Vidikovac Velika stena
PUTOVANJA,  SRBIJA

Vidikovac Velika stena na jezeru Rovni

Velika stena je jedan od onih vidikovaca od kojih vam zastane dah. Sa nekoliko kvadratnih metara usamljene stene, pruža se spektakularan pogled na vijugavo jezero Rovni i prirodu koja ga okružuje. Neverovatan je osećaj kada se u jednom trenutku pomeša strah i oduševljenje, lepota i čuđenje.  O čemu govorim, videćete na fotografijama ispod, u tekstu. 

Jedva sam čekala kada će me put odvesti ka ovom vidikovcu na Brani Rovni. Iako još uvek nije toliko ni popularan ni istražen, a do skoro nije bio ni obeležen, očarale su me fotografije koje sam imala prilike da vidim na instagramu. Kada sam sa Turističkom organizacijom Srbije obilazila grad Valjevo, već tada je pao dogovor sa pikola_bambina gde idemo sledeći vikend. 🙂 I tako smo, za ovaj jednodnevni izlet isplanirane obilazak Taorskih vrela i nakon toga krenule ka selu Stubo i Velikoj steni.

 

Kako je nastalo jezero na brani Rovni

Rovni predstavlja veštačko jezero i nalazi se između sela Stubo i sela Rovni, na udaljenosti od oko 15 km od Valjeva. Jezero je nastalo pregrađivanjem reke Jablanice i izgradnjom brane. Gradnja brane „Stubo-Rovni“ je započeta još 1988. godine ali je konačno je sagrađena 2015. godine. Brana je visoka 75 m i dugačka 450 m, a najveća dubina jezera je 67 metara. Odavde se voda cevovodima sprovodi ka postrojenjima za prečišćavanje vode za Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionicu. 

Kada se sagrađena brana i formirano jezero, potopljena je crkva Svetog Arhanđela Mihaila, poznatija kao „Valjevska Gračanica“. 

Vidikovac Velika stena
Vidikovac Velika stena

 

Kako stići na vidikovac Velika stena

Velika stena je vidikovac koji se nalazi u selu Stubo i kao što sam već gore napomenula, nalazi se na 15 km od Valjeva. Do ovog sela se dolazi  ( iz pravca Beograda) tako što idete do Valjeva, a nakon toga pratite pravac za park Vidrak i put za manastir Lelić. Odmah posle manastira imate skretanje desno ka selu Stubo. Na tom putu ćete imati jedno odvajanje blago ulevo, pa nakon toga skretanje levo ka selu i brani Rovni. Jedan deo nije asfaltiran, pa budite oprezniji u tom delu zbog rupa i neravnina na putu.

Kako smo mi prvo obilazile Taorska vrela, do sela Stubo smo stigli sa suprotne strane u odnosu na ovu koju sam vam sada opisala. U svakom slučaju postoje putokazi, a ako niste sigurni, koristite mape radi lakšeg snalaženja. 

Čim stignete do sela, pitajte da vas upute gde se nalazi groblje. Mi smo imale sreće i vrlo lako našle i parkirale se odmah tu, preko puta. 

Putanju od Beograda do Sela stubo pogledajte ovde.

Kada smo pitale meštane za svaki slučaj kako da stignemo do vidikovca „Lazareva stena“, jer je na google maps obeležena tako, prvo što su nam rekli jeste da se taj vidikovac zove „Velika stena“ tako da se ne iznenadite, to je jedno te isto.

 

Pešačka staza do vidikovca

Par desetina metara pre groblja, ali na istoj strani, postoji staza i treba da krenete ka tamo. Od skoro su postavljeni mali putokazi ka Velikoj steni tako da nećete imati problem oko snalaženja. Ponesite sa sobom vodu ili neku grickalicu, jer sam sigurna da ćete želeti da uživate u fantastičnim krajolicima koji vas očekuju. Stazom imate možda nekih 1,5 km pešačenja.

Odvajanje za vidikovac sa glavnog puta
Odvajanje za vidikovac sa glavnog puta

 

Ovaj put koriste bageri i traktori za izvlačenje šume i drva tako da, ukoliko je bilo kišnih dana pre toga, ne preporučujem da krećete ovamo. Mi smo išli kada je bilo suvo vreme i ja sam čak bila u starkama. Na par mesta smo morale da zaobiđemo vlažno tlo i to je to. 

Put ka vidikovcu
Put ka vidikovcu

 

Kada vidite kraj staze od makadama i ispred vas se pojavi livada sa tri utabane stazice, treba da pratite put u levo. Kada pogledate sa vaše leve strane, kroz šumu se već lagano nazire jezero Rovni. 

Odvajanje levo ka vidikovcu
Odvajanje levo ka vidikovcu

 

Pratite ovu stazu sve dok se ispred vas ne nađe malo brdašce. Postoje tragovi da se tuda već prolazilo i da se napravio putić.

Uspon do Velike stene
Uspon do Velike stene

 

Popnite se tu i za samo par sekundi srce će vam zakucati jače kada ugledate jezero Rovni i veličanstvenu prirodu koja ga okružuje.

Moram da vam skrenem pažnju na to da budete oprezni, jer prostor nije veliki, pa ukoliko ima već nekoga na vidikovcu, budite oprezni prilikom fotografisanja jer stojite na pravoj litici.

 

Vidikovac Velika stena
Vidikovac Velika stena
Pogled na jezero Rovni
Pogled na jezero Rovni
Vidikovac Velika stena
Vidikovac Velika stena
Velika stena
Velika stena

 

Šta još obići u okolini?

Pored Velike stene, postoji još jedan vidikovac sa pogledom na jezero Rovni na koji možete stići tako što kada se spustite do brane, skrenete levo i krenete ka selu Poćuta. Nakon 5 km vožnje uzbrdo, čim se izađe na ravnicu, i prođe prodavnica Rakić promet koja vam ostaje sa desne strane, posle 200 metara, na samoj krivini treba da skrenete levo na makadam. Ovde ćete videti jednu staru drvenu garažu sa desne strane i tu ostavite automobil. Dalje nastavljate peške makadamom  oko 1 km do prve kuće i tu skrenite desno ka livadi. Preskočite lanac koji stoji i nastavite pravo prema borovoj šumi. Kada prođete kroz šumu odmah desno se izlazi na još jedan vidikovac i predivnu panoramu na jezero Rovni.

Jezero Rovni
Jezero Rovni
Jezero Rovni
Jezero Rovni

 

Kada već prolazite pored manastira Lelić, preporučujem da zastanete i posetite zadužbinu Vladike Nikolaja Velimirovića čije se mošti nalaze upravo ovde. Prvih 70  godina funkcionisao je kao crkva u Leliću, ali 1996. godine proglašen manastirom. U okviru ovog predivno uređenog prostora koji odiše mirom i blagostanjem nalazi se i muzej koji je posvećen episkopu Nikolaju kao i ikonopisačka radionica. 

 

Manastir Lelić
Manastir Lelić

 

Ako se uputite u ovaj kraj Srbije kao jednodnevni izlet, preporučujem vam da kombinujete Valjevo, manastir Lelić i vidikovac Velika stena ili da produžite do Taorskih vrela ili Divčibara.

 

U okolini Valjeva postoji dosta mesta koja nikako ne smete propustiti, a jedan od njih je upravo vidikovac Velika stena.

Da li ste ga posetili i kakvi su vam utici, pišite mi u komentarima ispod?

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

 

11 Comments

 • Devla

  Sve je tako kako je napisano! Veliku stenu obilazim od malih nogu, još dok nije ni bilo jezera.
  Uzgred, šuma se leve strane staze na slikama 3 i 4 je moja, pa ako već dođete, neka ostane čista kao što je i bila. 🙂

  • Dragica

   Hvala najlepše. Da li postoji možda još neki vidikovac sa kojeg se vidi jezero, a za koji ne znamo? 🙂
   Veliki pozdrav!

  • Jelena

   Da li postoji pored vidikovca ili u njegovoj blizini širi prostor na kojem se može napraviti piknik a da nikome ne smetamo?
   (samo travnati prostor, recimo)
   Ili postoji samo ova stena na koju se može popeti?
   Idemo za dva dana tamo, pa čisto da znamo da li da nosimo opremu za piknik do gore ili ne 😄

 • Ana

  Hvala ti do neba za ovo otkrovenje lepote!Juče smo ga posetili i oduševljenje me još drži!Ceo kraj je prelep,ali ovo mesto je neprevaziđeno!

 • kolubarac

  Lakse je doci iz pravca Valjevo Jovanja kod brane levo se ide za Veliku stenu desno za Rakice. Ako produzite tim putem prema Pocuti mozete posetiti manastir Pustinju. U Jovanji imate isto lep manastir, aako hocete da se malo odmorute to uradite u kafani Usput, inace na ovom putu na samom kraju Valjeva, par stotina metara posle pivare je kafana sa najboljim rostiljem u gradu[ debela kobasica cevapi obavezno] Kod Bore ili Rosulje.Moj predlog ako idete preko Lelica obavezno posetite i manastir Celije.

  • Dragica

   Slažem se da je definitivno bolji put sa te strane, ali smo mi ovaj put išli do manastira Lelić, pa smo krenuli na tu stranu.
   Hvala na divnim predlozima, sigurno će biti prilike da svratim u neki od ovih restorana kada budem opet u ovom kraju!
   Pozdrav,
   Dragica

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: