GRČKA,  PUTOVANJA

SIVOTA – U zagrljaju Jonskog mora

Nakon što smo prošlih godina posetili Lefkadu i Kefaloniju i za ovo leto moj dragi i ja odabrali smo obalu, nama već omiljenog Jonskog mora. Mali gradić Sivota udaljen od Beograda 950 km za kombinaciju odmora, uživanja i istraživanja bio je pravi izbor.

Za oko devet sati smo stigli iz Beograda do Sivote. Imali smo sreće na svim granicama, tako da smo prošli bez zadržavanja i odmah po isključenju sa autoputa ka Sivoti, očarala me je priroda. Četinari na obodima brda, razuđena obala i Jonsko plavetnilo. Imala sam utisak kao da se vozimo oko nekog ostrva.

Odabrali smo arandžman domaće agencije i vilu Efi & Zoi koja je malo udaljenija od centra (10min peške) jer nam je prioritet pored smeštaja bio parking i wifi. Dodatni plus je bio da nema doplate za klimu. Vila je lepa, čista i prilično nova.

 

Sivota – opšte informacije

Sivota je malo ribarsko mesto do kojeg se stiže novim autoputem Egnatia Odos od graničnog prelaza Evzoni. Nalazi se u grčkoj oblasti Epir. Nekada obično selo izgradnjom autoputa se razvilo i postaje sve popularnije letovalište baš zbog te prirode koja je okružuje i zbog plaža u njenoj blizini.

Da se razumemo, ovde treba da dođete samo ukoliko volite mirnija letovališta. Nekoliko ulica uz more, nekoliko ulica na uzvišenjima gde se nalaze hoteli i vile, a u centru restorani, prodavnice i suvenirnice, to je Sivota. Ima svoju luku za jahte i ribarske brodove oko koje je napravljeno šetalište i par kafića u kojima možete uživati pored mora. Nema noćnog života i provoda, ako pod tim ne podrazumevate sladoled i šetnju uz obalu, ili ispijanje koktela u kafiću pored luke.

 

Sivota
Sivota
Sivota
Sivota
Sivota
Sivota
Sivota
Sivota

 

Međutim, ono što je interesantno jeste da je zbog toga što je okružena zalivima, ušuškana u brdima i ostrvima raj za sve koji vole da istražuju okolinu i plaže.

Blizina Parge i Igumenice pruža mogućnost za aktivan odmor, ali ako odaberete Sivotu kao bazu, neophodan vam je automobil.

Pošto ovde dominiraju plaže, mi smo svaki dan uglavnom obilazili po dve jer su sve male i relativno blizu, tako da ću vam preneti utiske sa svih plaža na kojima smo bili.

 

Plaže Sivote

Čim smo se smestili, krenuli smo na gradsku plažu Galikos Molos, ali nam se nije dopala jer je mnogo uska i bila je prilična gužva, pa smo nastavili do plaže Zeri. Udaljena je oko kilometar desno od centra (od luke) Sivote. Uređena je, pristup kolima je moguć skroz do plaže i parking je besplatan. Sitan pesak i topla voda, to je ono što nam je trebalo nakon toliko pređenih kilometara. Zeri plaža ima i Aqua park koji se dodatno doplaćuje i koji možete koristiti.

Cilj nam je bio da prvo obiđemo plaže bliže Sivoti, tako da smo drugi dan otišli do Dei plaže. Nalazi se desno od centra, odmah iza Zeri plaže. Gleda na ostrvo Krf i nju još zovu električni stub, jer upravo ispod ove plaže prolaze podvodni kablovi koji Krf snabdevaju strujom. Parking je takođe besplatan i ogroman. Plaža je uska i okružena prirodnim hladom. U vodi je krupno kamenje. Na kraju postoji prolaz do druge plaže koju zovu Kanapče, jer do nje morate da se držite za kanap. Divlja je i stenovita.

Sivota - plaža Zeri
Sivota – plaža Zeri
Plaža Dei - Sivota
Plaža Dei – Sivota

 

Bela Vraka je najpoznatija plaža Sivote i do nje se dolazi levo od luke preko brda. Kolima uzbrdo do raskrsnice (Karvuno, Agios Nikolaos i Bela vraka) i tu negde možete ostaviti automobil. Nema parkinga, već se može parkirati uz put. Nekih stotinak metara pešaka i onda do Bele vrake dolazite kroz vodu koja je dubine malo iznad kolena jer prelazite na ostrvo preko puta Sivote. Plaža je skroz divlja sa sitnim kamenčićima. Dugačak je plićak i skoro da nije uopšte bilo gužve. Na kraju plaže, stazicom smo došli i do još jedne divlje plaže koja nam je više odgovarala i tu smo proveli najveći deo dana. Sitan pesak na obali i u vodi, topla i kristalno čista voda.

Plaža Bela Vraka - Sivota
Plaža Bela Vraka – Sivota

 

Ako na raskrsnici skenete desno nizbdo doćićete do Karvuno, divno ušuškane peščane uvale. Ovde smo bili dva puta jer nas je oduševio ambijent i mir na plaži. Ima dugačak plićak i peščani ulaz u vodu. Uređena je, ali mi smo oba puta došli popodne i nismo koristili ležaljke, Pogled na usidrene jahte i jedrilice je kao sa nekog foto tapeta.

Sivota - plaža Karvuno
Sivota – plaža Karvuno

 

Do plaže Agios Nikolaos i Ornela dolazite ako na pomenutoj raskrsnici pratite putokaz hotel Ornela. Postoji obeležen parking i kroz dvorište hotela stižete do još jedne predivne plažice u Sivoti. Podeljena je na deo hotela Ornela i hotela Agios Nikolaos. Deli je dok koji se nalazi na sredini. Levi deo hotela Ornela se koristi uz obaveznu konzumaciju pića, dok se desni naplađuje oko 12 evra komplet 2 ležaljke i suncobran. Plaža je sa sitnim belim kamenčićima, a voda je čista i kristalno prozirna.

Sivota - plaža hotela Ornela
Sivota – plaža hotela Ornela

 

Još jedna mala uvala koju smo obišli je plaža Zavia.  Slatka i ušuškana sa prirodnim hladom celom dužinom. Jedna mala taverna, sitan pesak i  dugačak plićak, idealna za porodice sa decom.

Plaža Zavia - Sivota
Plaža Zavia – Sivota

 

Kada smo krenuli u istraživanje okoline, shvatili smo šta je značilo to da se ovde plaže dele na tople i hladne. 

 

Plaže u okolini Sivote

Prva plaža na putu ka Pargi je Mega Amos. Velika i uređena sa barovima tavernama. Ležaljke se koriste uz piće. Voda je čista i prozirna, a na plaži je u jednom delu krupni, a u jednom delu sitni kamenčići. Ima besplatan parking, ali i iznad plaže postoji proširenje na putu gde se takođe možete parkirati. Nama je ovde voda bila veoma hladna.

Odmah sledeća uvala je Mikri Amos.  Ova plaža je kompletno uređena, sa lazy bag-ovima i beach barovima. Na njoj se organizuju dnevne žurke tako da je idealna za mlade. Na obali je sitan pesak, ali je odmah posle plićaka krupno kamenje.

 

Plaža Mega Amos
Plaža Mega Amos
Plaža Mikri Amos
Plaža Mikri Amos

Najhladnija voda u koju sam ušla bila je na plažama Mega Drafi i Agia Paraskevi. Mega Drafi je sledeća uvala posle Mikri Amos. Pre skretanja na plažu postoji proširenje na putu i odatle se pruža neverovatan pogled na Jonsko plavetnilo. Na samoj plaži je krupno kamenje, a u vodi još krupnije. Ležaljke se naplaćuju 5 evra komplet, a parking i nije toliko veliki kao na ostalim plažama.

 

Do Agia Paraskevi nastavite dalje putem prema Pargi. Interesantna je jer je preko puta nje ostrvo Svete Petke (Agia Paraskevi) do kojeg možete da preplivate. Ima svoj parking u hladovini i ležaljke su komplet 8 evra. Voda je fenomenalne boje, prozirna i jonsko-plava, međutim meni se nije dopalo krupno kamenje u vodi i na plaži i to što je voda bila toliko hladna. Postoji peščani deo na početku plaže.

Prva peščana plaža na koju smo naišli je Arilas. Nalazi se u blizini grada Perdika (oko 12 km od Sivote). Veoma je uska, međutim, interesantna je jer je na njoj tamno sivi sitan pesak. Voda je topla i plitka pa smo uživali ovde celo popodne. Užitak su upotpunile najukusnije karbonare u zadnje vreme koje sam probala i to u taverni Arilas koja se nalazi uz samu plažu. Komplet ležaljki košta 5 evra, a parking je solidan i besplatan.

Plaža Agia Paraskevi
Plaža Agia Paraskevi
Plaža Arilas
Plaža Arilas

 

Dve plaže koje su na mene ostavile najjači utisak su Karavostasi i Sarakiniko. Obe podsećaju na neke egzotične ostrvske plaže. Karavostasi je dugačka oko 700 m, sa velikim brojem barova, veoma pristupačna i naravno, sa prozirnom vodom. Ovde smo imali utisak da smo sami na plaži zbog njene veličine. Parking je uz samu obalu. Lezaljke se koriste uz konzumaciju pića, a ima i market u blizini. Ogromna, „ostrvska“ plaža, podsetila me na Mirtos i vratila u sećanje na još jedno predivno ostrvo Grčke, Kefaloniju.

Plaža Karavostasi
Plaža Karavostasi

 

Sarakiniko, sa sitnim belim kamenčićima na obali i nestvarno plavo-zelenom vodom gde se u popodnevnim časovima prave ogromni talasi je odnela pobedu kao najlepša plaža u ovoj regiji. Do nje voze i taksi brodići, pa se posle 17h na njoj prepolovi broj ljudi. Tek tada je pravi raj. Kolima se stiže do same plaže i bilo je mesta na proširenju pored puta za parkiranje. Na Sarakiniko smo bili dva puta jer smo idealnu kombinaciju ludačkih talasa, boje vode, sitnog peska i celog ambijenta našli upravo ovde.   Iznad plaže, stepenicama, stižete do taverne Agali sa koje se pruža pogled na celu uvalu. Odlična je za fotografisanje jer ćete ispred sebe videti fascinantne stene koje se grle sa Jonskim morem. 🙂 

Plaža Sarakiniko
Plaža Sarakiniko
Plaža Sarakiniko
Plaža Sarakiniko

Hrana i restorani 

Kao što sam već pomenula, u Sivoti ima nekoliko restorana  gde možete probati razna tradicionalna jela, razne ribe ili pak nešto drugo po vašem izboru. Taverna Apenanti ima ubedljivo najbolji giros i to u raznim veličinama, a najlepši sladoled je u Liotrivi poslastičarnici.  Pekara iznad crkve je odlična, i praktikujte kupovinu u marketima u tom delu jer je sve dosta skuplje što je bliže luci.

 

Šta još možete videti u okolini Sivote

Na oko 25 km od Sivote nalazi se Igumenica koja predstavlja glavnu luku o oblasti Epir. Grad sa uređenim šetalištem pored mora ukrašen cvećem gde god je to moguće i raznim detaljima delovao je mnogo tiho i mirno kada smo prolazili. Zadržali smo se samo kratko jer nam je cilj bio Drepanu plaža.

Zamislite 3,5 km dugačku obalu sa sitnim peskom! Upravo takva je Drepanu plaža u blizini Igumenice. Mnogo taverni, grčke atmosfere, barova i mogućnosti za razne sportove na vodi. Plaža nije toliko nama poznata i pretežno je posećuju lokalci.

Plaža Drepanu
Plaža Drepanu

 

Sivota pruža mogućnost i fakultativnih izleta, pa ukoliko želite da se otisnete malo dalje imate ponude domaćih, ali i lokalnih agencija i to:

 • Krstarenje do ostrva Paksos i Antipaksos;
 • Krstarenje i obilazak Krfa;
 • Obilazak Parge i reke Aheron;
 • Obilazak Lefkade;
 • Poseta Albaniji;
 • Taksi čamci do plaža Pisina i Diapori, 
 • Ili možete iznajmiti čamac i po slobodnoj volji se otisnuti u željenom pravcu. 😉

Mi smo Pargu posetili nekoliko puta tokom ovog letovanja i u povratku smo svratili na nestvarne Meteore.

 

Nama je ovih 10 dana proletelo, a kažu, da vreme brzo prolazi onda kada ti je lepo. I zato, ukoliko ste ljubitelj predivne prirode pomešane sa tirkiznom bojom mora, ako volite pogled u daljinu na okolna ostrva, mirno letovanje, odmor i otkrivanje  novih plaža, onda je Sivota pravo mesto za vas. 

 

Korisne informacije:

 • Za sve one koji su me pitali za iznos putarine od Beograda do Sivote: kroz Srbiju 1.090 dinara, Makedoniju 4,5 evra i kroz Grčku  11 evra;
 • Mi smo koristili Google maps offline i sve je radilo odlično;
 • Do svih plaža koje sam navela je odličan prilaz i svaka ima parking;
 • Cene izleta imate istaknute u lokalnim ili domaćim agencijama. Zbog mogućih promena, (sezona/van sezone) neću navoditi iznose;
 • Pogledajte naš smeštaj u Sivoti ovde;
 • Zbog podzemnih reka koje se ulivaju u more, na nekim plažama je veoma hladna voda.

 

Ukoliko sam nešto preskočila što vas bude zanimalo, pišite mi u komentarima ispod.

SREĆAN PUT!!!

2 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.