Šetalište Parga
GRČKA,  PUTOVANJA

Parga – rajsko mesto na Jonskoj obali

Parga je gradić kojeg čuva stara tvrđava i grli Jonsko more. Ušuškana je u senkama borove šume i okružena predivnim plažama. Parga ili Par(g)adise? Kako god da je nazovemo, ako odlučite ovde da provedete godišnji odmor, sigurna sam da vas ovo rajsko mesto na Jonskoj obali neće ostaviti ravnodušnim. 

Moj prvi susret sa Pargom desio se pre par godina kada smo moj dragi i ja u povratku sa letovanja sa Lefkade svratili na jedan dan. Oduševljeno smo istraživali grad i ulice, šetali, popeli se na tvrđavu, uživali u pogledu i znali da ćemo se sigurno ovde vratiti.

Za ovo leto smo ipak kao bazu odabrali Sivotu, zbog položaja i taj putopis možete pročitati ovde. Međutim, ispunili smo obećanje i nekoliko puta svratili u ovaj šareni gradić.

 

Parga – opšte informacije

Parga je glavno letovalište u kontinentalnom delu oblasti Epir. Nalazi se u zalivu Jonskog mora, okružena srednjevekovnom tvrđavom sa jedne i ostrvom Panagia sa druge strane. Kaskadno sazidana podseća na neki od italijanskih gradova, ali čim zađete u njene ulice, osetićete taj poznati grčki „šmek“.

Izgradnja auto-puta je omogućila brži dolazak automobilom i autobusom i doprinela da zadnjih godina turisti sve češće biraju Pargu kao destinaciju. Udaljena je od Beograda 925 km i sa svojim šarenolikim kućicama koje se ogledaju u moru predstavlja idilično mesto za odmor i mnoge druge aktivnosti.

 

Šetnja Pargom

Dolazimo u malu luku koja čini centralni deo dešavanja i mesto odakle u letnjim mesecima svakodnevno kreću i pristaju brodovi sa obližnjih ostrva. Čuje se grčka muzika, atmosfera se zagreva i svi željno iščekuju vreme da se krene na izlete. Tu su i taksi brodići koji voze do plaža u blizini Parge, ali na njima je mirnija atmosfera. Uživamo u pogledu sa pristaništa, ispraćamo brodove i nastavljamo našu šetnju.

 

Celom dužinom grada se prostire popločano šetalište sa velikim brojem taverni, kafića, poslastičarnica i suvenirnica. Ne znam za vas, ali ja obožavam taj šareniš. Šeširi, suveniri, lepo uređeni kafići, ne znam gde bih pre pogledala. Ipak, celokupnu sliku upotpunjuju kućice sagrađene u nivoima koje prave ovu grčko – mediteransku atmosferu. Parga nastoji da očuva svoju tradiciju poštujući zakon da se sve kućice farbaju u crveno ili žuto i da se ne dozvoli gradnja više spratova. 

Mešavina venecijanske i grčke kulture uskim ulicama i trgovima daje poseban šarm.

 

 

Dolazimo do gradske plaže Krioneri koja je već prilično popunjena. Preko puta, na ostrvu Svete Bogorodice nekoliko ljudi se sunča. Uživaju u miru i pogledu na Pargu. Do ostrva se može preplivati, a nekada i prepešačiti ili otići brodićem. Na njemu se na uzvišenju nalazi crkva Svete Bogorodice i Svetog Nikole koje su otvorene samo za venčanja.

Ostrvo Sv. Bogorodice

 

Tvrđava 

Suprotno od plaže, na uzvišenju nalazi se Venecijanska tvrđava. Do nje dolazimo šetalištem kroz prolaz pa stepenicama do kapije tvrđave. Jedan od najlepših pogleda na Pargu pruža se upravo sa ove srednjovekovne građevine. Izgrađena je uz pomoć Normana kako bi se meštani štitili od napada gusara. Nakon nekoliko rušenja i obnavljanja, Ali Paša je 1818. godine kupio grad i tvrđavu od Engleza i u njoj sagradio sebi utvrđenje, harem i amam. Konačno je vraćena Grčkoj 1913. godine.

 

Okružena je borovom šumom pa nakon uspona i stepenica možete predahnuti i odmoriti se uz predivnu panoramu na Pargu. Na utvrđenju postoje razni tajni prolazi do mora, ostaci kuća, odaje i bastioni. Mi smo krenuli lagano do vrha odakle smo imali pogled na Valtos plažu. Staza je mnogo nezgodnija kada se silazi jer kombinacija borovih iglica i kamenja pravi klizavu podlogu koja nikako nije preporučljiva za sandale. Ulaz u tvrđavu je besplatan.

 

Tvrđava Parga
Tvrđava
Valtos plaža

 

Mi smo, po preporuci, u povratku svratili u tavernu Avra. Iako je već skoro bilo podne, ušuškana terasa i još pogleda na more je baš ono što nam je bilo potrebno.

 

Plaže u blizini Parge

Pored gradske, u blizini Parge se nalaže plaže Valtos, Lihnos i Sarakiniko. Mi smo dva puta posle obilaska produžili na Sarakiniko i o tome možete pročitati ovde.

Ako niste automobilom, do Valtos plaže se stiže preko brda, istim putem kao za tvrđavu, pa imate skretanje u desno ka plaži. Ili, kao i do ostalih plaža, koristiti taksi brodiće ili kombi koji voze nekoliko puta dnevno. Sve informacije oko cena možete pronaći u turističkim agencijama kod luke.

Takođe, možete iznajmiti automobil ili skuter i na taj način obilaziti okolinu.

 

Šta još treba da znate o Pargi?

Parga je grad u kojem ćete pronaći spoj tradicionalne arhitekture, romantičnih šetališta, raznovrsnih prodavnica, lepih plaža i veličanstvenih pogleda. Definitivno važi za jedan od najlepših gradova Grčke.

Međutim, ono što sigurno nećete naći u Pargi je parking. Zbog svog brdovitog položaja, uskih ulica i velikog broja turista, nemoguće je funkcionisati automobilom kroz grad. Ovo može predstavljati problem porodicama sa malom decom jer se do svih plaža dosta pešači preko brda. S obzirom na naše potrebe i plan za obilazak, ovo je jedan od glavnih razloga zašto smo Sivotu odabrali kao bazu. Dakle, automobil se ostavlja na magistrali i onda peške silazite u grad.

Turistička ponuda Parge je raznovrsna, pa odavde možete obići Lefkadu, Krf, Paksos i Antipaksos, organizovano otići do reke Aheron, na Meteore i mnoga druga mesta.

Parga

 

Parga je toliko lepa sa koje god strane da je obilazite. Ako dolazite sa magistrale, pruža se pogled na pristanište i ostrvo Svete Bogorodice. Ukoliko krenete šetalištem, dominiraju šarene kućice, a ako je posmatrate sa tvrđave, imate sve to na dlanu.

Ja bih je nazvala Par(g)adise!

A, da li ste je vi posetili i da li vam se dopala?

Ukoliko ste ljubitelj Jonske obale, pročitajte koja su to mesta koja treba videti na ostrvu Kefalonija i koje su to najlepše plaže Lefkade.

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: