Zlatibor
PUTOVANJA,  SRBIJA

Zlatibor – jedinstveni doživljaj planine

Zlatibor je sasvim sigurno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija naše zemlje. Idealan u svakom godišnjem periodu, iz razloga što nudi jako raznovrsne sadržaje, koji mogu u potpunosti ispuniti vaš boravak na ovoj planini. Ako dolazite zbog prirode, provoda, skijanja, ili sa željom za mirnijim odmorom, ili pak dolazite sa decom, ono što je definitivno, sadržaja na Zlatiboru vam neće nedostajati.

Zlatibor sam posetila tek nekoliko puta i to uglavnom kao usputnu stanicu, ka nekoj drugoj destinaciji. Pre par godina smo za 01.maj imali plan da obiđemo Zlatibor malo detaljnije, ali nas je sve iznenadio sneg, tako da nismo videli ni deo onog što smo isplanirali.

Ovaj put smo nas troje imali vikend na Zlatiboru za sebe, bez žurbe i bez nekog posebnog plana. Vikend da se odmorimo i ugodimo sebi, a kraj februara je bio idealan za jedan ovakav mini odmor. Najavili su sneg i radovala sam mu se, jer je Mila prošlog meseca baš uživala na snežnim Divčibarama.

Od Beograda do Zlatibora deli nas oko 230 km i s obzirom da je bio petak popodne, trebalo nam je oko 3h vožnje. Išli smo autoputem Miloš Veliki, koji nam je svima prilično skratio putovanje u ovaj kraj Srbije. Putanju možete pogledati ovde.

Bili smo smešteni u apartmanima Četvorka, koji se nalaze u zgradi Durmitor u novoizgrađenom kompleksu Titova Vila. Smeštaj je praktično nov, jako je čisto i uredno u apartmanu, što nam je bilo i najbitnije. Ceo kompleks je uređen tako da ima svoj parking, restoran koji se nalazi u renoviranoj Titovoj Vili i spa centar Jadran. Kompleks je udaljen od centra oko petnaestak minuta hoda i još uvek nije u potpunosti završen, ali smo videli da će u parkovima biti jako lepog sadržaja za decu. 🙂

Apartman Četvorka - Titova Vila
Apartman Četvorka – Titova Vila
Apartman Četvorka Hedonist - Zlatibor
Apartman Četvorka Hedonist – Zlatibor
Restoran Titova Vila
Restoran Titova Vila

 

Kako provesti vikend na Zlatiboru

Već na samom prilasku Zlatiboru, sitne pahulje su počele svoj ples i najavile da nas čeka beli pokrivač kada se probudimo. Tako je i bilo, mada sam očekivala mnogo više snega, s obzirom da smo na planini. Kao što sam i napomenula, vikend je bio rezervisan da ugodimo sebi i nismo imali neki detaljan plan za obilazak. Zato smo dan započeli naspavani i odmorni. Nakon zlatiborskog jakog doručka u autentičnom restoranu Titova Vila, krenuli smo ka čuvenom spomeniku.

 

Pešačenje do spomenika na Šumatnom brdu

Jedno od najpopularnijih šetališta Zlatibora je čuvena staza do spomenika na Glavudži ili Šumatnom brdu. Šetalište počinje kada se prođe Dino park i bolnica Čigota. Videćete popločanu pešačku stazu na kojoj uvek ima dosta ljudi, tako da je ne možete promašiti. Do spomenika se stiže za oko 30 minuta. 

Druga opcija jeste okolnim putem kolima ulicom Milenka Zablaćanskog, pa nakon toga peške još par minuta. Mi smo odabrali ovu drugu opciju i kolima došli do jednog dela puta i posle smo nastavili kroz šumu do vrha. Izabrali smo ovu varijantu, jer je i dalje padao sneg, pa nisu bili pogodni uslovi ni za kolica, ni za sanke po popločanoj stazi, a i svakako je lepše proći šumskim stazama, na kojima je i manja gužva.

Na kraju staze se nalazi Spomen-kosturnica, podignuta u znak sećanja na pale partizane koje su nemački vojnici streljali i gazili tenkovima. Takođe, nalaze se i posmrtni ostaci boraca koji su poginuli u borbama kod Zlatibora i Valjeva. Spomen obelisk je visok 10 metara i na njemu su isklesani stihovi Vaska Pope: „Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu.“

Spomenik na Šumatnom brdu
Spomenik na Šumatnom brdu
Spomenik na Šumatnom brdu
Spomenik na Šumatnom brdu

Pored spomenika se nalazi restoran iz kojeg je, sigurna sam, pogled fantastičan na okolna zlatiborska brda. Postoji nekoliko klupica gde se možete odmoriti, ali i uživati u prirodi i pogledu. Magla nam nije dala mnogo vremena da se divimo tom prizoru, pa smo se vrlo brzo vratili istim putem ka kolima. Mila je naravno skoro sve prespavala, a naše sanke sa zimskom vrećom su bile pun pogodak ove zime da ona zaista uživa. Toliko su praktične, jer u njima može da leži i drema kada smo napolju.

Spomenik na Zlatiboru
Spomenik na Zlatiboru

 

Vožnja gondolom

Od centra Zlatibora do ski centra Tornik, preko Ribničkog jezera, možete se provozati najdužom Gondolom na svetu. Dužina trase je 9 km, a najviša tačka se nalazi na visini od 1.496 metara nadmorske visine. Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini. Gondola inače nekada ne radi zbog jakog vetra koji prelazi dozvoljenu brzinu, pa se možete informisati na njihovom sajtu za svaki slučaj pre planirane vožnje.

Mi smo imali želju da se provozamo, bez obzira na to što je padao sneg, ali smo ipak odustali zbog Mile, jer su nam rekli da prilično duva na vrhu, pa smo ostavili ovu vožnju za neki drugi vikend. 

 

Šetnja centrom Zlatibora i komplet lepinja

Umesto vožnje Gondolom, prošetali smo centrom Zlatibora i shvatili koliko se zapravo sve promenilo. Dosta novih objekata je izgrađeno i meni je jedan deo zaista bio neprepoznatljiv. Prošetali smo pijacom i Mila je želela da pipne bukvalno sve, jer je na sve strane videla nešto slatko i šareno. Na pijaci možete pronaći toliko divnih suvenira i sa sobom poneti jedinstvenu uspomenu sa Zlatibora. Iako je padao sneg, naša nova Kinderkraft kišobran kolica imaju zimsku navlaku i Mila je bila ušuškana, pa je uživala u vožnji i istraživanju okoline.

Šetnja centrom Zlatibora
Šetnja centrom Zlatibora
Centar Zlatibora
Centar Zlatibora

Po preporuci smo svratili u restoran Zlatan Bor na čuvenu komplet lepinju sa pršutom i kiselim mlekom. Vladimir je bio oduševljen, ali za moj ukus je bila prilično jaka. Ja sam ipak više za onu klasičnu varijantu.

 

Vidikovac Dobroselica – nesvakidašnji pogled na Zlatibor

Krenuli smo dalje ka El Paso tematskom gradu, iako nisam bila sigurna da li ćemo da ulazimo. Ipak nam sada dosta toga zavisi od bebe, ali sačekalo nas je obaveštenje da ne radi u periodu od 01.02-18.04 zbog godišnjeg odmora. Mislim da ovde ipak treba doći po lepšem i sunčanom danu.

Umesto toga, krenuli smo nazad starim putem ka vidikovcu Dobroselica. Ako na mapama ukucate „vidikovac Dobroselica“ putanja će vas dovesti tačno do podnožja brda. Nakon samo nekih pedesetak metara uzbrdo imala sam priliku da vidim čuvenu i često fotografisanu klupu, kao i predivne predele Zlatibora. Brežuljci prošarani snegom su mi iz ove perspektive izgledali jako zanimljivo i podsetili me na moje crteže iz detinjstva. Odmah sam se zamislila kako ovde čitam neku knjigu i uživam u netaknutoj prirodi. Obećala sam sebi da ću ovde doći ponovo po lepšem vremenu i istražiti Zlatibor onako kako i zaslužuje.

Vidikovac Dobroselica
Vidikovac Dobroselica
Pogled sa vidikovca Dobroselica
Pogled sa vidikovca Dobroselica

Pored vidikovca, u blizini se nalazi i prerast Dobroselica, prirodni kameni most. Postoje putokazi, ali s obzirom da je padao sneg, nismo se usudili sa bebom da idemo tamo.

 

Zlatibor i opuštanje u spa centru Jadran 

Ostatak popodneva smo proveli uživajući u sadržajima Spa centra Jadran koji se takođe nalazi u sklopu kompleksa Titova Vila. Nama je baš prijalo da se relaksiramo nakon šetnje i prohladnog dana. Mila obožava vodu i oduševljeno se brčkala sa nama u bazenu i đakuziju.

Inače, kao i svuda, najveća poseta je vikendom, a na njihovom instagram profilu možete pogledati koje sve usluge nude i informisati se oko cena istih.

Spa centar Jadran - kompleks Titova Vila
Spa centar Jadran – kompleks Titova Vila
Spa centar Jadran - Zlatibor
Spa centar Jadran – Zlatibor

U okviru Spa centra možete koristiti bazen i đakuzi, slanu sobu, tepidarijume i saune. Imate mogućnost da napravite kombinaciju tretmana po želji i sebi priredite pravi ugođaj.

 

Stopića pećina 

Nedeljno jutro je bilo kao da je decembar, a ne mart! Sneg je izgleda iznenadio i putare jer bukvalno ništa nije bilo očišćeno, pa su nam se planovi poremetili.

Nakon doručka, krenuli smo na vodopad Gostilje, ali smo se na pola puta vratili jer nismo hteli da rizikujemo da ostanemo negde zaglavljeni. Na početku sam pomenula da su nam se pre par godina planovi pokvarili kada je 01. maja Zlatibor zavejao sneg, ali tada smo zapravo obišli Gostilje i Stopića pećinu.

Kako sam imala informaciju da je prostor oko vodopada uređen i potpuno drugačiji, poželela sam da vidim kako to zapravo izgleda pod snegom, ali nam se nije dalo. Ipak će i to sačekati proleće ili leto.

Stopića pećina nas je tada oduševila. Nalazi se na oko 20 km od centra Zlatibora i zaista je atrakcija koju ne treba da propustite. Kada stignete, postoji uređen parking od koga se stazom, a zatim i jednim delom stepenicama, stiže do ulaza pećine. Stopića pećina ima  jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji – visok je 18 metara, a širok blizu 40 metara. Kroz nju protiče Trnavski potok, a ceo pećinski sistem je dugačak blizu 1,7 km. Sastoji se od pet dvorana: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Sala sa kadama, Rečni kanal i Kanal sa kadama. Na temperaturu u pećini utiče spoljna klima, pa je zimi unutra hladno, a leti toplo.

Ulaz u Stopića pećinu
Ulaz u Stopića pećinu

Ono što je nas posebno impresioniralo su bigrene kade koje su u tom periodu bile ispunjene vodom. One nastaju usled naslaga krečnjaka, a najdublja kada ima dubinu malo više od 7 metara. Kada nestane prirodne svetlosti i zađete malo dublje, postavljena je raznobojna rasveta koja daje celom ambijentu poseban utisak. Iako sam mišljenja da svetlo treba da bude jednobojno, smena boja nije umanjila moje oduševljenje, jer se svaki put kada obilazim nešto novo u Srbiji shvatim koliko smo mali naspram prirode i koliko je ona kreativna i raznovrsna.

Stopića pećina - Zlatibor
Stopića pećina – Zlatibor

 

Zlatibor – jedinstveni doživljaj planine 

Zaista smatram da Zlatibor zaslužno nosi titulu najpopularnije planine u Srbiji i sigurno je da je sadržajem nenadmašiv. Znam da će većina reći da zbog svih objekata koji su sagrađeni, polako gubi draž planine, ali ja kada kažem Zlatibor, mislim i na sve one udaljene predele i brežuljke prošarane šumom. Mislim na potok koji vijuga kroz borove, mislim na vodopade, vidikovce i prirodne lepote. Dakle, nije Zlatibor samo centar i beton!

Zlatibor - jedinstveni doživljaj planine
Zlatibor – jedinstveni doživljaj planine
Zima na Zlatiboru
Zima na Zlatiboru
Priroda Zlatibora
Priroda Zlatibora

Ovde ćete iskusiti jedinstveni doživljaj planine, jer ako poželite prirodu, potrebno je samo pet minuta da se udaljite od centra i možete uživati u šetnjama, pogledima i šumskim stazama. Ako su vam potrebne zanimacije za decu, mnogo je sadržaja koji će klincima upotpuniti boravak na Zlatiboru. Ako želite pasivni odmor, ovde možete pronaći razne wellnes i spa centre i ugoditi sebi. 

Jednostavno, bez obzira koliko godina imate, na Zlatiboru ćete pronaći nešto što na kvalitetan način može ispuniti vreme koje ste odvojili za odmor! Za ovu planinu se može primeniti divan slogan, korišćen u jednoj dokumentarnoj seriji RTS-a, koji glasi:

„Za nekoga sve, za svakog ponešto.“

 

Korisne informacije:
  • Cena ulaznice u Stopića pećinu je 250 dinara – odrasli, a za decu je 150 dinara. Više informacija pogledajte OVDE;
  • Cena vožnje gondolom iznosi 1.000 dinara po odrasloj osobi. Više informacija možete pronaći na sajtu OVDE;
  • Na sajtu Turističke organizacije Zlatibora imate dosta korisnih informacija o lokalitetima sa navedenim radnim vremenima;
  • Za sve one koje zanimaju sanke sa zimskom vrećom, naše su nabavljene preko www.kolicazabebe.rs.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *