EGIPAT,  PUTOVANJA,  SAVETI ZA PUTOVANJA

10 STVARI KOJE TREBA DA ZNATE PRE PUTOVANJA U EGIPAT

Da li je bilo bezbedno tokom boravka u Egiptu? Kako si išla na izlete? Šta je sve potrebno za ulazak u zemlju? Da li si primila vakcinu? 

Sve su ovo pitanja koja sam dobijala nakon objavljenog putopisa, pa sam odlučila da podelim sa vama neke informacije koje biste trebali znati pre putovanja u zemlju faraona:

  1. Dokumentacija za ulazak u zemlju. Da biste ušli u Arapsku Republiku Egipat potreban vam je pasoš koji važi bar još šest meseci od ulaska u zemlju i VIZA. Vizu možete unapred izvatiti u ambasadi, ili je možete kupiti na aerodromu prilikom ulaska u zemlju po ceni od 25$.
  2. Bezbednost u Egiptu. Za razliku od drugih evropskih metropola, bezbednost u Egiptu je na zavidnom nivou. Svuda se nalaze vojni punktovi i obezbeđenja tako da su krađe retka pojava. Pristup svim lokalitetima je uslovljen detaljnom proverom na ulasku, (skeneri, detektori metala), tako da se ni u jednom trenutku nisam osećala nebezbedno.
  3. Voda u Egiptu nije za piće. Nikako ne smete popiti vodu sa česme u Egiptu jer sadrži bakterije koji mogu da prouzrokuju stomačne probleme praćene temperaturom. Ukoliko se desi neki od pomenutih simptoma, potrebno je da kupite lek ANTINAL koji vrlo brzo deluje. Ima ga u svim njihovim apotekama. Za svaki slučaj uplatite zdravstveno putno osiguranje. Takođe, pre putovanja u Egipat nije potrebno dobijati nikakvu vakcinu
  4. Izleti u Egiptu.  Agencije organizuju uglavnom iz Hurgade izlete:  Luksor, Kairo, Safari i Rajsko ostrvo. Naš vodič Mohamed Hatem skoro pa perfektno priča srpski jezik i osnovao je svoju agenciju koja organizuje razne izlete iz Hurgade. Cene su niže u odnosu na cene koje nude agencije. Za više informacija posetite www.nur-travel.com
  5. Crveno more je toliko bogato podvodnim svetom da predstavlja satisfakciju i uživanje svakome ko oseti njegove čari, međutim, zakonom je zabranjeno iznositi iz mora bilo koju vrstu životinjskog sveta. Zbog strogih kontrola na aerodromu, nikako nemojte uzimati korale ili školjske iz vode jer možete imati ozbiljan problem prilikom napuštanja države.
  6. Bakšiš. U Egiptu postoji neka vrsta nepisanog pravila da ukoliko ste zadovoljni učinjenom uslugom  poželjno je da ostavite neki simboličan bakšiš. 
  7. Egipatska valuta. Zvanična valuta Egipta je funta. Odnos je 1 evro = 21 funta. Pored egipatske funte, možete plaćati u evrima i dolarima.
  8. Oblačenje. Iako su poznata letovališta liberalna što se tiče oblačenja, odnosno „svlačenja“, preporuka je da kada se ide na izlet u unutrašnjost, kao  što je Kairo i Luksor da ipak malo povedete računa i obučete se malo pristojnije. Svakako zbog visokih temperatua, povedite računa i zaštitite lice i telo od Sunca. 
  9. Suveniri. Nezaobilazan deo posete Egiptu svakako je kupovina suvenira. Toliko razlišitih predmeta, magneta, privezaka, odeće, ćilima i raznih drangulija možete naći u mnogim prodavnicama duž glavne ulice u Hurgadi. Ukoliko su cene ispisane na proizvodima, onda je to zvanična cena. Međutim, ukoliko nema ispisanih cena, to znači da morate da se cenkate. Preporuka je da ne kupujete suvenire u hotelu jer su dosta skuplji.
  10. Internet. Internet u hotelima zavisi od njihove kategorizacije. Konkretno u hotelu u kojem smo mi bile, samo u salonu kod recepcije internet je funkcionisao kako treba. Ukoliko morate biti on-line sve vreme, možete da kupite kartice sa 1Gb, 3Gb i više interneta. Cene kartica se kreću od 5-10 $, zavisi gde je kupite. Najpovoljnije je da je kupite u Hurgadi u predstavništvu njihovog mobilnog operatera.

Ukoliko imate neko pitanje na koje do sada nisam odgovorila, pišite mi u komentaru.

SREĆAN PUT! 🙂 

 

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: