Ostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori
CRNA GORA,  PUTOVANJA

Šta videti u Crnoj Gori za pet dana – Obala južnog Jadrana ( IV dan )

Nakon obilaska Durmitora, Lovćena i Bokokotorskog zaliva, četvrti dan našeg boravka u Crnoj Gori na red je došla obala južnog Jadrana, od Tivta pa sve do Ade Bojane. S obzirom da je dužina obale koju smo trebali obići oko 100 kilometara, plan je bio da svratimo u nekoliko najvećih gradova.

 

Poranili smo ponovo jer nas je čekao veoma uzbudljiv dan sa dosta pređenih kilometara. Trebalo je svratili u nekoliko gradova, proći kroz mnoga mesta i sve to pre kiše koja je bila najavljena za popodne. 🙁

 

Budva Stari grad

Prva stanica nam je bila Budva, jedno od najpopularnijih letovališta Crne Gore. Kao jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru, očivao je svoju istoriju i arhitekturu u okviru zidina Starog grada uprkos zemljotresu koji je 1979. godine bio veoma razoran za čitavu Crnu Goru. 

Vrlo brzo smo našli parking i odmah se uputili ka starom delu Budve. Šetamo Starim gradom koji me dosta podseća na Kotor. Uske kamene ulice sa prodavnicama, galerijama i kafićima prepliću se sa kulama, stepenicama i kapijama. Jasno je da je ovde sve podređeno turistima jer im je to i osnovni izvor prihoda. U letnjim mesecima, na sceni Starog grada održavaju se koncerti, izložbe i druge manifestacije što Budvu čini još privlačnijom destinacijom za letovanje.

Venecijanska arhitektura dominira u najvećem delu grada, kao i četiri najznačajnije crkve od kojih je najstarija crkva Sv. Marija in Punta, sagrađena 840. godine.

Stari grad Budva okružen je srednjovekovnim zidinama, koje su postojale čak u 9. veku, a možete mu prići sa pet ulaza. Ako se popnete na zidine, videćete grad i okolinu iz drugačije perspektive. Ovde mnogi čekaju zalazak sunca da bi videli kako se po Jadranu preliva zlatna boja.

 

Stari grad Budva

 

Nakon šetnje kroz Stari grad, krenuli smo ka Mogren plaži, ali je vetar toliko uznemirio more i napravio talase, pa je prolaz bio zatvoren. Nije nam preostalo ništa nego da se smestimo u udoban kafić i sačekamo da se smiri kiša. Nakon kafe krenuli smo dalje ka Svetom Stefanu.

 

Sveti Stefan

Sveti Stefan je najluksuznije i najlepše letovalište na Jadranu i na crnogorskom primorju. Na ostrvu se nalaze uglavnom apartmani namenjeni onima sa dubljim džepom. Možete ga posmatrati samo sa obale, jer da biste ušli, morate imati rezervaciju, a druga je opcija obilaska sa vodičem i to je potrebno ranije rezervisati. Mi smo se spustili do plaže, prošetali se obalom i sa magistrale naišli na vidikovac sa kojeg smo ga fotografisali. Njegova jedinstvena lepota oduzima dah kada se posmatra sa visine.

Ostrvo Sveti Stefan je jedinstveno u svetu jer je, kako kažu spoj 3 u 1 – hotel, ostrvo i grad.

 

Sveti Stefan – Crna Gora

 

Iznad magistrale ima skretanje za crkvu Svetog Save, OBAVEZNO, kada ste već tu skrenite i doćićete do prelepe male crkve i još jednog vidikovca odakle se pruža još lepši pogled na more i okolinu. Mi smo to ostavili za povratak, ali zbog kiše i nevremena nažalost, nismo uspeli da odemo.

 

Bar

Na kratko smo svratili u Petrovac i nastavili dalje ka Baru. Niko od nas četvoro nije bio u Baru do sada. Znači, dodatna radoznalost i želja za istraživanjem.

Parkiramo se i krećemo u obilazak grada. Sunce se stidljivo pojavljuje i daje nam nadu da imamo još vremena, a i da opravda glas koji prati Bar da je jedan od najsunčanijih gradova Crne Gore.

Bar je nov grad, izgrađen u 20. veku kao moderan grad sa širokim ulicama, palmama i prelepim šetalištem kraj mora. Zovu ga grad maslina i predstavlja spoj modernog, tradicije i lepote. Sa oko 270 sunčanih dana godišnje, 9 km plaža, 67 km obale Skadarskog mora, Bar je idealna baza za one koji žele da odmaraju i uživaju u plažama ili istraživanje i obilazak za sve ljubitelje aktivnog odmora.

U Baru su sačuvani ostaci najstarijih pisanih spomenika i ovde se nalazi Stara maslina u blizini Starog Bara, jedno od najstarijih maslinovih stabala na svetu, stara preko 2.200 godina.

 

Bar - Crna Gora
Bar – Crna Gora
Bar

 

Stari grad Bar

Nakon šetnje odlazimo do Starog grada koji se nalazi na litici u podnožju planine Rumije. Vekovima je bio administrativni centar iz kojeg se upravljalo okolnim zemljama. Ovde su se smenjivale razne vojske i svaka od njih je ostavljala svoj trag koji i danas ponosno svedoči o prošlim vremenima.

Pošto je kiša već počela da pada, muški deo ekipe nas je čekao u obližnjem kafiću, dok je kod Vesne i mene preovladala znatiželja i želja za novim saznanjima.

Ulaznica u grad košta 2 eura za odrasle, a radno vreme je 08h-19h.

Stari Bar predstavlja kalsičan muzej pod vedrim nebom. Znam da zvuči kao fraza, ali ne znam kako bi drugačije opisala svu tu lepotu koju sam imala prilike da vidim. Nisam imala predstavu da se prostire na ovolikoj površini niti koliko ima očuvanih arheoloških ostataka.

Ovde možete videti kapelu Svete Katarine iz 14. veka, Sat kulu, Episkopsku i Kneževu palatu, Barutanu, Citadelu i Akvadukt koji je snabdevao grad vodom i mnoge druge građevine. Aktivna je bila izložba turističke fotografije „Barski medaljoni“. 

 

Stari Bar
Stari Bar
Stari Bar

 

S obzirom na kišu, mnoge staze su nam bile prilično klizave, pa vodite računa ukoliko vam se desi loše vreme kao nama.

 

Ada Bojana

Prvo smo otišli do Ade Bojane. Prolazeći kroz kompleks apartmana svi smo se prisetili „Lepote poroka“. Iznenadila sam se dužinom i širinom peščane Ade Bojane. Njena dužina prelazi 3 km predivne peščane obale sa raznim sportskim sadržajima za sve ljubitelje aktivnog odmora. Uopšte nisam imala osećaj da smo u Crnoj Gori jer se razlikuje od svega što sam do sada ovde videla. Na Adu Bojanu treba da dođete ukoliko želite da se sklonite daleko od ulične i gradske buke i da uživate.

 

Ada Bojana

 

Ada Bojana

 

Vetar i nemirno more govore nam da je još rano za kupanje i zove da dođemo neki mesec kasnije. Pitam se kako će plaža izgledati kasnije, jer njene obale stalno pomeraju granice. Do nekog drugog puta gde ćemo se sigurno zadržati duže, napuštamo plažu i vraćamo se ka Ulcinju.

 

Ulcinj

Ulcinj, najvedriji grad Jadrana treba istinski doživeti i istražiti. Kada smo stigli, zatekli smo gašenje požara u jednoj od lokalnih radnji, pa je grad bio preplavljen policijom i vatrogascima.

Parkirali smo se i uputili ka tvrđavi koja se uzdiže iz mora i koja sama za sebe priča neku svoju priču. Ulcinjska tvrđava potiče iz ilirskog perioda i kao takva predstavlja kulturno-istorijski spomenik neprocenjive vrednosti. Za nju kažu i da je najromantičnija tvrđava južnog Jadrana.

 

Ulcinj

 

Prolazimo kroz staru kapiju, šetamo po zidinama i gledamo kroz otvore koji su nekada služili kao osmatračnice, a danas su to prozori koji prikazuju lepotu Jadranskog mora i ulcinjske obale. Zamišljamo šta je tu nekada bilo i kako se tada funkcionisalo.

 

Tvrđava Ulcinj
Tvrđava Ulcinj

 

Sivi oblaci su nas opominjali da je krajnje vreme da krenemo, jer se spremala prava oluja. Nažalost, tako je i bilo. Nakon kratkog obilaska tvrđave, trčeći smo stigli do automobila i krenuli nazad. Nije bilo vremena da se obiđe ni grad, ni okolina, a nismo stigli ni do Skadarskog jezera.

Ostao je dogovor da ćemo se sigurno vratiti i detaljnije obići ovaj deo Crne Gore. 

Kako smo proveli peti dan i kako izgledaju Nijagarini vodopadi pročitajte ovde.

Korisne informacije:

  • Za više informacija o Budvi kliknite ovde;
  • Kako da rezervišeš obilazak Svetog Stefana sa vodičem vidi ovde;
  • Za više informacija o Starom gradu Bar klikni ovde;
  • Za više informacija o Ulcinju klikni ovde.

 

NAPOMENA: Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

 

2 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: