Halštat view
AUSTRIJA,  PUTOVANJA,  SAVETI ZA PUTOVANJA

Halštat – najlepša mesta za fotografisanje

Halštat je toliko fotogeničan da bez obzira što je izuzetno malo mesto, ovde možete provesti bukvalno ceo dan istražujući nestvarne kadrove. Refleksije Alpa koje se ogledaju u jezeru oko Halštata, počastila je ovaj kraj prirodom na koju je teško ostati ravnodušan. Pored toga, meštani su se potrudili da svaki deo grada bude uređen, pa je jasno zašto se ubraja u jedan od najšarmantnijih gradova Austrije.

Halštat sam posetila dva puta do sada. Prvi put je to bilo sa mojim dragim, u septembru, pre par godina. Tada nismo baš imali mnogo sreće sa vremenom. Dočekala nas je magla i ceo dan je bilo kišovito i tmurno. Nepredvidiva jesen je još više nepredvidiva u planinskim delovima. 

Drugi put sam Halštat obilazila u junu mesecu sa drugaricom i to je bio pun pogodak, što se vremenskih uslova tiče. Kako se uglavnom u gradić stiže rano ujutru, i ovaj put nije izostala očekivana magla. Razlika je što je sada magla dala poseban šarm ovom, već neodoljivom gradu. Prazne ulice, mokre od kiše i sunce koje se probija bili su najbolja moguća kombinacija za obilazak i fotografije bez velikog broja turista.

Pogled na grad i okolinu
Pogled na grad i okolinu

 

Kako sam ranije objavila putopise iz Halštata, Sv. Gilgena i Sv.Volfganga, u ovom tekstu želim da podelim sa vama, koja su to najfotogeničnija mesta Halštata i gde možete napraviti najlepše fotografije.

 

Najpoznatija panorama Halštata – na kraju grada

Mislim da ne postoji osoba koja ne bi prepoznala Halštat iz ove perspektive. Najveće gužve i redovi se nalaze upravo ovde, a najviše fotografija Halštata možete videti baš sa ovog mesta. Glavnom ulicom odakle izađete iz autobusa ili se parkirate, idite samo pravo skoro do kraja gradića. Sa desne strane videćete mesto odakle nastaju ove fotke. 

Halštat - panorama grada
Halštat – panorama grada

 

Znam da ćete usput naići na mnogo zanimljivih mesta, ali moja preporuka je da se nigde ne zadržavate već da prvo dođete baš ovde, jer su kasnije gužve neverovatne. Kako ne biste gubili vreme za čekanje u redu, savetujem da prvo fotkate ovaj kadar, a kasnije lagano uživate i istražujete sve drugo po Halštatu.

 

Siđite do obale jezera 

Verujem da je predivan osećaj provozati se čamcem i uživati u pogledu na Halštat iz te perspektive. Mi nismo imali vremena za to, jer smo nastavljali put ka drugim gradićima. Ako se opet vratim u Halštat, ovo iskustvo sigurno neću propustiti. Umesto fotografija iz čamca, uzivajte u fotografijama sa obale.

Halštat
Halštat
Halštat
Halštat

 

Trg Brunen

Kada sam prvi put posetila Halštat, trg se renovirao i nije baš bio reprezentativan za fotografisanje, ali sada kada je potpuno uređen, izuzetno je slatko mesto odakle možete „uloviti“ jako dobar kadar. Sa trga imate pogled na zgrade ukrašene muškatlama i drugim raznobojnim cvećem, pa je idealno mesto za fotku, ali i za kratak predah. 

Trg Brunen
Trg Brunen

 

Groblje u Halštatu

Možda će zvučati paradoksalno, ali da, groblje u Halštatu je jedno od najlepših koje sam videla. Odmah pored groblja nalazi se Beinhaus – kuća kostiju, gde se nalazi oko 1200 lobanja.  Kapacitet groblja je jako mali, pa se nakon deset godina kosti premeštaju u kosturnicu. Preporučujem da je posetite, ako budete imali vremena. Oko kosturnice se nalazi zid/terasa odakle imate pogled na gradić i protestantsku crkvu iz 1505. godine. 

Groblje i Kuća kostiju
Groblje i Kuća kostiju
Pogled na grad ispred Kuće kostiju
Pogled na grad ispred Kuće kostiju

 

Istražite šarene ulice Halštata

Bilo koja paralelna ili poprečna ulica sa glavnom, vodi vas do nekih zanimljivih detalja i pogleda. Prošetajte, istražite i  lovite sve neobične i zanimljive kadrove! Uživajte u arhitekturi Halštata, koja predstavlja kombinaciju baroka, romantike i gotike.  Molim vas i da imate obzira da tu ljudi žive, pa poštujte i njihovu privatnost. Zbog velikog broja turista, većina dvorišta je ograđeno lancem, sa natpisom da je zabranjen ulazak. I da napomenem da je upotreba drona u Halštatu zabranjena. Evo nekoliko mojih kadrova.

Halštat - najlepša mesta za fotografisanje
Halštat – najlepša mesta za fotografisanje
Halštat
Halštat
Detalji u Halštatu
Detalji u Halštatu
Ukrašene fasade i detalji
Ukrašene fasade i detalji
Šarene zgrade u Halštatu
Šarene zgrade u Halštatu

 

Pešačka staza do vidikovca

Za sve koji žele malo uzbuđenja i koji bi da se uvere koliko je Halštat minijaturan, postoji staza koja vodi do vidikovca Hallstatt skywalk – Welterbeblick i rudnika soli. Na vidikovac se može doći žičarom, ali ako izaberete pešačku turu do vrha, uživaćete u fantastičnim pogledima na Halštat, jezero i Alpe. Inače, ceo ovaj region se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kuturne baštine.

Vidikovac je udaljen oko 1 km od grada, ali sa popriličnim usponom. Prođete pored žičare, prvo skretanje levo i dalje pratite uređenu stazu koja će vas odvesti do vrha. Sve je lepo obeleženo, a potrebno je oko 50 minuta hoda da se popnete do vidikovca. Na nekoliko mesta usput obratite pažnju i uživajte u očaravajučim razglednicama. 

Pogled na grad sa pešačke staze ka vidikovcu
Pogled na grad sa pešačke staze ka vidikovcu
Halštat - najlepša mesta za fotografisanje
Halštat – najlepša mesta za fotografisanje

 

Vidikovac Hallstatt skywalk – Welterbeblick

Jedna od najlepših kafa sa pogledom koje sam popila, upravo je u restoranu Rudolfsturm iznad Halštata. Em je kafa bila preukusna, em je pogled bio nezaboravan.

Vidikovac je posebna priča za sebe i verujem da ćete dugo pamtiti slike odavde. Pogled sa uređene terase koja se nadvija nad jezerom i sneg na vrhovima Alpa je nešto što ću jako dugo pamtiti.

Pogled na grad sa vidikovca
Pogled na grad sa vidikovca
Vidikovac Hallstatt skywalk – Welterbeblick
Vidikovac Hallstatt skywalk – Welterbeblick

 

Ako ste raspoloženi, na samo dva minuta odavde možete posetiti i najstariji rudnik soli na svetu. Mi smo izabrale da uživamo u prirodi i upijamo čulima svaki kadar.

 

Nadam se da sam vas ovim predlozima zainteresovala da otputujete u Halštat kako bi se i sami uverili u negovanu prirodnu lepotu i fotogeničnost ovog malog austrijskog gradića. Takođe, želim da naglasim da, pored toga što je sve jako fotogenično, ovde možete i naučiti mnogo toga o istoriji i kulturi naroda koji su ovde živeli. U zavisnosti koliko imate vremena, isplanirajte sebi dan i uživajte!

Srećan lov na dobre kadrove!

Pišite mi u komentarima da li te posetili Halštat i kakvi su vaši utisci.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

4 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: