Plitvička jezera
HRVATSKA,  PUTOVANJA

Plitvička jezera – magija u srcu Like

Oduvek su me privlačila ta magična mesta na kojima možete da se isključite iz svakodnevnice i zamislite da ste na drugoj planeti… Kao da ste kupili ulaznicu u neku bajku. Upravo ta bajka koju ću vam ispričati nalazi se u Hrvatskoj i predstavlja jedan od najvećih nacionalnih parkova na Balkanu – Plitvička jezera.

 

OPŠTE INFORMACIJE O PARKU

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se najvećim delom na teritoriji opštine Korenica. Prostire se na površini od oko 30.000 hektara i čine ga 16 jezera, brojne pećine, slapovi i izvori. Jezera se dele u grupu Gornja i Donja jezera.

Godine 1949. doneta je odluka da Plitvička jezera postanu nacionalni park, a 1979. godine se upisuju na listu UNESCO zaštićene svetske baštine. Važi za jedan od najlepših i jedinstvenih parkova.

 

AH TO JEDVAČEKANJE…

Verovali ili ne, jedva sam čekala taj petak 13-ti. 🙂

Kraj radnog dana, kofer spakovan, pasoš spreman, novac, grickalice i adrenalin… Krenuli smo autobusom sa prevoznikom BS Tours iz Beograda u 19h. Stizemo oko 03h (kod Macole) u Korenicu gde nas čeka naš domaćin. Krećemo ka smeštaju koji se nalazi u Plitvičkom Ljeskovcu, odnosno u samom nacionalnom parku.

Ukoliko se odlučite da idete autobusom, polaske za Korenicu možete pogledati OVDE ili automobilom, mapu kako stići pogledajte OVDE

 

OBILAZAK JEZERA

Osvanulo je predivno oktobarsko jutro praćeno šumom potoka koji se nalazi u samom dvorištu Guest House Končar. Takav početak dana dao je samo mali nagoveštaj kakve nas prirodne lepote čekaju u našem obilasku. 

Kupile smo dvodnevnu kartu čija je cena 180 Kn (priblizno 25 eura) jer nam je cilj bio da vikend provedemo upravo ovde. 

Ono što je bitno da znate jeste da postoje programi koje treba da pratite u zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju. Preporuka je da prilikom kupovine karata, u Info centru tražite uputstva i pojašnjenje o programima i uzmete mapu za svaki slučaj. 

 

 

Mi smo se odlučile za kombinaciju programa K i H, odnosno, obilazak u trajanju od 6h-8h iz razloga što smo želele da se vratimo peške do smeštaja.

Naš start je bio Ulaz broj 1 i krećemo od Donjih jezera… Odmah se ukazala poznata tirkizna boja i magija je počela…

Ušle smo u lavirint mostova, vodopada, vidikovaca i predivnih prizora. Kilometri uredjenih staza i mostica daju neverovatan utisak i upravo ovde su nastale moje najlepše razglednice.

 

 

Prateći naš program, put nas vodi pored špilje Šupljare kroz koju stepenicama možete da se popnete na gornju stazu i krećete se rubom kanjona. Na gornjim delovima staze nalazi se nekoliko vidikovaca sa kojih se pruza predivan pogled na jezera. Smaragdno zelena voda, predivan sunčan dan i jesenje boje predstavljaju raj za oči.

 

 

Nastavljamo do Velikog slapa i produžavamo dalje ka Kozjačkom, najvećem i najdubljem jezeru u ovom parku. Dolazimo do stanice „Kozjačka draga“ i odatle brodom prelazimo Kozjak.  Ovo je ujedno i početak grupe Gornjih jezera.

Preporuka je ovde da se osvežite, popijete kafu i obnovite zalihe vode. Takođe, postoji i suvenirnica gde možete kupiti neki tradiocionalni  proizvod ili neki drugi suvenir.

Zbog velike gužve, brod smo čekale oko sat vremena. Ovde je strpljenje odigralo veliku ulogu, ali ono što nas je sačekalo sa druge strane je svakako toga bilo vredno.

 

 

Nastavile smo obilazak dalje uzvodno. Neverovatan osećaj da na razmaku od samo nekoliko desetina metara od brzaka nastaje neverovatno mirna voda.

Refleksija sa okolnom šumom je fantastična i zaista nikada nisam imala priliku da vidim ovako nešto.

 

Naš program se završavao na stanici 3, odnosno kod Prošćanskog jezera odakle smo dalje peške nastavili do našeg smeštaja.

Drugog dana obilaska stavile smo akcenat na Gornja jezera koja prethodni dan nismo stigle detaljno da obiđemo.

Kada sam krenula na ovo putovanje nisam mogla ni da pretpostavim koju površinu zauzima ovaj nacionalni park i koliko vremena treba da se isti obiđe. Za kompletan obilazak potrebno je nekoliko dana, a dovoljno je da kazem da sam za dva dana ispešačila preko 40km.

 

 

I znate šta?

Istina je da „srećna putovanja nisu ona na kojima odeš na što lepšu destinaciju. Srećna putovanja su upravo ona na kojima osetiš magiju i ispuniš telo i duh“.

 

Pročitajte još u kategoriji Hrvatska.

Korisne informacije:

  • Obavezno obujte nešto lagano i udobno;
  • Bitno je pratiti putokaze prema programu koji se obilazi;
  • Programi obilazaka su: A, B, C, E, H i K. Detaljnije pogledajte programe ovde;
  • Smeštaj u nacionalnom parku Plitvička jezera pogledajte ovde (Guest House Končar);
  • Cenu ulaznica i radno vreme Nacionalnog parka Plitvička jezera pogledajte ovde;
  • Cena povratne autobuske karte BS Tours (Beograd-Korenica-Beograd) iznosi 5.000 RSD po osobi;
  • Bitno je dobro isplanirati obilazak iz razloga što vozići posle 17:45h ne voze (oktobar 2017) pa nećete moći da se vratite pre mraka na odredište;
  • Preporučujem da ponesete grickalice i vodu sa sobom ili da kupite na ulazu jer samo na par mesta u parku možete da obnovite zalihe vode i ručate;
  • Nacionalni restoran Lička kuća ima odlične specijalitete;

 

8 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

%d bloggers like this: