Nijagarini vodopadi
CRNA GORA,  PUTOVANJA

Šta videti u Crnoj Gori za pet dana – Ostrog i Nijagarini vodopadi ( V dan )

Nijagarini vodopadi u Crnoj Gori svedoče o tome da egzotični pejzaži ne moraju uvek da budu daleki i nepristupačni. Pre mnogo godina je ljudskom rukom napravljen vodopad na reci Cijevni koji je danas prizor za pamćenje i poznato izletište Podgoričana. Da li ste znali da postoje Nijagarini vodopadi  koji se nalaze nedaleko od centra Podgorice? 

Došao je i peti dan našeg boravka i bilo je vreme da se krene kući. Od svih dana praćenih pljuskovima, čini mi se da je ovaj bio najgori. Već od samog jutra nas je pratila kiša i gusta magla ali mi nismo odustali od namere da posetimo Ostrog i Nijagarine vodopade u blizini Podgorice. 

 

Ostrog

Kao što sam pomenula, nikad jača kiša i nikad lepše sunce na Ostrogu. Nikad umorniji i nikad uporniji. Put nam je bio veoma naporan, kao da nas je nešto iskušavalo da se vratimo. Međutim, odmah nakon što smo se parkirali na parking manastira, kiša je prestala i ogrejalo je sunce.

Krenuli smo peške ka glavnom manastiru i iznenadilo me je to da nije uopšte bilo gužve. Manastir Ostrog sam posetila kada sam bila u osnovnoj školi i baš sam imala želju da ponovo dođem ovde. Za to vreme, izgrađen je novi deo ispred manastira jer je svakako bilo potrebno prostor prilagoditi velikom broju turista koji svakodnevno posećuju ovo čudesno mesto. Iako su ovde najčešće velike gužve, mislim da svako od nas baš tada i baš na ovom mestu oseti u sebi najveći mir.

 

Manastir Ostrog
Manastir Ostrog

 

S obzirom da na ulazu postoji natpis da je zabranjeno fotografisanje, aparat i telefone smo spakovali i prepustili se energiji svetog mesta na kojem smo bili. Nakon obilaska i kupovine neizbežnih suvenira i ulja za drage ljude, uputili smo se dalje ka Podgorici.

Kako nam je prvobitni plan bio da svratimo i do Biogradske gore, vremenski uslovi nam to nisu dozvolili pa smo direktno produžili ka Nijagarinim vodopadima. Ovo je dokaz kako vreme može da nam pokvari planove iako je bio maj mesec.

 

Nijagarini vodopadi – Kuća Rakića

Prolazimo Podgoricu i prvi put da nas je navigacija Google maps iz nekog razloga odvela na pogrešno mesto. Ako vam se desi kao i nama, samo pratite put ka izlazu iz Podgorice ka Tuzima i navigacija će se resetovati i vratiti vas na putanju.

Nijagarini vodopadi se nalaze na samo 4 kilometra od centra Podgorice u mestu koje se zove Kuća Rakića. Sagrađeni su pre 150 godina za potrebe vodenice u kojoj se nekada mlelo brašno, a danas su atrakcija kojoj Podgoričani treba da posvete više pažnje.

Kanjon reke Cijevne, na kojoj se nalaze vodopadi je jedan od najlepših u Crnoj Gori zbog specifičnih uskih prolaza, malih prelaza i oštrih stena. Na nekom mestima se može preskočiti, dok je na nekim mestima njegova dubina čak i do 20 metara. Pored vodopada, celi tok kanjona smaragdno zelene Cijevne je veoma interesantan i kažu da je veoma posećen u letnjim mesecima.

 

Nijagarini vodopadi - Podgorica
Nijagarini vodopadi – Podgorica
Nijagarini vodopadi
Nijagarini vodopadi

 

Ono što svakako treba da znate jeste da su vodopadi zbog količine vode, u proleće i rano leto najlepši. Obično presuše u avgustu, pa ukoliko planirate obilazak, preporučujem da izbegavate kasno leto.

Vodopade uopšte nismo primetili sa glavnog puta jer kanjon Cijevne skriva svoj tok od pogleda znatiželjh prolazika, ali zvuk koji smo čuli kada smo izašli iz automobila najavljivao je da se ispod krije nešto jako interesantno.

Čim smo stigli, počela je da pada kiša i učinila da stene budu prilično klizave. Ono što definitivno nedostaje ovom predivnom mestu su uređene staze i oznake kako da se obilazi kanjon i vodopad. Iako mi je pravo zadovoljstvo bilo da skakućem po kanjonu, to može biti vrlo opasno, a posebno za decu. 

Pola sata smo uspeli da iskoristimo i uživamo u nesvakidašnjim prizorima kakvi samo mogu da se vide u Crnoj Gori. 

 

Nijagarini vodopadi
Nijagarini vodopadi

 

Legenda o Nijagarinim vodopadima

Kažu da su se vodopadi za potrebe vodenice zidali u leto i da tada ovde nije bilo vode. Vodopad se odmah obrušio čim su ga sagradili. Sledećeg leta su ga ponovo gradili, ali se i taj obrušio. Tada im je jedna baka rekla da stave ovčiju vunu između kamenja kako voda ne bi prolazila i kada su je poslušali, vodopad je ostao.

 

Tok reke Cijevne
Tok reke Cijevne

 

Ukoliko još niste posetili ovaj kanjon i vodopad, preporučujem da dođete pre letnjih meseci, vrućina i gužvi. Sigurna sam da će vas ostaviti bez daha veličanstveni prizori vode koja traži svoje putanje kroz kamenje i kreira prizore kao sa razglednice. Dobrodošli u carstvo kamena i vode na reci Cijevni!

 

Korisne informacije:

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.