Lefkada, Milos plaža
GRČKA,  PUTOVANJA,  SAVETI ZA PUTOVANJA

Najlepše plaže Lefkade

Gde dalje posle Lefkade? Verujem da će ovo pitanje sebi postaviti svi oni koji provedu letovanje na ovom jonskom ostrvu i koji posete njene najlepše plaže. Lefkada će vas očarati svojom prirodom. Zaljubićete se u nepregledne bele plaže u zagrljaju zelenila i Jonskog tirkiza. I ono u šta sam sigurna jeste, da ćete zavoleti ovo čarobno ostrvo, baš kao što sam i ja.

Nakon objavljenog putopisa sa Lefkade, često sam dobijala pitanja koje su to najlepše plaže Lefkade koje bih izdvojila. Jasno mi je da većina na letovanje putuje autobusom i u tom slučaju je neizvodljivo da se obiđe celo ostrvo ukoliko se ne iznajmi automobil ili motor.

S obzirom da sam dva puta bila na Lefkadi, u nastavku vam predstavljam koje su to, po mom mišljenju najlepše plaže Lefakde koje obavezno morate posetiti ako letujete na ovom ostrvu.

 

1. Katisma plaža

Plaža Katisma, se ubraja u tri najpopularnije plaže Lefkade. Ova peščana lepotica se nalazi na zapadnoj obali ostrva. Udaljena od Vasilikija 26 km, od Nidrija 30 km i put do nje je odlično obeležen. Katisma je urbana, široka i dugačka plaža, sa dosta taverni i plažnih barova. Postoji i slobodan deo na kojem možete postaviti sopstvene suncobrane i ležaljke. Ako poranite, verovatno ćete ugrabiti besplatan parking koji se nalazi odmah uz plažu. Ako malo zakasnite, ima dovoljno privatnih parkinga na kojima možete parkirati automobil po ceni od 5-8 eura za ceo dan. Ležaljke se mogu iznajmiti po ceni od 9 eura do 25 eura. Voda na Katismi je kristalno čista, a poznata je i kao plaža na kojoj su česti talasi, pa povedite računa. Ovde će svi ljubitelji adrenalina imati priliku da uživaju u vodenim sportovima i da lete paraglajdingom.

Putanju od Vasilikija do Katisme pogledajte ovde.

Putanju od Nidrija do Katisme pogledajte ovde.

Katisma plaža
Katisma plaža

 

2. Porto Katsiki plaža

Plaža Porto Katsiki je definitivno najfotogeničnija i najpopularnija plaža Lefkade. Porto Katsiki se nalazi na jugu ostrva i iako deluje da je najbliža Vasilikiju, put do nje je prilično dug. Kada kucate na mapama, izlazi regularan put dužine 30 km, međutim ono što većina ne zna jeste da od Vasilikija postoji prečica kojom se put dosta skraćuje. Kada se izađe iz Vasilikija i prođe mesto Agios Petros, postoji ulevo oštro skretanje i to je prečica kojom se za 3,7 km stiže do sela Dragano. Put nije ucrtan na google maps tako da nisam uspela da ga nađem.

Na ovoj plaži ima nekoliko parking placeva na kojima je cena 10 eura/dan za automobile. Ako dolazite posle 16h, cena parkinga je niža. Pre silaska na samu plažu ima nekoliko marketa gde možete kupiti sve što vam je potrebno. Jedna taverna nudi besplatnu dostavu i mogućnost porudžbine sa menija, pa možete na plaži i ručati. Deo plaže ima ležaljke i suncobrane, a drugi deo je slobodan. Do ove lepotice vas deli 100 stepenika, a dole vas čeka krupan beli šljunak koji u dodiru sa Jonskim morem pravi mlečno plavu boju po kojoj je Lefkada poznata. Sa desne strane plaže se nalaze stepenice koje su vodile do fantastične panorame, ali nažalost, posle zemljotresa stepenice još uvek nisu popravljene.

Putanju od Vasilikija do Porto Katsiki pogledajte ovde.

Putanju od Nidrija do Porto Katsiki pogledajte ovde.

Porto Katsiki plaža
Porto Katsiki plaža

 

3. Egremni plaža

Na putu ka Porto Katsiki nalazi se skretanje za Egremni plažu i vidikovac sa kojeg se ona vidi. Nažalost, zbog zemljotresa koji je pogodio Lefkadu, još do nje nije sređen put, jer su konstantni odroni koji onemogućavaju svaku popravku. Oni hrabriji su se peške spuštali, ali postoji jedan deo koji se prelazi tako što se praktično prdržavate za užad, pa vam to ne preporučujem. Kažu da će 2020. godine put biti popravljen, pa svima koji je posete želim divan provod. Nekada je do ove plaže vodio užasno uzak put i preko 300 stepenika, ali nagrada koju dobijete kada siđete je vredna sve muke. Egremni je definitivno najlepša plaža Lefkade. Najbolja varijanta jeste taxi brodić koji vas odveze i u dogovoreno vreme dođe po vas.

Egremni plaža
Egremni plaža

 

4. Milos plaža

Plaža Milos se nalazi odmah iza malog gradića Agios Nikitas. Ukoliko dolazite automobilom, vodite računa o parkiranju, jer je poznato da je posle 11h ovde nemoguće pronaći parking, a i vrlo su česte kazne za nepropisno parkiranje. Agios Nikitas je mali šarmantni gradić sa dosta taverni i suvenirnica okruženih zelenilom i cvećem. Kada se krene kalrdmom ka moru, sa leve strane postoji putokaz za skretanje za Milos plažu. Samo pratite usku stazicu kroz šumu i nakon 15-ak minuta se stiže do predivnog vidikovca zbog kojeg smo se mi odlučili za ovaj način dolaska na plažu. Treba izbegavati vrućinu, jer zaista može biti naporno za pešačenje kada su visoke temperature. Drugi način za dolazak i odlazak sa plaže je taxi brodić koji iz Agios Nikitasa vozi svakih 10-15 minuta i cena karte po jednom pravcu je 3 eura.

Voda na Milosu je predivna i kristalno čista. Plaža je pretežno šljunkovita, a ima i peščanih delova. Postoje suncobrani i ležaljke koje možete iznajmiti, ali na plaži nema taverni pa je potrebno da ponesete sa sobom sve što vam treba. Ovde su česti talasi, pa treba voditi računa.

Putanju od Vasilikija do Agios Nikitasa pogledajte ovde.

Putanju od Nidrija do Agios Nikitasa pogledajte ovde.

Milos plaža
Milos plaža

 

5. Agiofili plaža

Ljubitelji ronjenja i podvodng sveta, vi ćete posebno uživati na Agiofili plaži. Do ove plaže se stiže pored luke u Vasilikiju gde treba pratiti Agiofili put i nakon toga se nastavlja makadam do plaže. Postoji parking koji se plaća 7 eura dnevno, a ima mesta i da se uz put ostavi automobil. Na plaži nema taverni, pa je potrebno da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno. Zbog stene uz koju je ušuškana, na plaži nema sunca sve do 11:30h. Na sredini se nalazi krupno kamenje i na plaži i u vodi, pa su joj početak i kraj najlepši. Komplet ležaljke i suncobran koštaju 15 eura. Nakon 12h na plaži se napravi prilična gužva.

Iz Vasilikija ima nekoliko taxi brodića koji voze do Agiofili plaže i cena povratne karte od 01.08.2019. godine je bila 7 eura. 

Putanju od Vasilikija do Agiofili plaže pogledajte ovde.

Putanju od Nidrija do Agiofili plaže pogledajte ovde.

Agiofili plaža
Agiofili plaža

 

6. Pefkulia plaža

Pefkulia plaža se nalazi na oko 1,5 km od Agios Nikitasa. Ovo je duga peščana plaža sa smaragdno-tirkiznom bojom vode. Pre dolaska na Pefkuliu sa desne strane videćete vidikovac sa kojeg se pruža neverovatan pogled na plažu, more, Agios Nikitas i okolinu. Na mapama se ovaj vidikovac zove „Great sunset view.

Parkinga ima dovoljno i besplatan je. Čim se spustite na plažu, nailazite na tavernu sa ležaljkama, ali ako krenete desno iza stena, pesak je sitniji, a voda kristalno prozirna. Ova plaža nije toliko popularna, ali je na mene zajedno sa vidikovcem ostavila jak utisak i zato je definitivnom ubrajam u najlepše plaže Lefkade.

Putanju od Vasilikija do Pefkulia plaže pogledajte ovde.

Putanju od Nidrija do Pefkulia plaže pogledajte ovde.

Pefkulia plaža
Pefkulia plaža

 

7. Megali Petra i Kavalikefta plaža

Plaže Megali Petra i Kavalikefta  se nalaze blizini Kalamicija. Nalaze se jedna pored druge, odnosno, deli ih samo jedna uvala. Kavalikefta je mala peščana plaža na kojoj dominiraju stene, pa se nekima zbog toga ili mnogo dopada, ili im se uopšte ne dopada. Vrlo je mala, pa se na plaži vrlo brzo napravi velika gužva. Samo je par suncobrana koje možete iznajmiti, a sve ostalo je slobodno.

Do Megali Petra plaže se dolazi ili preko stena, pored Kavalikefta plaže ili preko brda peške. Kada se krene ka ovim plažama, postoji putić u levo za Megali Petra plažu. Megali Petra je dugačka divlja i predivna plaža bez sadržaja, sa neverovatnom jonskom bojom. Meni je ova plaža posebno lepa baš zbog tog sitnog peska i što na njoj nema sadržaja.

Ono što je mana ovih plaža jeste parking. Možete se parkirati ili uz put, ili da ostavite automobil zajedno sa ključem na parkingu jer su na tome insistirali. Cena parkinga je 5-10 eura.

Putanju od Vasilikija do Megali Petra plaže pogledajte ovde.

Putanju od Nidrija do Megali Petra plaže pogledajte ovde.

Kavalikefta plaža
Kavalikefta plaža
Megali Petra plaža
Megali Petra plaža

 

Ukoliko vas interesuje šta još možete obići na Lefkadi, to možete pročitati u putopisu koji sam ranije objavila u kojem je opisano sve ono što sam za deset dana obišla na ovom ostrvu. Nadam se da će vam tekstovi pomoći pri izboru koje sve plaže treba da posetite i šta još da vidite na Lefkadi.

I šta kažete, gde posle Lefkade? Znate gde? Na Kefaloniju! 🙂 A do tada možete pročitati utiske sa letovanja iz Sivote i Parge.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: