Oplenac - crkva svetog Marka
PUTOVANJA,  SRBIJA

Oplenac – tamo gde kraljevi počivaju, a istorija živi

O tome koliko je Oplenac očaravajući govori i spoznaja da su baš ovde kraljevi poželeli da zauvek počivaju. Pored toga što su se na ovim prostorima odigrali mnogi istorijski događaji, ovaj kraj Šumadije je posebno zanimljiv i po tome što je jedna cela kraljevska dinastija našla spokoj u veličanstvenom hramu svetog Đorđa, na vrhu brda Oplenac. Dobro došli u Topolu ili kako je još zovu Karađorđev grad, mesto gde kraljevi počivaju, a istorija i dalje živi.

Pripremite se za obnavljanje gradiva iz istorije kada krenete u ovaj kraj Srbije i isplanirajte obilazak, jer je svakako dosta toga što treba videti. Kako biste iskoristili ceo dan, izlet u Topolu i Oplenac preporučujem uz obilazak Aranđelovca i Orašca, jer su sva tri mesta prilično blizu.

Topola je varošica u podnožju Oplenca i jedna od sedam opština Šumadijskog okruga. Udaljena je od Aranđelovca 15 km, od Beograda 80 km, a od Kragujevca oko 40 km.

Pored turizma, položaj grada i plodno zemljište su pogodni za razvoj vinogradarstva po čemu je Topola takođe čuvena. Znate ono kada kažu idemo na Oplenačku berbu? E pa to znači idemo u Topolu na vašar, manifestaciju koja se od 1962. godine, održava svakog oktobra i posvećena je vinu i grožđu ovoga kraja. Ovaj put ne idemo u Topolu na vašar, već u obilazak  njenih znamenitosti.

 

Oplenac – crkva svetog Đorđa

Odakle god da dolazite, čim se približite Topoli, videćete na uzvišenju blistavo belo zdanje, okruženo gustom šumom. Ovo brdo se zove Oplenac, a na vrhu, se uzdiže raskošna petokupolna crkva svetog Đorđa. Sagradio ju je kralj Petar I Karađorđević, kao porodičnu grobnicu Karađorđevića. Crkva se gradila od 1910. godine do 1912. godine, dok je unutrašnje dekorisanje počelo nakon Prvog svetskog rata i trajalo čak sedam godina.

Oplenac, Topola
Oplenac, Topola

Putokazi kroz Topolu su me usmerili ka Oplencu, a zatim sam prošetala uređenim stazama kroz oplenačku šumu koja vodi do vrha brda i crkve. Staza nije naporna, baš naprotiv, lagana šetnja kroz prirodu mi je izuzetno prijala. Predivna okolina koja okružuje Oplenac sama po sebi govori zašto je kralj poželeo da sagradi crkvu baš ovde.

Na kraju staze dolazim do crkve i zaključak je jedan – ova grandiozna bela građevina zaista ostavlja utisak da se na ovom mestu nalazi kraljevska porodica.

Crkva na Oplencu
Crkva na Oplencu

 

Unutrašnjost crkve svetog Đorđa

Nakon kupovine ulaznice krenula sam u obilazak. Prolazim kroz ogromna vrata i ulazim u lavirint umetnosti i duševnog mira. Unutra je prilično hladno, ali mi je toplo oko srca. Potpuno ostajem očarana onim što vidim, jer je unutrašnjost crkve u potpunosti dekorisana mozaikom.

Zamislite površinu od 3.500 m2 kompletno pokrivenu mozaikom. Ukupno 725 pojedinačnih mozaičnih kompozicija izrađeno je u 15.000 nijansi boja za koje je utrošeno oko 40 miliona kockica mozaika. Ovi brojevi zaista deluju neverovatno, ali verujte mi, uživo baš tako i izgleda – neverovatno. Ovako nešto se zaista retko viđa.

Mozaik u crkvi svetog Đorđa
Mozaik u crkvi svetog Đorđa
Mozaik u crkvi
Mozaik u crkvi

Posetila sam dosta manastira i crkava u Srbiji, ali ova je jedinstvena i posebna i teško da joj po lepoti mogu pronaći konkurenta.

Crkva svetog Đorđa je oslikana po uzoru na naše najlepše srednjovekovne freske iz oko 60 manastira i crkava i predstavlja praktično riznicu naše najlepše slikarske umetnosti toga doba. Vodič mi objašnjava da je mozaik Isusa na glavnoj kupoli, urađen po uzoru na fresku iz manastira Gračanica i njen prečnik iznosi 9 metara, a Isusov kažiprst je dugačak 1,2 metra. Iz ove perspektive mi ove brojke zaista deluju neverovatno.

Crkva svetog Đorđa - Oplenac
Crkva svetog Đorđa – Oplenac

Shvatam zašto se mauzolej na Oplencu ubraja u prvih nekoliko u svetu po tehnici kojom je mozaik rađen i po površini koju zauzima.

Fasciniralo me je i saznanje da je centralni luster izliven od pretopljenog pobedničkog oružja koje su srpski vojnici koristili u proboju Solunskog fronta 1918. godine. Težak je oko 3 tone i izliven u obliku krune okrenute naopako u znak žalosti zbog pada Srbije pod Tursku vlast u srednjem veku. Koliko simbolike i lepote na jednom mestu.

Kupolni mozaik Isusa i luster u obliku krune okrenute naopako
Kupolni mozaik Isusa i luster u obliku krune okrenute naopako

 

Oplenac – tamo gde kraljevi počivaju

Čak trideset članova porodice Karađorđević sahranjeno je u kripti crkve, a ukupno pet vladara među njima. Na počasnim mestima u crkvi počiva vožd Karađorđe čije su mošti  1930. godine prenete iz njegove zadužbinske crkve koja se nalazi niže, u  Topoli. Naspram vožda, počiva njegov unuk kralj Petar I oslobodilac, a u kripti niže sahranjeno je još 28 članova porodice.

Crkva svetog Đorđa Oplenac
Crkva svetog Đorđa Oplenac
Detalji iz kripte crkve na Oplencu
Detalji iz kripte crkve na Oplencu
Mauzolej porodiće Karađorđević
Mauzolej porodiće Karađorđević

 

Ulaznica se kupuje za ceo kompleks po ceni od 400 dinara. Obuhvata obilazak crkve, muzej kuću kralja Petra, muzej konak Karađorđa i obilazak Vinogradareve kuće. Više informacija možete pogledati ovde.

 

Muzej – kuća kralja Petra

Nakon obilaska kripte i crkve, odlazim u muzej kuću kralja Petra koja se nalazi u blizini. Uporedo sa izgradnjom crkve, građena je i  ova kuća preko puta nje. Prvobitna njena namena jeste bila za smeštaj sveštenstva koje će voditi računa o crkvi, međutim, kako bi nadgledao gradnju, kralj Petar I se uselio u kuću i u njoj proveo nekoliko godina.

Kuća kralja Petra I na Oplencu
Kuća kralja Petra I na Oplencu

Kažu da je najčešće sedeo na stolici ispred kuće i zapisivao u dnevnik kako se odvijala gradnja i dešavanja u Topoli i okolini.

Danas ova kuća predstavlja muzej u kojem se mogu videti portreti i fotografije dinastije Karađorđevića. Takođe, u sklopu postavke muzeja mogu se videti razni predmeti kao što su fenjeri, ikone, originalna dokumenta i drugi.

Portreti kraljevske porodice
Portreti kraljevske porodice
Biste kralja Aleksandra i kralja Petra I
Biste kralja Aleksandra i kralja Petra I
Izloženi predmeti u kući kralja Petra I na Oplencu
Izloženi predmeti u kući kralja Petra I na Oplencu

 

Muzej – konak Karađorđa Petrovića

Konak Karađorđa se nalazi niže, kada se spuštate kaldrmom ka Topoli. U dvorištu, odnosno u Karađorđevom gradu nalaze se konak, crkva i spomenik Karađorđu.

Karađorđev konak u Topoli
Karađorđev konak u Topoli

Sagrađen je 1811. godine kao centralni objekat Karađorđevog grada. U konaku možete videti izložene lične predmete Karađorđa od kojih je tu i originalni Karađorđev top pod imenom „aberdar“. Ovde se mogu videti pisma koja je Karađorđe pisao Napoleonu i slike na kojima je predstavljen Vožd za vreme predvođenja naše vojske.

Karađorđe - Milić od Mačve
Karađorđe – Milić od Mačve
Karađorđev konak
Karađorđev konak
Deo postavke u Karađorđevom konaku
Deo postavke u Karađorđevom konaku
Karađorđev konak
Karađorđev konak

Odmah pored konaka nalazi se crkva Presvete Bogorodice koja se još zove i Karađorđeva crkva. Ona predstavlja istorijski spomenik koji odiše skladnošću i umerenošću. Izgrađena je od lomljenog kamena, a samo je zvonik sačuvao prvobitni oblik. Spolja je okrečena u belu boju i može se videti stari i novi deo crkve.

Karađorđe je prvobitno bio sahranjen u kripti, pored oltara, ali je njegovo telo je 1820. godine premešteno desno od ulaza gde i sada stoji tabla sa natpisom. Nakon 111 godina, Karađorđevo telo je preneto u crkvu svetog Đorđa na Oplencu. 

U centru Karađorđevog grada stoji predivan spomenik posvećen baš njemu.

Spomenik i Karađorđeva crkva
Spomenik i Karađorđeva crkva

 

Vinogradareva kuća i vina ovog kraja

Kao što sam već pomenula okolina Topole je interesantna i po uzgajanju vinove loze i po odličnom vinu. Bukvalno da nema sela u ovom kraju u kojem se ne uzgaja grožđe i vinova loza. Zato, nemojte otići iz Topole, a ne probati neko od vina. 🙂 Dosta je vinarija u okolini gde ih možete degustirati, a jedna od najstarijih na ovim prostorima je Kraljeva vinarija.

Sačuvani spisi govore o tome da je za vreme Prvog srpskog ustanka grožđe toliko rađalo da nije bilo dovoljno mesta za njegovo skladištenje. Odmah iza crkve svetog Đorđa, na padini Oplenca nalaze se vinogradi i Vinogradareva kuća. Zidana je kada i crkva i u njoj se sve do Prvog svetskog rata prerađivalo grožđe. Iz ovog kraljevog podruma sačuvana je bačva iz 1909. godine koju je kralj Petar I dobio na poklon.

Oplenački vinogradi
Oplenački vinogradi

Razvoj vinogradarstva ovog kraja nastavio je kralj Aleksandar I koji je bio inicijator da se na preko 50 hektara zasade kvalitetne sorte vinove loze. Kažu da su vina sa ovih prostora nadaleko bila čuvena po kvalitetu, kao i da su se služila na stranim dvorovima. Nažalost, kada sam posetila Oplenac, Vinogradareva kuća je bila zatvorena, pa ovaj put nisam imala priliku da uđem unutra.

Oplenački vinogradi u jesen
Oplenački vinogradi u jesen

I kao sto rekoh u prethodnom delu, „greh“ je otići iz Topole, a ne probati neko od vina, isto kao što je šteta posetiti Oplenac, a ne obići crkvu svetog Đorđa i muzeje. Posetu ovom kraju Srbije možemo nazvati kao svojevrstan čas istorije, uz degustaciju vina. Lično smatram da naši preci treba da se sačuvaju od zaborava i da svako treba da poznaje istoriju svog naroda. Ovaj kraj naše zemlje pruža tu mogućnost, posebno ljubiteljima istorije, a kada se boravak zasladi čašom od nekih prelepih vina, dobijamo idealan recept za vikend izlet 🙂 I zato, dobro došli u Topolu i Oplenac.

 

Šta još videti u blizini Oplenca
 • Moja preporuka je da posetite Aranđelovac, gde možete obići pećinu Risovaču, Narodni muzej, posetiti park Bukovičke banje i uživati u zelenilu grada.
 • Orašac – gde ćete obići mesto sa kojeg je počelo oslobođenje Srbije od Turaka.
 • Selo gde je rođen Vožd KarađorđeViševac koje je od Topole udaljeno oko 25 km. Povodom obeležavanja 200 godine od Prvog srpskog ustanka u Viševcu je postavljen spomenik Karađorđu. Takođe, ovde su napravljeni vajati u sklopu etno kompleksa „Petrovi dvori“ ali kada sam prošla ovuda, sve je bilo prazno i zaključano. Kasnije sam negde pročitala da bi trebalo najaviti dolazak.
 • Možete svratiti na Markovačko jezero koje je u sezoni odlično opremljeno sa uređenom plažom, nekoliko restorana i apartmanima.
 • Manastir Nikolje koji se nalazi na 12 km od Topole, u blizini Donje Šatornje. Manastir je sagrađen 1425. godine, skromnih dimenzija, u predivnom ambijentu i svakako je vredan posete.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

4 Comments

 • Maja

  Cao Dragice,

  Svaka cast na ovom divnom radu/postu, i celom blogu.

  Koliko vremena treba da se posete ova mesta, ovaj ceo kompleks? – Karadjordjev Konak, Kuca/Muzej Kralja Petra i Crkva Svetog Djordja.

  Ja bih da iskombinujem da stignem u Drvengrad do kraja dana, pa me zanima koliko je to moguce. Ne mogu da nadjem detailje na sajtu kad je otvoren ovaj kompleks.

  Hvala puno

  • Dragica

   Draga Majo,

   Hvala najlepše na ovako lepim rečima.

   Karadjordjev Konak, Kuca/Muzej Kralja Petra i Crkva Svetog Djordja se nalaze u krugu od 200-300 metara.
   Realno, možete obići sve lagano za 2h.

   Što se tiče radnog vremena, sve radi od 08h do 19h.

   Želim Vam srećan put i lep provod!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: