Kotor
CRNA GORA,  PUTOVANJA

Šta videti u Crnoj Gori za pet dana – Bokokotorski zaliv ( III dan )

Bokokotorski zaliv je dokaz da priroda može da kreira neverovatne predele. Baš zbog toga ga nikako ne treba zaobići. Okružen strmim stenama koje se ogledaju u Jadranskom moru, jedinstven je prizor u kojem možete uživati u ovom delu Evrope. Ubraja se u najlepše zalive sveta, pa nije ni čudo što je skoro na svim fotografijama koje prikazuju turizam Crne Gore.

Muški deo ekipe je rešio da se naspava i da se odmori od prethodna dva dana o kojima možete čitati ovde i ovde. Za to vreme, Vesna i ja smo krenule u osvajanje tvrđave iznad Kotora za koju oni i nisu bili mnogo zainteresovani. Kakva greška.

 

Tvrđava Svetog Ivana (San Giovanni)

Ako se nađete u Kotoru i pogledate prema planini iznad grada, videćete zidine koje krivudaju preko brda. Zapravo one čine tvrđavu Sveti Ivan koja vekovima brani i čuva Kotor i njegovu okolinu. Ime je dobila po crkvi posvećenoj Svetom Ivanu koja se nekada nalazila na vrhu, a poznata je još i pod imenom San Đovani. Ove zidine su građene, rušene i obnavljane u periodu od 9. do 19. veka i zato imaju neprocenljivu vrednost. Do tvrđave se može doći kroz Stari grad Kotora ili okolnim putem izvan grada. Mi smo ovu drugu varijantu odmah isključile kao opciju.

Poranile smo i već pre 08h bile na ulaznoj kapiji. Postoje putokazi u Kotoru koji vas vode do ulaza u tvrđavu, tako da ćete se lako snaći. Iako kažu da Crnogorci nisu vredan narod, radnik je već sedeo na svom mestu za prodaju karata. 🙂  Kada je čuo da dolazimo iz Beograda, naplatio nam je samo jednu kartu (karta košta 8 evra), dao nam mapu i poželeo srećan put pogledavši šta smo obule. Jasno mi je bilo kakav nas teren čeka. I nebo kao da se naljutilo jer je počela da pada sitna kiša, ali ni to nas nije pokolebalo.

 

Tvrđava Sveti Ivan - Kotor
Tvrđava Sveti Ivan – Kotor

 

Penjemo se kamenim stepenicama krivudajući uzbrdo i prateći bedeme koje su na nekim mestima visoki i preko 20 metara. Vetar i sitna kiša se smenjuju i upozoravaju da bi trebalo da se vratimo, ali nema odustajanja. Kako se penjemo na veću nadmorsku visinu tako nam se otvara širi pogled na okolinu. Često smo zastajale da bismo fotografisale pa smo te pauze iskoristile kao odmor. Put uzbrdo je prilično težak ali i fascinantan. 

Na pola puta do vrha, nakon nekih sat vremena dolazimo do crkve Gospa od zdravlja, koja potiče iz 15. veka i sagrađena je iz zahvalnosti za spas grada od kuge. Ne tako velika ali sa zvonikom koji dominira, upotpunjuje ceo doživljaj na gradskim bedemima. Ovde postoje klupice za odmor gde možete napraviti pauzu uz pogled na Bokokotorski zaliv.

 

Crkva Gospa od zdravlja
Crkva Gospa od zdravlja

 

Nastavljamo dalje istim tempom boreći se sa vetrom koji nije jenjavao. Dolazimo do vrha i vidikovca tvrđave svetog Ivana koji se nalazi na 280 metara nadmorske visine. Čujem kako crnogorska zastava pleše sa vetrom, a moje oči plešu sa Jadranskim morem ispred mene. Shvatam da sam prešla 1426 stepenika koji su me doveli do vrha utvrđenja prateći preko 4,5 kilometra dugih gradskih zidina. Nekada su ovuda prolazile brojne vojske i vodile se mnoge bitke, a danas turisti iz celog sveta prolaze baš tim stazama kako bi sa vrha doživeli jedan od najlepših pogleda na Bokokotorski zaliv.

 

Tvrđava Sveti Ivan - San Đovani
Tvrđava Sveti Ivan – San Đovani

 

Vratile smo se istom stazom i sa istim žarom za fotografiju. Mislila sam da uspon do vrha nije ni približno težak, ali sam se prevarila. Naprotiv, upala mišića koju smo dobile narednih dana nam je objasnila sve, ali vredelo je nagrade koju smo dobile na vrhu. Toliko je sve fotogenično da nisam mogla ni da pretpostavim. 

 

Kotor – grad bezimenih ulica

Kotor je grad koji je vekovima, zbog svog položaja bio veoma interesantan kako vojnim silama tako i trgovcima i moreplovcima. Smešten u jedan od najlepših zaliva na svetu, zbog zidina koje su ga štitile, očuvao je svoju srednjevekovnu arhitekturu. Tvrđava San Giovanni i njegove zidine su jedan od razloga zbog kojih je Kotor 1979. godine uvršten na listu Svetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a.

Postoje troja vrata kroz koja možete ući u Kotor. Vrata okrenuta ka moru koja vode na obalu i šetalište, vrata koja vode ka raskrsnici i putu za Cetinje i vrata kroz koja izlazite na reku. Na ulazu kroz vrata ka moru u Stari grad imate info pult gde možete da uzmete mapu radi boljeg snalaženja.

Muškarci su nam se pridružili i oko 12h smo krenuli u obilazak. Nebo se smirilo i dalo nam još malo vremena bez kiše. Celim gradom dominiraju trgovi, kamene ulice i stare građevine. Simbol grada je svakako katedrala Sv. Tripuna sagrađena 1166. godine, a tu su i Napoleonovo pozorište, crkva Svete Marije, Kneževa palata i mnoge druge građevine koje su očivane i čine da Kotor bude jedan od najlepših gradova Jadrana.

 

Katedrala Svetog Tripuna - Kotor
Katedrala Svetog Tripuna – Kotor
Ulice Kotora
Ulice Kotora

 

Zalazimo u uske prolaze i osećam kao sam se vratila kroz vreme kada su ovuda šetali trgovci ili kada je jurila vojska u nameri da ostvoji teritoriju. Gledam radnje u kojima su se možda nekada oblačile dame iz ranijih vremena, a sada su tu suvenirnice, pekare i butici.

 

Kotor
Kotor

 

Dok posmatram srednjovekovne građevine, pažnju mi privlače mačke koje predu na skoro svakom ulazu i prozoru. Umiljato nam prilaze i motaju se oko nogu ne bi li nam privukle pažnju. Da, Kotor je grad mačaka. Posle Amsterdama, Kotor je drugi grad u Evropi koji ima muzej posvećen mačkama, pa nije ni čudo zašto je na većini suvenira ovde naslikana mačka. Grad se može se pohvaliti i Pomorskim muzejom, a tu je i Istorijski arhiv grada koji čuva dokument iz čak 1326. godine.

DA LI STE ZNALI:
Ono što Kotor posebno izdvaja od drugih gradova je to da ulice nemaju imena. Stanovnici su im davali tradicionalna imena, a najpoznatija je ulica „Pusti me proć“ koja je uska da se jedva mogu mimoići dve osobe. Nijedna ulica u gradu nije pravilna i nema istu širinu. 

Kotor definitivno nudi mnogo više od onoga što smo mi uspeli da vidimo za jedan dan. Treba ga doživeti i uveče kada se svetla upale, posetiti muzeje i uživati u njegovoj jedinstvenosti.

 

Perast i ostrvo Gospa od Škrpjela

Krenuli smo dalje ka Perastu do kojeg se automobilom od Kotora stiže za oko 15 minuta. Kao što je za Austriju Halštat, tako je i Perast za Crnu Goru. Tih i miran gradić koji pleni svojom lepotom. Jedna duga ulica duž obale, a od nje vode stepenice u više delove grada, eto takav je Perast. U centru se nalazi trg kojim dominira crkva Svetog Nikole iz 17. veka sa zvonikom visokim 55 metara.

Ako iz Perasta pogledate ka moru, videćete dva ostrva, Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela. Na ostrvu Svetog Đorđa se nalazi crkva iz 17. veka i staro groblje.

 

Perast
Perast

 

Već po imenu predosećam da je ostrvo Gospa od Škrpjela nekako posebno. Imala sam želju da ga posetim i da saznam njenu interesantnu priču. Iz Perasta svaki čas voze brodići do ostrva i odavde je cena niža nego iz bilo kojeg drugog grada, jer je ostrvo Perastu najbliže. Cena vožnje varira u zavisnosti na kojeg prevoznika naiđete, mi smo povratnu kartu platili 3 evra po osobi.

Ovo ostrvo je nastalo taloženjem kamenja na već postojećoj steni u moru. Legenda kaže da su mornari vraćajući se, na steni pronašli ikonu Bogorodice sa detetom. Od tada postoji tradicija da se po povratku sa uspešne plovidbe polaže kamenje na obalu Gospe od Škrpjela i tako je vekovima nastajalo ovo ostrvo. Crkva je sagrađena 1630. godine. Zbog njenih dimenzija i količine turista, obično se čeka red za ulazak.

Čim sam ušla ugledala sam mermerni oltar na kojem se nalazi ikona Gospe od Škrpjela. Tavanica i zidovi su ukrašeni sa 68 slika baroknog slikara iz Perasta motivima iz starog zaveta. Nažalost, ne zadržavamo se mnogo jer se često smenjuju grupe turista. Kroz crkvu dolazimo do muzeja u kojem se nalazi bogata kolekcija slika i predmeta koji su vekovima skupljani. Pažnju mi privlače osušeni buketi i vodič nam objašnjava da je tradicija da se nakon venčanja ovde, ostavi bidermajer, za sreću.

Dolazimo i do čuvenog goblena koji je peraštanka Jacinta Kunić 25 godina vezla dok je čekala svog voljenog da se vrati sa mora. U goblen je utkala vlasi svoje kose, pa se boja preliva od zlatne kada je bila mlada, do srebrne koju je vezla u starosti.

 

Ikona i oltar u crkvi - Gospa od Škrpjela
Ikona i oltar u crkvi – Gospa od Škrpjela
Goblen Jacinte Kunić
Goblen Jacinte Kunić
Predmeti u muzeju - Gospa od Škrpjela
Predmeti u muzeju – Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela
Gospa od Škrpjela

 

Svake godine 22. jula nastavlja se tradicija da peraštani barkama dopremaju kamenje i polažu ih u dubine oko ostrva kako bi Gospa od Škrpjela i dalje krasila pogled sa Perasta.

Vratili smo se brodićem na kopno i nastavili ka Herceg Novom, međutim zbog kiše nismo uspeli da ga obiđemo. Umesto toga, popodne smo proveli u udobnom kaficu razmenjujući utiske.

Iako nam kiša nije dozvolila da ispunimo plan, bio je ovo zaista jedan fenomenalan dan.

Četvrti dan smo obilazili obalu južnog Jadrana o kojem možete čitati ovde.

Pročitajte utiske sa Ostroga i kako izgledaju Nijagarini vodopadi ovde.

 

Korisne informacije:

  • Za posetu tvrđave Sveti Ivan preporučujem udobnu obuću i da ponesete vodu sa sobom. Takođe, izbegavajte posetu po jakom suncu jer će vam trebati oko 3h da se popnete i da siđete;
  • Ulaznica u Kotorsku tvrđavu košta 8 evra po osobi;
  • Vožnja brodićem do ostrva Gospa od Škrpjela od Perasta koštala je 3 evra po osobi;
  • Ulaz u crkvu na ostvru sa uslugom vodiča košta 1,5 evra po osobi.

 

Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: