Jezero ispod Venčaca
PUTOVANJA,  SRBIJA

Jezero u kamenolomu Venčac

Nakon objavljenih fotografija na mom instagram profilu, često dobijam pitanja gde se nalazi ovo prelepo jezero u blizini Aranđelovca kao i da vam objasnim putanju do njega. U nastavku ovog teksta ću vam objasniti kako najlakše da stignete do kamenoloma Venčac i do jezera.

 

Planina Venčac

U neposrednoj blizini Aranđelovca nalazi se Venčac, planina vulkanskog porekla sa 658 metara nadmorske visine. U njenom sastavu učestvuju i mermeri koji krase mnoge građevine Srbije i celog sveta. Nažalost, eksploatacija ovog kamena dosta je uticala na prirodu i izgled same planine. Ovaj mermer je poznat kao „beli venčac“ i od njega su izrađene skulpture aranđelovačkog parka, fasada i mauzolej crkve Svetog Đorđa na Oplencu, deo zgrade Bele kuće u Vašingtonu i mnoge druge građevine.

 

Venčac
Venčac

 

Jezero Venčac

Na početku odmah da konstatujemo da ovo nije klasično jezero. Na jednom od kopova Venčaca, koji se više ne koristi, slivanjem kišnice, nastalo je ovo jezerce koje svojom zelenom bojom vode mami uzdahe svima koji ga posete. Prilikom prilaska ovom kamenolomu postoji tabla sa obaveštenjem da je zabranjen pristup i fotografisanje, ali ko može odoleti ovakvoj skrivenoj lepoti Šumadije?!

 

Jezero
Jezero

 

Kako stići do jezera?

Ako dolazite iz pravca Beograda autoputem, treba da stignete do ulaska u Aranđelovac i umesto da krenete desno ka gradu, skrenite levo ka Topoli. Nakon par minuta vožnje, sa desne strane naići ćete na fabriku „Knjaz Miloš“ i tu skrenite desno. Put vas vodi uzbrdo i vozite do prve raskrsnice gde treba da skrenete levo ka selu Banja i sve vreme pratite put sa prvenstvom prolaza.

Nakon 5 minuta vožnje, sa desne strane pojaviće se putokaz „Dvorine“ i tu skrenite desno. Odatle je put uzak, pa se nastavlja na makadam i ovde budite pažljivi. Kada dođete do kraja puta, pravo ćete videti arheološko nalazište, a levo put uzbrdo. Predlažem da ovde ostavite automobil i peške nastavite narednih 100 metara uzbrdo jer je naš cilj veoma blizu. 

Sa leve strane se vidi još jedan kamenolom koji se više ne koristi, a vi samo nastavite pravo i nakon minut pojaviće se rupa kamenoloma. Čim se malo više približite videćete veličanstven prizor zelene boje.

 

Jezero u kamenolomu Venčac
Jezero u kamenolomu Venčac
Venčac
Venčac

 

Putanja od ulaska u Aranđelovac do kamenoloma i jezera na Venčacu.

Ograđeno je velikim kamenjem zbog bezbednosti i kako ne bi moglo automobilima da se prilazi kopu. Ova voda se očigledno koristi za aktivne kopove jer se pumpama izbacuje po potrebi u više delove Venčaca. Budite pažljivi i vodite računa da se ne približavate ivicama jer se kamen kruni.  

Preporuka je da dođete pre podne da biste videli pravu zelenu boju, jer već oko 13h sunce zađe iza brda i pravi se senka, pa se i boja vode u tim delovima promeni.

 

Jezero - kamenolom Venčac
Jezero – kamenolom Venčac

 

Arheološko nalazište „Dvorine“

Kada krenete nazad ka automobilu, prošetajte do arheološkog nalazišta „Dvorine“ koje se nalazi na samo dvadesetak metara od raskrsnice. Ovde su, tragajući za ostacima dvora poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića iz 16. veka, pronađeni ostaci crkve iz 14. veka. Smatra se da je crkva sagrađena u srpsko-vizantijskom stilu koji se koristio za vreme vladavine Nemanjića. Takođe, možete da vidite i srednjovekovne spomenike koji se nalaze oko crkve. Iskopavanja su tek započeta tako da su za sada samo približno utvrđene njene dimanzije i otkopan oltarski prostor crkve.

Arheološko nalazište Dvorine
Arheološko nalazište Dvorine
Arheološko nalazište Dvorine
Arheološko nalazište Dvorine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada ste već u blizini, preporučujem da obiđete:

  • Aranđelovac – šta videti i obići pročitajte ovde;
  • Topolu i Oplenac – šta videti pročitajte ovde;
  • Orašac – šta videti pročitajte ovde.

 

Sve fotografije su autorske i ne mogu se koristiti bez saglasnosti.

4 Comments

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *