Philoxenia hotel Psakudija - Sitonija
GRČKA,  PUTOVANJA,  RECENZIJE

Hotel Philoxenia na Sitoniji – recenzija smeštaja i utisci

Hotel Philoxenia, čiji smo bili gosti prošlo leto, upotpunio je naš odmor na Sitoniji i zaista opravdao naša očekivanja. S obzirom da je ovo bilo naše prvo letovanje utroje, a Mila je imala pet meseci, bilo nam je jako bitno da nam smeštaj bude čist i udoban i da bude blizu plaže. U Philoxenia hotelu smo sve to i dobili. Bilo da letujete sa decom ili sami, sa smeštajem u Philoxenia hotelu nećete pogrešiti.

Halkidiki je jedna od najbližih i najposećenijih oblasti Grčke i omiljena je među našim turistima. Čine je tri prsta – Kasandra, Sitonija i Atos. Sitonija predstavlja centralni prst ove regije i pored Kasandre, spada u najpoželjnije destinacije za letovanje. Sa svim prirodnim lepotama, predivnim plažama i tirkiznom bojom mora, predstavlja izbor bez greške.

Mi smo Sitoniju prvi put posetili prošlo leto, odnosno, 2021. godine. Uvek sam imala želju da detaljnije istražim sve te prirodne lepote koje krije, ali je ipak čekala da je posetimo u najlepšem društvu, sa Milom. 🙂

Od kako smo dobili bebu, promenio nam se život, prioriteti, pa i način putovanja. Ranije nismo toliko pažnje pridavali smeštaju, koliko nam je bila bitna njegova lokacija, jer smo uglavnom po ceo dan obilazili sve ono što je bilo u planu. Sada se to sve dosta promenilo i jako nam je bitno gde smo smešteni i koliko je čisto i uredno. Zato sam prilikom planiranja letovanja u Grčkoj, izabrala hotel Philoxenia koji se nalazi u mestu Psakudija, na Sitoniji, i koji je ispunio naša očekivanja.

Philoxenia hotel Sitonija - Psakudija
Philoxenia hotel Sitonija – Psakudija

 

Kako stići

Hotel Philoxenia se nalazi na samom početku Sitonije, u mestu Psakudija. Na samo sat vremena udaljenosti od Soluna i aerodroma, ovaj hotel je odlična baza za istraživanje okoline, ali i za odmor.  Udaljen je od Beograda 712 km, a putanju pogledajte ovde:

Mi smo kao i svake godine, skinuli google mape i koristili ih offline i navigacija nas je dovela tačno do hotela. Trebalo nam je oko osam sati vožnje sa češćim pauzama koje smo pravili zbog bebe, što je odlično, s obzirom da smo letovali u avgustu, u sezoni.

Psakudija je malo i mirno mesto na samom početku Sitonije. Sastoji se od jedne ulice u kojoj se nalazi nekoliko restorana i barova sa lepo uređenim baštama. Pored restorana, u Psakudiji imate markete, luna park za decu, pekare, suvenirnice i sve ono što vam je potrebno za mirniji odmor. Primetila sam i dosta novih i lepo uređenih hotela.

Plaža u Psakudiji je dugačka i široka sa sitnim peskom. Lepo je uređena i sa postepenom dubinom vode. Dužinom plaže se nalaze barovi gde uz piće možete koristiti ležaljke i suncobrane, a ima i deo gde možete postaviti sopstvenu opremu.

Psakudija je odlična baza za istraživanje i Sitonije i Kasandre, a mi smo ovaj put obilazili nekoliko gradova i plaža samo na Sitoniji.

 

Informacije o hotelu Philoxenia

Hotel Philoxenia zapravo prestavlja kompleks bungalova različitih struktura i raspolaže sa 155 moderno opremljenih soba, sa pogledom na borovu šumu ili pogledom na bazen. Hotel je renoviran 2018. godine i uređen je baš kako volim. Sobe su svetle i prostrane i imaju TV, besplatan wifi (za koji dobijate šifru prilikom prijavljivanja), i sve ono što vam je potrebno tokom odmora. Zbog toga ste ovde i došli, zar ne!?

Anatomski dušeci i udobni kreveti obećavaju odmor za telo i slatke snove, verujte mi, provereno! 🙂

Za Milu smo imali pomoćni krevetac, koji možete dobiti na zahtev prilikom rezervacije. Moram da napomenem koliko je sve čisto i pedantno i to je zaista za svaku pohvalu i preporuku. 

Ukoliko odaberete pogled na bazen, imaćete tu privilegiju, kao što smo imali i mi, da vam bazen bude na samo par metara, tako da nam je bilo svejedno da li smo na našoj terasi ili na ležaljkama. Samo je stvar izbora gde se osećate udobnije i šta vam više prija. Bazen radi od 10h do 19h, pa nema buke, niti nekih neprijatnosti ukoliko želite malo duže da odmorite.

Pored ovog, hotel ima još jedan, centralni bazen u sklopu kojeg postoji i bazen za decu. Kod ovog bazena se nalazi i bar gde se možete osvežiti, ali i poručiti nešto drugo sa menija. 

Centralni bazen i bar
Centralni bazen i bar

Tu je i predivno uređen restoran sa velikom baštom, u kojem se svakodnevno služe razna tradicionalna jela. Mi smo ovaj put koristili uslugu all inclusive i što se hrane tiče, od nas jedna velika desetka! Švedski sto je raznovrstan i pun domaće (grčke) i mediteranske hrane, a imaju i drugi restoran gde se poručuju obroci sa ponuđenog menija.

Hotel se ne nalazi na obali mora, ali do plaže se spuštate za svega 3 minuta. Staza nije zahtevna i skoro celom dužinom je hladovina. Suncobrani i ležaljke se doplaćuju na licu mesta, odnosno, možete ih koristiti uz kupljeno piće.

 

Zabava i aktivnosti u hotelu

Hotel Philoxenia, pored dva bazena ima još dodatnih sadržaja koje možete koristiti tokom boravka. Dvorište je uređeno u celom kompleksu i povezuje sve delove hotela, pa smo ovde uživali u šetnji nakon večere. Ima dosta zelenila, a miris maslina i cvetnih aleja deluje kao da šetamo u nekom parku.

Uređeno dvorište
Uređeno dvorište

Organizovana je zabava za decu 6 dana u nedelji u dečijem klubu. Nisam ulazila jer je predviđeno za decu od 4 – 12 godina. U sklopu hotela postoji i igralište gde klinci mogu da se igraju i zabave.

Muzika uživo se najavljuje unapred i organizuje se u sezoni kod centralnog bazena gde se nalazi i glavni bar. Mi nismo išli jer je Mila u to vreme spavala, ali smo sa naše terase, uz piće, uživali u zvucima grčkih hitova.

Kako rezervisati

Smeštaj u hotelu Philoxenia imate u ponudama raznih naših turističkih agencija, a možete rezervisati i samostalno preko Bookinga, ili stupiti u kontakt direktno na njihovom sajtu, gde možete dogovoriti razne opcije. U nastavku vam ostavljam linkove za rezervaije.

 

Rezervišite Philoxenia hotel preko www.booking.com

Rezervišite Philoxenia hotel preko www.philoxenianet.gr

 

Šta još posetiti na Halkidikiju i Sitoniji

Sitonija je poznata po lepim plažama i tirkiznom moru, a pored toga, postoji dosta lokaliteta koje možete obići ukoliko ste ljubitelj istorijskih znamenitosti i aktivnijeg odmora.

Plaže koje smo mi posetili na Sitoniji su:

  • Plaža Lagonisi 
  • Trani Ammouda  
  • Plaža Kalogria 
  • Plaža Karidi

Ukoliko poželite da istražite više, na Halkidikiju možete naučiti dosta o kulturi naroda koji su ovde živeli i posetiti razne lokalitete. Više informacija pogledajte na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Halkidikija gde imate i predloge i ideje za izlete.

 

Sumirani utisci o hotelu Philoxenia

 

Kada razmišljate o letovanju, sigurna sam da u pripremu uključujete veliki broj faktora u zavisnosti od vaših ličnih potreba i potreba onih sa kojima ćete provoditi vreme. Hotel Philoxenija je definitivno jedan od onih koji će učini vaše letovanje kvalitetnijim, jer će vam omogućiti da u smeštaju ne razmišljate o osnovnim stvarima poput hrane, čistoće, udobnosti ležaja i blizine plaže. Pored osnovnih stvari, u hotelu vam je omogućen i dodatni sadržaj kao što su bazeni, dečije igralište i za ljubitelje noćnog života, grčka muzika uživo.

To što nije na samoj obali mora, ne umanjuje njegovu vrednost, jer nemate osećaj izolovanosti kada ste tamo. Ako ste tip osobe kojima je potrebna tišina, ili želite mirniji odmor izvan standardnih mesta koji obiluju velikim brojem ljudi i večernjim gužvama, onda je hotel Philoxenia pravi izbor. U skladu sa vašim željama, biće vam omogućeno sve što čini jedan resort, a ako se predomislite, naselja i gradovi na Sitoniji vam se nalaze vrlo blizu.

 

Ukoliko je Grčka vaš izbor za letovanje, možete pročitati moje utiske sa raznih mesta na kojima smo letovali prethodnih godina OVDE.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

4 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: