Trebinje
BOSNA I HERCEGOVINA,  PUTOVANJA

TREBINJE – Utisci, šta videti

Iako je Srbija moja domovina, posebno mi srce zaigra kada putujem u Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj sam rođena i u kojoj sam živela do svoje desete godine. Želja da bolje upoznam BiH, odvela me je ovaj put u Trebinje – grad Sunca, platana i vina gde sam sa društvom provela novogodišnje praznike.

Nisam neki ljubitelj zime. Ako mogu da biram, uvek ću otputovati negde gde je sunčano. Znate onu: Što južnije, to tužnije? U ovom slučaju bih rekla: Što južnije, to toplije… Upravo, praveći planove kako najbolje iskoristiti novogodišnje praznike, a ne smrznuti se 🙂  odlučila sam posetiti Trebinje, Mostar i Dubrovnik.

 

 

ZA POČETAK, NEKOLIKO OPŠTIH INFORMACIJA

 

Trebinje se nalazi u najjužnijem delu BiH i Republike Srpske u podnožju planine Leotar. Kroz njega protiče reka Trebišnjica i sa 260 sunčanih dana u godini, Trebinje je jedan od tri najtoplija grada Bosne i Hercegovine (uz Neum i Mostar) i među najtoplijim gradovima na Balkanu. Položaj grada je veoma interesantan jer je udaljen od mora, oko 30 km do Dubrovnika i oko 40 km od Herceg Novog. Odlična je baza odakle možete organizovati obilaske drugih gradova, ili svratiti na kafu na putu do mora. Broji oko 25 000 stanovnika.

 

TREBINJE – šta videti

 

Po dolasku u Trebinje, dočekalo nas je Sunce. U sebi sam pomislila: „Dakle ovaj dan je jedan od onih 260 sunčanih“. Čim smo se smestili u naš hotel „Viv“ krenuli smo u obilazak. S obzirom da nam je do centra trebalo 5-6 minuta, brzo smo stigli do hotela Platani. Sa šarmom mediteranske arhitekture i uz 16 platana starijih od jednog veka opravdava to što ga zovu simbolom grada.

Hotel Platani

 

Šetajući centrom, dolazimo do Starog grada koji je smešten na samoj obali Trebišnjice. Prolaskom kroz kapiju grada, kao da smo prošli kroz kapiju vremena… Kaldrma, uske uličice prepune malih ugostiteljskih objekata, prodavnica suvenira i kamenih kućica. Najpoznatija je svakako Anđelkina kuća na čijoj kapiji su se snimale scene iz serije „Ranjeni orao”.

U Starom gradu se nalazi i muzej Hercegovine, a na zidinama možete videti i spomenik Jeleni Anžujskoj, supruzi Stefana Uroša I.

Dolazimo do gradskog parka u kojem se nalazi Crkva Svetog Preobraženja. Jedan od najlepših spomenika koje sam videla jeste upravo u dvorištu ove crkve, spomenik posvećen Partijarhu Pavlu.

Spomenik posvećen Patrijarhu srpskom Pavlu

 

Trebinje ima spomenike posvećene palim borcima u sva tri rata, zatim, spomenik pesniku Jovanu Dučiću kome je ovaj grad upravo bio najveća inspiracija dok je pisao „Jutra sa Leotara“.

 

Perovića (Arslanagića) most

Pored Kamenog, Andrićevog i Geljevog mosta, posebnu vrednost ima Perovića most koji potiče iz 16. veka. Sagradio ga je Mehmed – paša Sokolović. Ime je dobio po Arslan – agi koji je naplaćivao mostarinu. Ovaj most je zbog izgradnje hidroenergetskog sistema kompletno premešten 5 km nizvodno.

 

Hercegovačka Gračanica

Najlepši pogled na Trebinje i Perovića most pruža se sa brda Crkvine gde je sagrađena Hercegovačka Gračanica. Dučićeva želja da bude sahranjen u rodnom gradu je ispunjena kada su njegovi posmrtni ostaci preneti upravo ovde 2000. godine.

 

Manastir Tvrdoš

Izgrađen na temeljima crkve iz IV veka, nekoliko puta rušen i obnavljan, manastir Tvrdoš je stanica koju ne smete propustiti prilikom posete Trebinju. Posebno je zanimljivo da se u manastiru u jednom delu nalazi stakleni pod gde se vide temelji crkve na kojima je izgrađen.

Manastir Tvrdoš

 

Za sve ljubitelje vina, evo još jednog razloga za posetiti ovaj kraj.

Sa skoro 20 vinarija, Trebinje zovu i grad vina. Ovde proizvedena vina, kažu da su se pila i na bečkom dvoru u vreme Habzburgovaca.

Ako želite na jednom mestu da uživate u mediteranskoj klimi, istražujete kulturno-istorijske i verske spomenike, isprobate najkvalitetnija vina u hladovini stogodišnjih platana i uzivate u gradu u kojem je jesen toplija od proleća – POSETITE TREBINJE.

 

Korisne informacije:

  • Zvanična valuta u BiH je konvertibilna marka. Odnos  je 1 evro = 2 KM, međutim, u Trebinju smo skoro svuda mogli plaćati u evrima i dinarima.
  • Više informacija o smeštaju u Trebinju pogledajte OVDE ili OVDE;
  • Kontakt turističke organizacije Trebinja pogledajte OVDE;
  • Ne propustite da probate sladolede u poslastičarnici GRK u Starom gradu;

2 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: