Budimpesta
MAĐARSKA,  PUTOVANJA

Lepotica sa Dunava – BUDIMPEŠTA

Do sada smo se Budimpešta i ja nekoliko puta srele … Prilikom našeg prvog susreta jednostavno se desila ljubav na prvi pogled koja i danas traje. Čak i nakon ovogodišnje posete, obećala sam da ćemo se sigurno videti ponovo.

 

KAKO IZGLEDA RECEPT ZA IDEALAN VIKEND?

 • Odabrati datum,
 • Dodajte jedan poziv agenciji,
 • Zatim dodati oko 30 evra za vikend aranžman,  (u zavisnosti od odabira agencije)
 • Pripremiti se za obilazak grada pre polaska,
 • Dodati kofer pun entuzijazma, volje i želje za istraživanjima,
 • Sačekati šest sati vožnje od Beograda,
 • I na kraju dodajte obilazak po želji…

Sve ovo zajedno može se nazvati jednim imenom –  BUDIMPEŠTA.

 

PRIPREMA ZA POSETU BUDIMPEŠTI

 

Za obilazak Budimpešte potrebna vam je prethodna priprema. Toliko mnogo sadržaja se nudi da jednostavno morate odabrati u zavisnosti od interesovanja u kom pravcu će teći vaš obilazak.

Ja lično volim sama da istražim šta bih volela da vidim, ali ukoliko niste taj tip, na sajtu visitbudapest.travel postoje već pripremljene pešačke ture koje možete iskoristiti kao i još dosta drugih korisnih informacija.

Ukoliko prvi put planirate odlazak u Budimpeštu, preporuka je da jedan dan odvojite za Peštu, drugi dan za Budim, a veče da se iskoristi kako bi se Budimpešta doživela na najmagičniji način – sa Dunava.

 

NEKOLIKO OPŠTIH INFORMACIJA

 

Budimpešta je glavni grad Republike Mađarske i samim tim centar svih zbivanja u državi. Podeljena je na Budim i Obudu sa jedne strane Dunava i Peštu sa druge strane povezanih velikim brojem mostova. Ima oko 1,7 miliona stanovnika i jedini je glavni grad u svetu sa termalnim izvorima vode kojih ima 125.

 

OBILAZAK PEŠTE

 

Obilazak smo započeli od jednog od glavnih trgova grada, Trga heroja, koji je posvećen osnivačima Mađarske i drugim ličnostima koji su imali važnu ulogu u mađarskoj istoriji.

U blizini Trga heroja nalazi se Muzej lepih umetnosti u kojem se nalazi jedna od najvećih kolekcija dela španskih slikara i Muzej savremene umetnosti.

 

U neposrednoj blizini trga je i zoološki vrt kao i najveći i glavni gradski park u kojem se nalazi dvorac Vajdahunjad. Ovaj dvorac je u stvari kopija rumunskih dvoraca i prvobitno je napravljen od kartona radi proslave Milenijumske svečanosti, međutim, Mađari su odlučili da se dvorac ipak kompletno izgradi.

Veoma je interesantan jer je građen u nekoliko stilova gradnje. Okružuje ga prelepo jezero, koje se tokom zimskog perioda pretvara u klizalište.

U dvorištu se nalazi i spomenik Anonimusu za kojeg se veruje da je napisao ranu istoriju Mađara.

 

 

Nastavili smo dalje Andraši (Andrássy)  bulevarom i došli do Kuće terora, objekat koji je bio sedište GESTAPO-a, a kasnije i sedište mađarske državne bezbednosti. Zgradu ne možete da promašite jer je na krovu ispisano velikim slovima: TEROR. Ovde možete videti autentične predmete i nameštaj iz tog perioda, kao i sobe za saslušanje i pogubljenje. Podrum je služio kao zatvor. Nakon posete verujem da ćete imati utisak da je za sve ono što su ovde zatvorenici proživeli jedna reč malo!!!

Preko puta nalazi se Muzej kompozitora Franca Lista, pa ljubitelji ove vrste umetnosti mogu videti njegove lične premete, fotografije, knjige i instrumente…

 

DUNAVSKA PROMENADA

 

Produžili smo dalje ka centru do najveće pešačke zone – Vaci ulici i dalje šetalištem do zgrade Parlamenta, drugog najvećeg parlamenta u Evropi. (najveći Parlament u Evropi nalazi se u Bukureštu).

Savršena neogotička zgrada nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegova lepota posebno dolazi do izražaja u večernjim satima kada se upali rasveta.

 

Na Duvanskoj promenadi nailazimo i na Cipele na Dunavu, jedan od najpotresnijih spomenika u Budimpešti. Ovaj spomenik je posvećen Jevrejima koji su ovde streljani i bačeni u Dunav. Bilo im je naređeno da se izuju, pa tako i ovaj spomenik autentično predstavlja sećanje na sve streljane žrtve.

Cipele na Dunavu

 

U Pešti se nalazi veliki broj religijskih hramova kao što je bazilika svetog Ištvana u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, zatim u blizini je i najveća Sinagoga u Evropi u čijem dvorištu se nalazi spomenik – drvo života, a na svakom listu ispisana su imena nastradalih Jevreja.

 

KRSTARENJE DUNAVOM

 

Komšije Mađari mogu biti apsolutno ponosni na svoju prestonicu koja iz godine u godinu postaje sve posećenija i turistički interesantnija. S obzirom da sam se tri puta srela sa Budimpeštom, svaki put sam je doživela na drugačiji način, ali najupečatljiviji utisak koji nosim je noćno krstarenje Dunavom. Ukoliko vam se ukaže mogućnost da vidite grad iz ove perspektive, nikako ne propuštajte ovu priliku.

 

 

OBILAZAK BUDIMA

 

Postoji dosta mostova koje možete koristiti za prelazak iz Pešte do Budima. Mi smo prešli preko  lančanog mosta i obilazak ovog dela Budimpešte išli smo sa agencijom.

Dolazimo do Budimske tvrđave koja je u prošlosti bila glavni strateški centar i zbog toga bila osvajana i oslobađana mnogo puta, a zatim do kraljevskog dvorca u kojem se nalazi Istorijski muzej Budimpešte i Nacionalna galerija.

Nastavljamo ka Ribarskom bastionu koji deluje tako bajkovito kao da je sagrađen u nekoj davnoj prošlosti, a ne 1905. godine… Naziv Ribarski potiče od toga što su za odbranu tog dela Budimpešte bili zaduženi ribari. Sastoji se od sedam kula sa kojih se pruža predivan pogled na Parlament, Dunav i Peštu.

 

Ovde se takođe nalazi i crkva Sv. Matijaša koja je za vreme Turaka bila pretvorena u džamiju, tako da je unutrašnost crkve oslikana slikama iz Kurana.

Kaldrma i uličice daju utisak kao da je skroz neko prošlo vreme… Šetajući naišli smo na lokalni restoran u kojem smo probali tradicionalni mađarski gulaš i pivo…

 

Moje oduševljenje se udvostručilo kada smo stigli na brdo Gelert na kojem se nalazi spomenik slobode sagrađen u sećanje na sve poginule prilikom oslobađanja Mađarske u Drugom svetskom ratu.

Ovde je pogled još neverovatniji. Cela Budimpešta se vidi kao na dlanu.

 

TROPIKARIJUM

 

Naša Agencija je ponudila i odlazak u tržni centar Campona i posetu Tropikarijumu koju smo svakako prihvatili. Možete i gradskim prevozom doći do tržnog centra i kupiti ulaznicu u Tropikarijum, ali nama je zbog organizacije ovako bilo lakše.

Ulaznica u Tropikarijum košta 2.500 Forinti, a više informacija pogledajte OVDE.

Tropikarijum se sastoji od nekoliko prostorija gde se pored riba mogu videti škorpioni, krokodil, razne vrste zmija, insekata i paukova.

Akvarijum u Tropikarijumu

 

Apsolutni doživljaj upotpunjuju animacije tropskih kiša. Grmljavina i oluja koja se naizmenično pušta prolaskom kroz ovaj deo tropikarijuma odaju utisak kao da ste u nekoj prašumi…

Centralna prostorija je stakleni tunel kroz koji dok prolazite možete videti raže, morske pse i ajkule.

Takođe, tu su i akvarijumi sa tropskim ribicama najrazličitijih boja  kao i bazen sa sipama i manjim ražama. Sve u svemu, bilo je interesantno i lepo za videti.

Tropikarijum

 

Ukoliko imate dilemu kuda za vikend, a niste bili u Budimpešti, ovo je idealna destinacija… Pruža nam mnogo atraktivnih lokacija, a mi imamo tu sreću da nam je blizu. Kada budete uživali u njenim čarima, sigurna sam da ćete poželeti da dođete ponovo. 

 

Korisne informacije:
 • Veoma je bitno pre obilaska da znate da možete kupiti BUDAPEST CARD kojom se ostvaruju razni popusti kao npr. besplatan gradski prevoz, ulaznice u spa centre, muzeje, popusti u restoranima itd. Kartice se mogu kupiti na recepciji hotela, turistickim info centrima, putem interneta ili na prodajnim mestima za metro karte. Pogledajte cene i spisak usluga koje ostvarujute kupujući Budapest card.

 • Na raznim našim sajtovima za popuste možete naći povoljne ponude za vikend u Budimpešti.
 • Na sajtu visitbudapest.travel imate detaljne informacije o turama, mape i smernice u zavisnosti od interesovanja.
 • Budimpešta ima razvijen sistem gradskog prevoza tako da pmožete koristiti metro linije, tramvaje, gradske autobuse ili trolejbuse. Cena karte za jednu vožnju  iznosi 350 forinti. Postoje opcije jednodnevne, trodnevne ili sedmodnevne karte.

 • Za posetu Parlamentu, možete se informisati OVDE.
 • Na sajtu budapest.com takođe možete saznati dosta informacija kao i rezervisati smeštaj.
 • Budimpešta je i grad Spa centara pa ukoliko vam je to zanimljivo, ponudu pogledajte OVDE.

2 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: