Lefkada
GRČKA,  PUTOVANJA

Čarobna Lefkada – utisci sa letovanja

Kada kažem Lefkada, pomislim na beskrajne tirkizne nijanse Jonskog mora koje se stapaju sa okolnim zelenilom. Pomislim na ostrvo koje čuva duh grčke tradicije i lepotu netaknute prirode. Kada kažem Lefkada, pomislim na duge bele plaže i poglede sa visokih litica na njih. Upoznajte čarobnu Lefkadu, kraljicu tirkiza i rajskih plaža.

Ni sama ne znam kako smo odlučili ponovo da odaberemo Lefkadu kao destinaciju. Valjda smo ostali željni da detaljno istražimo sve ono što ovo ostrvo može da ponudi. Naše prvo letovanje na Lefkadi bilo je 2015. godine, pre jakog zemljotresa koji je naneo ogromnu šetetu celom ostrvu i tada nije bilo prepreke da se obiđu sve plaže. Sada su neku putevi obnovljeni i bolji, neke stvari su popravljene ali šteta koja je tada nastala na nekim mestima se i danas ne može sanirati. Zašto opet Lefkada? Ostanite sa mnom i saznajte!

Lefkada – opšte informacije

Lefkada je četvrto po veličini ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. Njen najveći i glavni grad se zove takođe Lefkada. Sa kopnom je povezuje pokretni most preko kanala. Površina ostrva je oko 300 km2 i udaljena je od Beograda oko 1.000 km. Tokom svoje istorije, više puta je bila osvajana od strane Vizantije, Turaka, Mletačke republike i napokon je 1864. godine pripala Grčkoj.

Poznata je po fantastičnim plažama i tirkiznom bojom vode koja, sigurna sam, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ko jednom odluči da provede letovanje na Lefkadi, vratiće joj se ponovo, baš kao što smo to uradili moj dragi i ja.

Kako stići do Lefkade?

Do Lefkade se stiže preko Soluna gde se odvajate na autoput Ignjatia Odos, za Veriu i Kozanji, preko Janjine, pa ka Filipijadi i Prevezi. Nakon podvodnog tunela pratite putokaze za Lefkadu. Ukoliko imate tu mogućnost, na Lefkadu treba krenuti automobilom. Ovo kažem iz razloga što će vam do većine lepih plaža trebati neka vrsta transporta. Druga varijanta jeste da dođete autobusom, pa da rentirate autobomil ili motor kako biste mogli funkcionisati po ostrvu i obilaziti sve ono što želite.

 

Vasiliki –  raj za surfere

Kao bazu na Lefkadi odabrali smo Vasiliki, mali gradić na jugu ostrva. Šetalište pored mora skoro celom njegovom dužinom, mala marina, tradicionalni restorani i taverne čine ga posebno šarmantnim. Ovde nema nekog noćnog provoda, a ni mi nismo bili zainteresovani za takav vid letovanja, tako da nam je to apsolutno odgovaralo. Smeštaj smo našli preko naše agencije i odabrali smo vilu Makis koja se nalazi blizu pristaništa i samog centra. 

Vasiliki
Vasiliki

Vasiliki je malo mesto sa nekoliko marketa, dosta taverni, restorana i suvenirnica. Ali on nije samo obično turističko mesto. Naime, Vasiliki je prestonica surfinga na Lefkadi i kao takav, popularna je baza za sve one koji žele da jedre na dasci ili da nauče više o ovom sportu. Postoji nekoliko škola surfinga pa ukoliko ste ljubitelj adrenalina i vodenih sportova, ovo je pravo mesto za vas.

U delu koji se zove Ponti nalazi se raj za decu, peščana plaža sa dugačkim plićakom i sa pogledom na surfere u daljini. Imaćete utisak kao da se gomila leptira nalazi u vodi. Prizor je predivan.

 

Šta sve videti na Lefkadi za 10 dana

Zbog gužve na granicama izgubili smo ceo dan, pa čim smo se smestili, posetili smo lokalnu plažu u Vasilikiju, odmah ispred naše vile. Krupan šljunak i mirno more, čista voda, ništa specijalno u odnosu na sve ono što Lefkada nudi i što ćemo tek videti, ali poenta je bila posle naporne vožnje uskočiti u more i osvežiti i dušu i telo. 

 

Afteli plaža

Već sledećeg dana krenuli smo redovnim planom i uputili se ka Afteli plaži, koja se nalazi u blizini, na 10 km od Vasilikija. Nakon skretanja sa glavnog puta, imate još nekih 4 km vožnje. Do nje vodi asfaltirani uzak put sa nekoliko oštrih krivina. Plaža je mala i treba poraniti kako bi se zauzele ležaljke. Postoji i slobodan deo, međutim i on je minijaturan. Tu je taverna Afteli pa se možete ovde osvežiti i ručati. Parking je besplatan, a komplet ležaljke i suncobran koštaju 5 evra. Voda je mirna, čista i prozirna.

Putanju od Vasilikija do Afteli plaže pogledajte ovde.

Afteli plaža
Afteli plaža

 

Agiofili plaža

Agiofili je jedna od najinteresantnijih plaža Lefkade, a posebno onima koji vole da rone i istražuju podvodni svet. Do ove plaže se stiže pored luke u Vasilikiju gde smo pratili Agiofili put i nakon toga makadamom do same plaže. Put su nam predstavili mnogo gore, tako da smo se mi parkirali nekih 800 metara od plaže i dalje nastavili peške. Međutim, kada smo stigli,  videli smo da postoji parking koji se plaća 7 evra dnevno, a ima mesta i da se uz put ostavi automobil. Nema taverni, pa je potrebno sve da ponesete sa sobom. Na plaži zbog stene uz koju je ušuškana nema sunca sve do 11:30h. Na sredini se nalazi krupno kamenje i na plaži i u vodi, pa su joj početak i kraj najlepši.

Iz Vasilikija ima nekoliko puta taxi brodića koji voze do Agiofili plaže i cena povratne karte od 01.08.2019. godine je bila 7 eur. Komplet ležaljke i suncobran koštaju 15 evra. Mi smo poranili i već oko 10h bili na plaži, međutim, već nakon 12h je postala nepodnošljiva gužva, pa smo rešili drugi deo dana da provedenmo na plaži Mikros Gialos.

Putanju od Vasilikija do Agiofili plaže pogledajte ovde.

Agiofili plaža
Agiofili plaža

 

Mikros Gialos plaža

Do plaže Mikros Gialos vodi odličan asfaltni put. Udaljena je od Vasilikija 18 km. Na Mikros Gialos ima dosta parkinga, taverni i restorana, a tu je i mini market. Ova plaža nije toliko popularna u odnosu na ostale po kojima je Lefkada poznata, ali sam želela i nju da obiđemo kada smo već ovde. Ležaljke se mogu koristiti uz konzumaciju pića. Na sredini je šljunkovita, a početak i kraj plaže je praktično peščan.

Putanju od Vasilikija do Mikros Gialos plaže pogledajte ovde.

Mikros Gialos, Lefkada
Mikros Gialos, Lefkada

 

Agios Ioanis plaža

Kada smo obišli istočni deo ostrva, krenuli smo ka severu i Agios Ioanis plaži koja je nalazi odmah pored Lefkasa. Dugačka je 3 km i specifična po starim vetrenjačama kojih je nekada bilo mnogo više, a sada ih je četiri. Jedna od njih je preuređena i pretvorena u tavernu. Ova plaža se u stvari deli na tri dela: Gira, Mili i Agios Ioanis. Samo je jedan deo uređen i ima ležaljke. Provozali smo se skroz do kraja, odnosno skroz na sever, gde smo došli praktično na most za prelazak na ostrvo. Na Agios Ioanis smo imali osećaj da smo sami, jer je plaža dosta dugačka i nije toliko popularna među turistima. 

Plaža Agios Ioanis
Plaža Agios Ioanis

Na samom kraju plaže smo stigli do srednjovekovne tvrđave Agia Mavra. Sagrađena je u 14. veku  kako bi se grad zaštitio od gusara. Ova tvrđava je prvo što ćete videti kada sa kopna prelazite na ostrvo Lefkada.

Putanju od Vasilikija do Agios Ioanis plaže pogledajte ovde.

Tvrđava Agia Mavra
Tvrđava Agia Mavra

 

Avali plaža

Pošto smo imali drugi deo dana slobodan, odlučili smo da ga provedemo na još jednoj ne toliko popularnoj plaži – Avali. Iako Lefkada nije ostrvo na kojem ćete naći dosta peščanih plaža, Avali je jedna od njih. Sa glavnog puta, kroz tavernu Avali, stepenicama nizbdo stižete do divne divlje plaže. Voda nam bila je fantastična, jonska mlečno – tirkizna sa malim talasima. Idealno za uživanje u ostatku dana. 

Putanju od Agios Ioanis do Avali plaže pogledajte ovde.

Avali plaža
Avali plaža

 

Pefkulia plaža

Na samo 1,5 km od Agios Nikitasa nalazi se Pefkulia, duga peščana plaža sa neverovatnom bojom vode. Pre dolaska na Pefkuliu sa desne strane videćete vidikovac sa kojeg se pruža neverovatan pogled na plažu, more Agios Nikitas i okolinu. Na mapama se ovaj vidikovac zove „Great sunset view“.

Parkinga ima dovoljno i besplatan je. Čim se spustite na plažu, nailazite na tavernu sa ležaljkama, ali ako krenete desno iza stena, pesak je sitniji, a voda je kristalno prozirna.

Plaža Pefkulia
Plaža Pefkulia

 

Katisma plaža

Nakon obilazaka od prethodnog, na redu je došao dan za potpuno uživanje i opuštanje. Za to ne postoji lepše mesto od Katisme, jedne od tri najpopularnije plaže na Lefkadi. Nalazi se na zapadnoj obali, udaljena od Vasilikija 26 km. Put je odlično obeležen. Plaža je urbana, sa tavernama, a postoji i slobodan deo za sopstvene suncobrane i ležaljke. Parking je besplatan i nalazi se skoro na plaži, a ako malo zakasnite, ima dosta privatnih parkinga. Ležaljke se mogu iznajmiti po ceni od 9 eur do 25 eur. Kada kažem potpuno uživanje, to sam zaista i mislila s obzirom da ceo dan nisam napravila skoro nijednu fotografiju i da na plaži nije uopšte bilo talasa. Samo more, pesak, moj dragi i ja. 

Plan nam je bio da gledamo zalazak sunca u taverni Rachi, međutim kada smo stigli, više me je podsetilo sve na neki vašar nego na mogućnost za divan zalazak. Od automobila, ljudi, dece nije moglo ni da se parkira, a ni da se prođe. Iako obožavam da otkrivam nova mesta, ovaj dan je dovoljno bio savršen, tako da smo ipak večerali u nekoj od lokalnih taverni u Vasilikiju.

Putanju od Vasilikija do Katisme pogledajte ovde.

Katisma plaža
Katisma plaža

 

Milos plaža

Milos plaža mi je od prošlog letovanja na Lefkadi ostala u najlepšem sećanju. Jedva sam čekala ponovo da vidim tirkizni beskraj gde se ne zna kada se završava more, a gde počinje nebo.

Stižemo u gradić Agios Nikitas oko 09:30h jer je poznato da je ovde posle 11h nemoguće pronaći parking. Šetamo kaldrmom i spuštamo se u grad. Pažnju mi privlače kućice i radnje pune zelenila i cveća. 

Agios Nikitas
Agios Nikitas

Skrećemo za Milos plažu (postoji putokaz) i pratimo usku stazu kroz šumu. Već nakon 15-ak minuta stižemo do predivnog vidikovca zbog kojeg smo se i odlučili za ovu varijantu. Odavde se vidi baš taj beskraj koji vam pominjem. Treba izbegavati vrućinu, jer zaista može biti naporno za pešačenje.

Milos plaža
Milos plaža

Voda na Milos-u je predivna i kristalno čista. Plaža je pretežno šljunkovita, a ima i peščanih delova. Postoje suncobrani i ležaljke koje možete iznajmiti, ali na plaži nema taverni pa je potrebno da ponesete sa sobom sve što vam treba. Ovde su česti talasi, pa treba voditi računa. Sa plaže smo se vratili taxi brodićem koji ide na svakih 15 minuta i cena karte u jednom pravcu je 3 eur.

Putanju od Vasilikija do Agios Nikitasa pogledajte ovde.

 

Lefkas – glavni grad ostrva Lefkada

Nakon Milos plaže, produžili smo do Lefkasa, glavnog grada ostrva. Od Milosa Lefkas je udaljen 13 km. Skoro celom  njegovom dužinom dominira luka sa velikim brojem brodova, jahti i jedrilica. Grad ima oko 8.000 stanovnika i glavni je administrativni centar ostrva. Pored mora se nalazi dugačko šetalište sa tavernama i kafićima, a o buticima, suvenirnicama da i ne govorom. Mnogo malih uskih načičkanih uličica. Mnogo gužve i turista. Pošto smo na prethodnom letovanju na Lefkadi nekoliko puta bili u Lefkasu, sada smo provereno otišli na najbolji giros na ostrvu Daltons i posmatrali najspektakularniji zalazak sunca ikada.

Zalazak sunca - Lefkas
Zalazak sunca – Lefkas

 

Agios Ilias – najviša tačka ostrva Lefkada

Ova crkva koja se nalazi na najvišoj tački Lefkade (na 1.015 metara nadmorske visine) mi je definitivno bila na „must see“ listi i nije bilo pogovora da je ne obiđemo. Poranili smo i krenuli zapadnom delom obale, preko sela Eglouvi, a potom pratili putokaze koji vode do crkve. Put je uzak sa bezbroj serpentina koje zavijaju iznad provalija, ali vredi muke jer je neverovatno kako se na takvoj visini oseti mir i spokoj.

Pogled sa najviše tačke Lefkade
Pogled sa najviše tačke Lefkade

Razlog što je ova usamljena kapela Agios Ilias sagrađena na vrhu planine je taj što se verovalo da je Sveti Ilija bio mornar koji je nakon što mu je plovidba dosadila tražio mesto udaljeno od brodova i mora. Nije bilo nikoga u blizini, ali su vrata otključana i možete ući unutra da zapalite sveću. Posebno mesto, posebna energija i mir. I dok smo tako upijali svaki pogled sa vrha, bilo je vreme na najlepse fotografije i drugačiju perspektivu Lefkade.

Putanju od Vasilikija do crkve Agios Ilias pogledajte ovde.

Agios Ilias crkva, najviša tačka Lefkade
Agios Ilias crkva, najviša tačka Lefkade

 

Megali Petra  i Kavalikefta plaže

Nakon obilaska crkve, krenuli smo ka Megali Petra i Kavalikefta plažama u blizini Kalamicija. Nalaze se jedna pored druge i deli ih samo jedna uvala. Kavalikefta je mala plaža na kojoj dominiraju stene, pa se nekima zbog toga ili mnogo dopada, ili im se uopšte ne dopada. Pošto smo već zakasnili, parking je bio popunjen, a na plaži se stvorila poprilična gužva. Ovde ima nekoliko suncobrana koje možete iznajmiti, a sve ostalo je slobodno.

Kavalikefta plaža
Kavalikefta plaža

Sa ovog mesta odakle sam fotografisala Kavalikeftu, postoji putić u levo za Megali Petra plažu. Druga varijanta je da se spustite na Kavalikeftu i pređete preko stena. Megali Petra je dugačka divlja i predivna plaža bez sadržaja, sa predivnom jonskom bojom. Dočekao nas je sitan šljunak, talasi i tirkizno more….

Putanju od kapele Agios Ilias do Megali Petra pogledajte ovde.

Plaža Megali Petra
Plaža Megali Petra

 

Porto Katsiki plaža

I za kraj ono najlepše – plaža Porto Katsiki, lepotica Lefkade. Porto Katsiki se nalazi na jugu ostrva i iako deluje da je najbliža Vasilikiju, put do nje je prilično dug. Kada kucate na mapama, izlazi regularan put 30 km, međutim ono što dosta ljudi ne zna da od Vasilikija postoji prečica kojim se put dosta skraćuje. Kada se izađe iz Vasilikija i prođe mesto Agios Petros, postoji ulevo oštro skretanje i to je prečica kojom se za 3,7 km stiže do sela Dragano. Put nije ucrtan i nisam uspela preko mape da ga nađem.

Na putu do Porto Katsiki je i skretanje za Egremni plažu i vidikovac sa kojeg se ona vidi. Nažalost, zbog zemljotresa koji je pogodio Lefkadu, još do nje nije sređen put jer su konstantni odroni koji onemogućavaju svaku popravku. 

Lefkada
Lefkada
Egremni plaža
Egremni plaža

Nastavili smo ka Porto Katsiki. Na ovoj plaži ima nekoliko parking placeva na kojima je cena 10 eura/dan za automobile. Pre silaska na plažu ima nekoliko marketa gde možete kupiti sve što vam je potrebno. Jedna taverna nudi besplatnu dostavu i mogućnost porudžbine sa menija, pa možete na plaži i ručati. Deo plaže ima ležaljke i suncobrane, a jedan deo je slobodan. Do ove lepotice vas deli 100 stepenika, a dole vas čeka krupan beli šljunak koji u dodiru sa Jonskim morem pravi mlečno plavu boju po kojoj je Lefkada poznata.

Sa desne strane plaže se nalaze stepenice koje su vodile do fantastične panorame, ali nažalost, ni one nisu popravljene.

Putanju od Vasilikija do Porto Katsiki pogledajte ovde.

Porto Katsiki
Porto Katsiki

 

Rt Dukato i manastir Agios Nikolaos Nira

Posle najviše i najsevernije, vreme je za najjužniku tačku Lefkade i svetionik na rtu Dukato. Izgrađen je 1890. godine na najjužnijoj litici gde se nekada nalazio hram Apolona Lefkasa, zaštitnika mornara. Put do njega je odličan i asfaltiran, a odavde se vidi ostrvo Kefalonija i Itaka. Ispred nas, sa jedne, strašni talasi koji kao da šamaraju strme litice i pokazuju ko je ovde jači, a sa druge strane pogled na pučinu i brodove u daljini.

Svetionik
Svetionik

Odmah na par kilometara od svetionika se nalazi ženski manastir Agios Nikolaos Nira. Skroman, divan, mali i ušuškan u zelenilo i cveće koje redovno zaliva i održava par monahinja. Srdačno nas dočekuju i pitaju da li smo Italijani…. Otključavaju nam vrata manastira, a unutra neverovatna lepota, oltar i zidovi su obloženi drvetom na kojem su oslikane freske. 

Putanju od plaže Porto Katsiki do svetionika pogledajte ovde.

Manastir Agios Nikolaos Nira
Manastir Agios Nikolaos Nira

 

Plaža Gialos

Gialos se praktično nadovezuje na Egremni plažu, ali nije ni blizu lepa kao što je Egremni. Dugačka je 4 km i ovo je druga po dužini plaža na Lefkadi. Do nje se dolazi preko sela Athani nakon mnogo serpentina, krivudavog i napornog puta. Dosta je široka i na plaži je kombinacija šljunka i peska. Gialos je najvećim delom divlja i neorganizovana plaža i bas zato što je dosta divlja i zapuštena, na mene nije ostavila neki utisak.

Putanju od Vasilikija do Gialos plaže pogledajte ovde.

Plaža Gialos
Plaža Gialos

 

Manastir Faneromeni

Poslednji dan na ostrvu, na putu ka kući, svratili smo do manastira Bogorodice Faneromeni, koju smatraju zaštitnicom Lefkade. Prema podacima, manastir je 1634. godine podignut, ali je tokom svoje istorije više puta paljen i obnavljan. Manastir je godinama bio neaktivan, a danas predstavlja botanički raj sa predivnim pogledom na plažu Agios Ioanis. Pored prelepo uređenog dvorišta, tu je i mini zoološki vrt sa srnama, zečevima, pticama, patkama i vevericama. U okviru manastira postoji muzej posvećen ikonama i nautički muzej sa maketama starih brodova.

Zatvoren je za posetioce između 14h-16h.

Putanju od Vasilikija do manastira pogledajte ovde.

 

Pogled na plažu Agios Ioanis iz dvorišta manastira
Pogled na plažu Agios Ioanis iz dvorišta manastira
Manastir Faneromeni
Manastir Faneromeni

 

Šta još možete da obiđete na Lefkadi?

Na kratko smo u prolazu svratili do Sivote, malog ribarskog mesta okruženog zelenilom, maslinjacima i cvećem. Sivota ima šetalište pored mora sa usidreninim jahtama i brodovima, ali nije ni približno lepa kao Sivota u kojoj smo prošle godine letovali.

Sivota, Lefkada
Sivota, Lefkada

Ono što ovaj put nismo stigli da vidimo, a obišli smo na prošlom letovanju su vodopadi na reci Dimisoari koji se nalaze na 3 km od Nidrija. Postoje putokazi na obilaznici oko Nidrija za skretanje i nakon parkiranja pešačka staza koja vodi do vodopada gde ćete imati priliku da vidite zeleni raj u sred šume. Vodopadi formiraju mali bazen u kojem se, ako ste hrabri i podnosite hladnu vodu, možete okupati.

Vodopadi na reci Dimisoari
Vodopadi na reci Dimisoari

 

Mnogo toga bismo još mogli obići na Lefkadi da je bilo više vremena, ali deset dana je brzo proletelo i bilo je vreme da se krene kući. 

 

Ako ste ljubitelj avantura na „odmoru“ i ako volite da istražujete okolinu, pešačite do predivnih plaža, uživate u tirkiznim pezažima prošaranim maslinjacima i visokim liticama, onda pravac čarobna Lefkada, ovo ostrvo će vas potpuno osvojiti.

 

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi ako krenete put Lefkade. Ukoliko imate neko pitanje ili sugestiju, možete mi pisati u komentarima ispod.

Ako ste kao i mi ljubitelj Jonskog mora i predivnih plaža, ovde možete pročitati utiske sa letovanja iz Sivote i Parge.

Takođe, tu je i tekst o 10 najlepših mesta koja treba videti na ostrvu Kefalonija.

 

Korisne informacije:
  • Putarine kroz Srbiju koštaju 1.500 din, kroz Makedoniju 4,5 eur i kroz Grčku 15 eur u jednom pravcu;
  • Putanju Beograd –  Lefkada pogledajte ovde;
  • Info sajt Vasilikija sa dosta korisnih informacija pogledajte ovde;
  • Ukoliko ste ljubitelj krstarenja, iz Nidrija i Vasilikija određenim danima kreću brodovi koji obilaze Jonska ostrva, a cene možete videti na licu mesta;
NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.