Karmel gde se nalazi predivan vidikovac sa neverovatnom panoramom. Odavde se vidi kolika je zaista Barselona. 

Panorama Barselone - Bunker del Karmel
Panorama Barselone – Bunker del Karmel

Ovi bunkeri su građeni tokom Španskog građanskog rata na mestu odakle se vidi ceo grad i topovi su postavljani tako da bi se grad mogao odbraniti od bombardovanja. Po završetku rata, oružje je uklonjeno, pa su vremenom zbog pogleda na grad bivši bunkeri postali prava turistička atrakcija.

Jedva smo našli malo mesta da napravimo neku fotografiju. Mogu da zamislim kakva je gužva ovde u letnjim mesecima, ali vredelo je jer je pogled nezaboravan. Dobro se obucite, jer prilično duva i uživajte u zalasku sunca.

Panorama Barselone sa brda Bunkers del Karmel
Panorama Barselone sa brda Bunkers del Karmel

Do vidikovca Bunker del Karmel možete stići autobusima 22 i 24 sa trga Katalonija. Autobusi voze skoro do vrha, pa peške imate možda još oko 300 metara.

 

Monžuik – mesto na kojem je nastala Barselona

Treći dan smo započeli na brdu iznad grada – Monžuik. Ovde su pronađeni najstariji predmeti koji potiču još iz praistorije, pa zato kažu da je ovo mesto na kojem je nastala Barselona.

Od trga Katalonija smo autobusom 150 došli do tvrđave koja se nalazi na vrhu. Prošetali smo se vrtovima, upijali sve one poglede na more i grad. Pre podne je ovaj deo grada izuzetno miran i tih. Odavde se može videti kolika je zapravo luka Barselone sa prekookeanskim brodovima i tovarnim delom sa druge strane.

Tvrđava nas je pomalo asocirala na naš Kalemegdan, sa izloženim topovima okolo, a posebno jer se unutar utvrđenja nalazi vojni muzej. Monžuik je bio središte Olimpijskih igara koje su održane 1992. godine i ovde se nalazi Olimpijski stadion na kojem su se igre održavale.

Monžuik
Monžuik

Inače je prava atrakcija i doživljaj da se na Monžuik popne žičarom (teleferic), ali zbog rekonstrukcije, u ovom periodu nije radila.

 

Špansko selo – muzej na otvorenom

Ako poželite za obiđete celu Španiju za sat vremena, onda pravac Špansko selo (Poble Espanyol) koje se nalazi na obodima brda Monžuik. Mi smo se spustili peške laganim hodom za oko 30 minuta. Prilikom kupovine ulaznica za Špansko selo, ne mora da se navodi vreme posete, tako da nismo nigde žurili.

Špansko selo
Špansko selo

Špansko selo je nastalo povodom Svetske izložbe 1929. godine po ideji arhitekte Piug i Cadafalch-a, tako što je sagrađeno 117 kuća koje predstavljaju stil, način gradnje i života iz svih delova Španije. U uskim uličicama, između različitih kuća, imali smo priliku da vidimo jedinstveni muzej arhitekture i kulture Španije. Ovde su prikazani trgovi, zgrade i ulice koje su tipične i autentične za različite delove zemlje.

Špansko selo
Špansko selo
Špansko selo
Špansko selo

Prizemlja kuća krase raznobojni izlozi tradicionalnih radionica, suvenirnica, restorana i kafića. Mogla sam ovako u nedogled šetati i diviti se, a posebno jer gužve uopšte nije bilo. Veliki broj restorana omogućava da se degustiraju tradicionalna jela i sve ono najbolje što nudi španska kuhinja. Mi smo ovde probali preukusnu paelju, koja je uz sangriju upotpunila kompletan užitak i osećaj Španije.

Vreme nam je proletelo i mi smo krenuli ka Trgu Španije, našoj narednoj destinaciji, stadionu Kamp Nou za koji smo imali ulaz u 15:30h. Inače je Barselona poznata i po svojim magičnim fontanama, koje se nalazi u blizini Trga Španije, ali februar je mesec renoviranja, tako da nismo imali priliku da vidimo njihovu magičnu predstavu.

Španski trg
Španski trg

 

Stadion Kamp Nou – FK Barselona

Od Španskog trga do stadiona Kamp Nou stiže se zelenom linijom L3 metroa, sa stanice, ulaz – Creu coberta, a silazi se na stanici  Palau Reial.

Pošto nisam neki ljubitelj fudbala, ovde nisam ni očekivala mnogo. Međutim, potpuno me je oduševio najveći fudbalski stadion u Evropi. Neverovatno je stajati na tribinama koje imaju kapacitet 98.500 ljudi, jer čak i prazne deluju impozantno.

Stadion Kamp Nou
Stadion Kamp Nou

Cela tura je tako zamišljena da se pored muzeja, izloženih pehara i raznih predmeta mogu videti i prostorije koje koriste igrači FK Barselona. Tako smo preko tribina, svlačionica i komentatorskih kabina, imali priliku da osetimo i fudbalski duh Barselone.

Jedan od najlepših osećaja ovde mi je bila atmosfera koja se oseća uz navijačke pesme Barselone dok smo kroz tunel izlazili na teren. 

 

Kuća Batlo – kad se mašta pretoči u stvarnost

Najlepše smo ostavili za kraj. Prva na redu nam je bila kuća Batlo, čuveno Gaudijevo remek delo koje definitivno ne treba propustiti  prilikom posete Barselone. Do kuće Batlo se stiže za 10 minuta hoda od trga Katalonija. 

Kuća Batlo je građena u periodu od 1905. godine do 1907. godine kao porodični dom za porodicu Batlo. Nakon što je bila kompletno završena, iako je izabrala Gaudija za arhitektu, gospođa Batlo je bila više nego razočarana onim što je sagrađeno i nije želela da se preseli u kuću.

Kuća Batlo
Kuća Batlo

Nazivaju je i „kuća kostiju“ jer njena spoljašnost podseća na koštani skelet. UNESCO je uvrstio kuću Batlo u svetsku kulturnu baštinu, a u to će se uveriti i svi koji je posete.

Arhitekturom dominiraju zaobljeni talasasti oblici sa šarenim i nepravilnim zidovima koji su karakteristični za Gaudijev način projektovanja. Neverovatno je kakva je bila njegova mašta koju je uspeo da pretoči u stvarnost.  Sve prostorije su tako maštovite i šarene, a idejna rešenja neverovatno kreativna. Nema nijedne pravilne linije i posebno me je oduševila igra boja i kombinacija oblika.

Prednja i zadnja fasada kuće Batlo
Prednja i zadnja fasada kuće Batlo

Pod utiskom ovakvog jedinstvenog primera arhitekture koja je u Gaudijevom slučaju postaje umetnost, produžili smo samo par stotina metara napred gde nas je dočekala, kuća Mila.

 

Kuća Mila – Gaudijeva kreativnost, bez konkurencije

Kuća Mila ili kako se još zove La Pedrera je građena u periodu od 1906. godine do 1912. godine, po porudžbini, kao porodična kuća bogate porodice Mila. Fasada je urađena od kamena, pa nije toliko šarena kao Batlo. Njome dominiraju krivine koje podsećaju na morske valove, a terase su ukrašene kovanim gvožđem koje su mene asocirale na gomilu ljudi koji plešu. 

Obilazak kuće smo započeli sa krova, odnosno sa ogromne kružne krovne terase ukrašene dimnjacima koji podsecaju na neke izvajane figure. Neki su prekriveni mozaicima od već pomenuth izlomljenih pločica, kojim je Gaudi voleo da se igra, a neki izlomljenim zelenim flašama. Smatra se da je krovna terasa kuće Mila jedna od najlepših terasa sveta.

Nakon obilaska krova, obišli smo „Gaudijev sprat“, odnosno sprat koji je posvećen radu i kreativnosti ovog genija i njegovim tehnikama i inspiracijama u arhitekturi. Ovde smo imali priliku da vidimo retrospektivu njegovih radova, skice i crteže na osnovu kojih su nastali jedinstveni primeri zgrada koje i danas oduševljavaju sve posetioce.

Pogled sa prizemlja i sa terase - kuća Mila
Pogled sa prizemlja i sa terase – kuća Mila

Četvrti sprat je otvoren za posetioce sa autentičnim nameštajem koji je tada koristila porodica Mila. Ostatak kuće se koristi kao poslovni prostor. UNESCO je La Pedreru uvrstio u svetsku baštinu 1984. godine.

Kuća Mila - La Pedrera
Kuća Mila – La Pedrera

Kada smo planirali ovo putovanje, nismo naišli ni na jedan tekst koji nam je konkretno dao odgovor na pitanje da li vredi obići obe kuće?! Moj odgovor je DA! Kuća Batlo i Pedrera su jedinstveni i svojevrsni primeri kako je neko uspeo maštu da pretvori u stvarnost.

 

Tibidabo – Barselona kao na dlanu

Brdo Tibidabo je najviša tačka Barselone i nalazi se na 512 metara iznad nivoa mora. Do Tibidaba se stiže od trga Katalonija sa metro linijom S1 ili S2 (ulaz Sabadel Parc del Nord) vozite se do stanice Peu del Funincular. Kada siđete sa metroa, ne napuštajte stanicu već pratite putokaze za uspinjaču koja ulazi u cenu karte gradskog prevoza. Uspinjačom se vozite do kraja i nakon što izađete iz stanice, posle par metara se nalazi stajalište za autobus 111 koji će vas odvesti direktno do Hrama Svetog Srca na brdu Tibidabo i zabavnog parka.

Tibidabo - pogled sa crkve Svetog Srca
Tibidabo – pogled sa crkve Svetog Srca

Mi smo prošetali do Hrama koji je sagrađen u neogotičkom stilu i koji dominira kompletnim prostorom Tibidaba. Sagrađen je davne 1806. godine, a zatim je renoviran 1902. godine. Na njegovom vrhu se nalazi bronzana statua Isusa koji drži raširene ruke. Kuda god da se krećete po Barseloni, videćete u daljini na brdu kako se uzdiže hram. E pa to je ovaj. 🙂

Tibidabo - Hram svetog Srca
Tibidabo – Hram svetog Srca

Ne postoji viša tačka na kojoj možete da se nađete u Barseloni, a posebno ako se liftom unutar crkve, a posle još par stepenika, popnete na 575 metara nadmorske visine, odmah ispod statue Isusa. Vidikovac je uzak i ograđen ali spektakularan. Ovdavde možete videti Barselonu kao na dlanu, a sigurna sam da će vam ovaj pogled ostaviti nezaboravan trag u sećanju. Moj savet je da definitivno posetite Tibidabo ako se nađete u Barseloni. Cena karte  za vožnju liftom je 4 eura.

Interesantno je da pored ovog hrama i zabavnog parka, nema nekih posebnih sadržaja, ni prodavnica, pa ako planirate duže zadržavanje, ponesite neku grickalicu i vodu sa sobom. 

 

Muzej Pabla Pikasa 

Za kraj smo se vratili tamo odakle smo i započeli obilazak Barselone – u Gotsku četvrt i ovaj put, muzej Pabla Pikasa. Inače su četvrtkom posle 18h besplatne karte za muzej, pa par dana ranije možete rezervisati karte u određenim terminima. Nisu nas pustili ranije, tako da vodite računa da ne propustite vreme dolaska.

Barselona je uticala na rad Pabla Pikasa koji je jedno vreme ovde i živeo, iako je polovinu života proveo u Francuskoj. Menjao je stilove dok je isprobavao različite tehnike i ideje, što se posebno može videti u muzeju kao retrospektiva radova i promena u ostvarenjim u toku njegovog života. Pikaso je jedan od osnivača likovnog pravca koji se zove kubizam.

Muzej Pabla PIkasa i njegova dela
Muzej Pabla PIkasa i njegova dela

Muzej Pabla Pikasa je otvoren 1963. godine i sadrži oko 4.000 njegovih umetničkih dela, uključujući skice i crteže koji takođe imaju veliku vrednost. Jednostavno rečeno, poslastica za dušu i oči.

Kao i uvek, kada je lepo, vreme leti, a nama su ova četiri dana u Barseloni baš brzo proletela. Nismo bili ni svesni, a već je bilo vreme za pakovanje kofera.

 

Barselona je, kažu, prefinjena i čarobna jer nudi jedinstveni užitak srednjovekovne romantike, velikih umetnika i Gaudijeve elegancije. U jednom trenutku će vas šarmirati stare uske ulice, a već u drugom ste na širokim bulevarima prošaranim predivnim zgradama. Zatim, malo dalje produžite i pravac Barseloneta na kupanje, a kada vam sve to dosadi popnete se na Monžuik da uživate u zelenilu i predivnim vrtovima. Jednostavno sve na jednom mestu. E, to je Barselona! Više od grada i više od čarobnog. Ona je istinski dokaz da postoje mesta gde arhitektura postaje umetnost, a mašta postaje stvarnost.

Ako vam je ovaj bio interesantan, još tekstova možete pročitati na blogu u kategoriji putovanja.

Korisne informacije:
 • Sajt Tera park parkinga u Temišvaru možete pogledati ovde;
 • Sa aerodroma, T2 terminala do trga Katalonija najjednostavnije se stiže linijom A2 (aerobus) koji ide na svakih 10 minuta. Cena povratne karte je 10,20 eura, a karta za jedan pravac košta 5,90 eura.
 • Cene karata gradskog prevoza u Barseloni pogledajte ovde;
 • Karte za kuću Mila pogledajte ovde;
 • Karte za kuću Batlo pogledajte ovde;
 • Karte za park Guelj pogledajte ovde;
 • Karte za Kamp Nou pogledajte ovde;
 • Karte za Špansko selo pogledajte ovde;
 • Karte za katedralu Sagrada familija pogledajte ovde;
 • Karte za zabavni park na brdu Tibidabo pogledajte ovde;
 • Mapu metro prevoza Barselone pogledajte ovde;
 • Karte za muzej Pabla Pikasa pogledajte ovde.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: