Amsterdam
HOLANDIJA,  PUTOVANJA

I AM AMSTERDAM :)

Amsterdam je grad u koji ćete se zaljubiti i koji će vas na prvi pogled osvojiti! Pitate se zbog čega? Arhitekture?  Kanala? Muzeja?  Lala? Crvenih fenjera? Ostanite sa mnom u nastavku priče i otkriću vam zašto. 

U iščekivanju ovog proleća  sa drugaricom  sam organizovala naše prvo samostalno putovanje i to baš u Amsterdam, glavni grad najniže zemlje na svetu, Holandije. Bilo je to za nas potpuno novo iskustvo, jer smo se do sada oslanjale na agencije koje su nam organizovale putovanja, a ovde smo mi bile te koje smo vodile računa o svim detaljima.

 

AMSTERDAM – grad na vodi

 

Prva asocijacija na Amsterdam većini su lale, klompe i crveni fenjeri. Međutim, Amsterdam je takođe glavni kulturni i ekonomski centar države. Povezan je sa Severnim morem i rekom Rajnom, tako da predstavlja i jednu od većih evropskih luka.

Prepoznatljiv je po kanalima (oko 165 kanala ) koji su Amsterdam podelili na oko 90 ostrva,  pa ga zovu ga još i „severna Venecija“.  U Amsterdamu ima svega: preko pedeset muzeja, fabrika dijamanata, ulica crvenih fenjera, kanala, lala i vedrih i ljubaznih holanđana.

Zbog svega toga, prestonica Holandije je jedan od najinteresantnijih evropskih gradova koji turisti rado posećuju.

 

Kako me je Amsterdam osvojio

 

U Amsterdamu skoro sve počinje od Centralne stanice, pa tako i naše putešestvije. Savršen primer građevine u neorenesansnom stilu najavljuje da je Amsterdam grad predivnih građevina, arhitekture i preslatkih kućica.

Nakon što smo se smestile u naš hotel Slotania, počelo je istraživanje grada na vodi.

Krenuli smo od glavnog gradskog  trga Dam gde se nalazi Kraljevska palata, Nacionalni spomenik, Nova crkva i muzej Madam Tiso.

Kraljevska palata, kao najdominantnija građevina na trgu gleda na Nacionalni spomenik posvećen žrtvama Drugog svetskog rata. Nemoguće ih je neprimetiti jer ceo trg deluje impresivno i nije ni čudo što je polazna tačka većini turista koji planiraju svoj obilazak Amsterdama.

Nastavljamo dalje ka starom kraju grada, zavlačimo se u uličice, prelazimo kanale i dolazimo do zone Crvenih fenjera, famozne ulice koju je, sigurna sam svaki turista u Amsterdamu posetio. Tu je i muzej erotike da upotpuni ceo utisak ovog dela grada u kojem je izložba na nekoliko spratova posvećena ovom distriktu.  Takođe, u blizini je i Muzej marihuane, hašiša i konoplje.

U zoni Crvenih fenjera zabranjeno je fotografisanje izloga u kojima stoje devojke.

 

Iako smo imale mapu grada i plan obilaska već nakon nekoliko sati smo odustale i pustile da nas ulice same vode. Amsterdam je grad u kojem je svako mesto, mesto gde se prave savršene fotografije. Na koju god stranu da se okrenete, nešto je lepo i fotogenično. Tako me je Amsterdam osvojio. Prepustila sam  da on mene vodi.

 

Kanali i kuće u Amsterdamu

 

Boravak u Amsterdamu nije potpun ukoliko se ne provozate njegovim kanalima. Oni su zaštitni znak Amsterdama i jedan od razloga što nosi ime „grad na vodi“ i „Venecija severa“. nalaze se na listi UNESCO za zaštitu kulturne baštine.

Mi smo se odlučile za vodeni tramvaj i na ovaj način smo imale priliku da upoznamo pravi Amsterdam, kućice na vodi, mostove, bicikle na ogradama, isprepletane kanale, itd. Pored glavnih kanala ( Singelgracht, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht ) tu je i dosta poprečnih kanala  zbog kojih je Amsterdam još šarmantniji.

 

Kuće Amsterdama su posebne. Neke krive, neke deluju kao da će se srušiti, a neke moderne sa veselim bojama. Zbog tla na kojem se nalazi Holandija, kuće su zbijene i sagrađene jedna do druge kako bi se međusobno pridržavale. Skoro svaka ima kuku na vrhu jer je to jedini način da se iznosi nameštaj, kroz prozor, pogotovo što se holanđani veoma često sele.

Ova kombinacija kanala, mostova i kuća predstavljaju najoriginalniji spomenički kompleks Amsterdama.

 

 

Šta još videti u Amsterdamu

 

Put nas je odveo u zapadni deo grada i naselje Jordan.  Ovde dominira stara arhitektura  sa uskim kaldrmskih ulicama i zapravo predstavlja boemsku četvrt grada gde možete uživati u mirnim šetnjama, pogledima na kanale i raznim  ušuškanim restoranima i kafićima.

 

Sa preko 50 muzeja, Amsterdam još zovu i „grad muzej“. Za sve ljubitelje raznih vrsta umetnosti, ovaj grad je pravi raj. Među najpoznatijem je Rijsk muzej, koji je najposećeniji i umetničkim delima najbogatij u celoj Holandiji. U muzeju možete videti više od milion umetničkih dela, predmeta i raznih eksponata. Zajedno sa Muzejom savremene umetnosti i muzejom Van Goga formira kvart muzeja. Znak I AM AMSTERDAM se nalazi upravo vode između ova tri muzeja.

 

 

Pored obilaska grada, u regionu Amsterdama postoji dosta manjih preslatkih sela i gradova koje možete obići i o kojima možete pročitati ovde.

Ne znam ni jedan grad koji ima više imena, kao Amsteram. Bez obzira da li je grad muzej, Venecija severa, grad kanala, grad lala ili kako god,  Amsterdam je grad koji svi treba da posete i u koji ćete se definitivno zaljubiti. Ja jesam.

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: